Létrehozva: 2024.04.05.
Módosítva: 2024.04.05.

Magyar Péter felé is megindulnak a guruló dollárok

Már bejelentkezett Soros pénzéért.

A Mandiner információi szerint Korányi Dávid, illetve az Action for Democracy már felvette a kapcsolatot Magyarékkal, így nem kizárt, hogy hamarosan ismét elkezdenek gurulni azok a bizonyos dollárok.

Arra a kérdésre, hogy a szombati tüntetést milyen forrásból fedezik, Magyar azt mondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan részben a saját pénzéből, részben pedig tárgyi felajánlásokból és ingyenesen biztosított szolgáltatásokból.

Jelezte, hogy egy párt, egy egyesület és egy ernyőszervezet kombinációjával készül a júniusi EP- és önkormányzati választásokra és a 2026-os országgyűlési választásra. Az ernyőszervezet a Talpra Magyarok Közössége lesz, az egyesületet pedig most jegyezték be, de a nevét egyelőre nem árulta el Magyar, csak annyit mondott, nem Talpra Magyarok lesz. Az alapítókról egyelőre nem tudni semmi, Magyar elmondása szerint ezt a napokban fogja elárulni. Azzal kapcsolatban, hogy a szombati tüntetésen bejelenti, hogy milyen párttal indul, Magyar annyit válaszolt: „Részben”.

„Nagyon sokan akarnak nekünk pénzadományt is juttatni, de egyelőre ilyet nem fogadtunk el, mert majd csak most, az egyesület létrejöttével nyílik meg ez előtt a jogi lehetőség” – mondta Magyar Péter a HVG-nek adott interjúban. Vagyis elismerte, hogy a pénzszerzés terén Márki-Zay módszerét fogja alkalmazni.

Varga Judit volt férje úgy fogalmazott, hogy a Fidesz létrehozott egy olyan jogszabályi környezetet, hogy szinte ne lehessen pártokat jogszerűen finanszírozni. „Ezeket mi be fogjuk tartani, nem fogunk elfogadni külföldről, meg céges finanszírozásokat a pártnál, de az egyesületnél más szabályok vannak, oda várjuk majd a támogatást” – ismertette Magyar Péter.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint nem a kormánypártok, hanem az ellenzék szavazóit érte el Magyar Péter.

 

                                                                                                             Magyar Péter Fotó: Kurucz Árpád

 

A Fidesz támogatottsága (47 százalék) nem változott februárhoz képest, a baloldali szavazókat viszont megosztotta Magyar Péter színrelépése a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, ami alapján Magyar Péter leendő pártja (13 százalék) holtversenyben van a DK–MSZP–P hárompárti koalícióval (13 százalék) és a Kétfarkú Kutya Párttal (11 százalék). Az átalakulás legnagyobb vesztese a Momentum, amely a bejutási küszöböt sem éri el (négy százalék).

Magyar Péter három hete jelentette be, hogy pártot alapít, s azzal indulni szeretne a bő két hónap múlva esedékes európai parlamenti választáson.

A Nézőpont Intézet felmérésében azt vizsgálta, hogy az új szereplőnek mi a hatása a magyar politikai versenyre. A helyzetkép egyértelmű. Miközben Magyar Péter magát centrumpártként próbálja pozicionálni, a kormánypártok szavazóit nem tudta megnyerni, támogatói a baloldali pártok meglévő szavazói közül kerültek ki.

A Fidesz–KDNP egy most vasárnap tartandó EP-választáson ugyanúgy 47 százalékot szerezne, mint a kegyelmi ügyet követően, február végén készített utolsó felmérés szerint. Ugyan az elmúlt két hónap nem volt a kormánypártok szempontjából kedvező, a közeljövőben egyre intenzívebbé váló választási kampány még további jobboldali szimpatizánsokat is mozgósíthat.

Továbbra is biztosnak tűnik, hogy a kormánypártok és a baloldali ellenzék mellett a jobboldali ellenzék is szerezhet brüsszeli mandátumot. A Mi Hazánk e héten hatszázalékos támogatottságot tudhat maga mögött (februárban még 8 százalékot).

Magyar Péter pártjára a magyarok 13 százaléka szavazna az EP-választáson, ami néhány hét alatt számottevő átrendeződést jelent. Az új párt azonban sem bizonytalan vagy inaktív szavazókat nem tudott megszólítani, sem a Fideszből nem tudott támogatókat szerezni nagy számban. Szavazói a baloldali pártok eddigi támogatói közül kerültek ki, így felbukkanása mindegyik baloldali pártnak okozott kisebb-nagyobb veszteséget.

Forrás: Nézőpont intézet

A technikailag még nem létező Magyar-párt a baloldal harmadik középpártja lehet. A DK, az MSZP és a Párbeszéd közös listájának népszerűsége ugyanis szintén 13 százalékos (az EP-választáson a közös listáknak is csak ötszázalékos küszöböt kell elérniük), míg a Kutyapárt listájának támogatottsága 11 százalékos. A Nézőpont Intézet szerint mindez azt is jelenti, hogy a Gyurcsány-koalíciót nem erősítette a két mikropárt csatlakozása, hiszen nélkülük is elérte februárban ugyanezt a támogatottságot. A Kutyapárt viszont egy bő hónap alatt három százalékpontot erősödött.

Az elmúlt másfél hónap legnagyobb vesztesének a Momentum tűnik (négy százalék, februárban hét százalék), azaz a 2019-es kettő helyett ma egyetlen mandátumot sem tudnának Brüsszelben szerezni. Így a budapesti olimpia ellen szerveződött párt akár a párizsi olimpia előtt elveszítheti jelentőségét a baloldalon, és a többi, „futottak még” párttal kerülhet egy súlycsoportba.

 

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

borsonline.hu

Nem takargatja tovább Tilla, ünnepel a család: még Majka is gratulált

ripost.hu

"A menyem szörnyű anya, féltem tőle az unokámat"

vg.hu

Megvan, hol csaphat le először az orosz atomütőerő

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

travelo.hu

Videó: Tragédia a Mount Everesten - megdöbbentő, miért veszthette életét a hegymászó

ripost.hu

Aggasztó szöveget tett közzé az olimpikon párja

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

POLITIK

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

POLITIK

Európai katonákkal akarják pótolni az ukránok veszteségeit