POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.13.

Kijev elismerte az orosz erők sikerét

Tovább nyomul előre az orosz hadsereg.

Elismerte az ukrán hadsereg hétfőn, hogy az orosz erők taktikai sikert értek el az északkeleti Harkiv régióban indított offenzívájukban.

Az ellenség jelenleg taktikai sikereket ér el” – közölte az ukrán vezérkar a közösségi médiában hétfőn kora reggel közzétett helyzetjelentésében.

Miután a túlnyomórészt oroszok lakta Harkivi területen az orosz erők több falut elfoglaltak, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk város körül folynak a harcok – derült ki a tájékoztatóból.

Ukrajna szerint az orosz hadsereg súlyos veszteségei ellenére jelentős erőket vet be a Vovcsanszkért folytatott harcban, és akár öt zászlóalj is tart a város felé.

Vovcsanszk a háború elején került orosz megszállás alá. Ukrajna 2022-es őszi offenzívája során a Harkivi területen az orosz csapatok kivonultak Vovcsanszkból. Ukrán adatok szerint ekkor még mintegy 3500 ember élt a településen.

Az orosz erők kisebb csoportokban támadják az észak-ukrajnai Harkiv régió határát. Ezt már Oleh Szinyehubov Harkiv megye kormányzója mondta a helyi televíziónak. „Az ellenség megpróbálja szándékosan megnyújtani (a frontvonalat), kis csoportokban támad, de új irányokba” – mondta. Hozzátette: az ukrán erők visszatartják az orosz csapatokat, de reális a veszélye annak, hogy a harcok újabb településekre terjednek át.

Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, az orosz határtól mindössze 30 kilométerre délre fekszik.

Oroszország május 10-én indított újabb hadműveletet Harkiv megyében. Az elmúlt két napban az orosz védelmi minisztérium kilenc falu elfoglalásáról számolt be.

Jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv megyében az orosz csapatok határtérségben megindított támadása következtében – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

„A héten jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv térségében, az Oroszországi Föderációval közös határ mentén” – írta Szirszkij Telegram-oldalán. „A helyzet nehéz, de az ukrán erők mindent megtesznek a védelmi vonalak és hadállások megtartása érdekében”.

Mindazonáltal elismerte, hogy az orosz csapatok egyes frontszakaszokon „részeredményeket” értek el.

Ukrán és orosz katonai megfigyelők, de más szakértők is abból indulnak ki, hogy a támadás egyelőre nem Harkiv városát célozza. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW – Institute for the Study of War) szakemberei „korlátozott műveleti célokról” beszéltek, amelyek keretében a támadásokkal az ukrán erőket visszaszorítják a határtól, ezzel az orosz tüzérség lőtávolságába hozva a várost.

Az ISW szerint Oroszország stratégiai célja rákényszeríteni az ukrán vezetést arra, hogy katonákat csoportosítson át más frontszakaszokról. A művelet korlátozott volta miatt nem valószínű, „hogy az orosz csapatok nagyszabású offenzívát hajtanának végre Harkiv körbekerítésére, vagy elfoglalására”.

Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

Több mint négyezer embert evakuáltak Harkiv megyéből a megye kormányzójának vasárnapi bejelentése szerint.

Oleh Szinyehubov a közösségi médián közzétett bejegyzésében azt közölte, összesen 4073 embert telepítettek ki a területről, egy nappal azt követően, hogy a térséget támadó orosz erők öt, a megyében található település bevételéről adtak hírt.

Ugyancsak vasárnap reggel az ukrán hatóságok azt közölték, hogy az orosz fél ismét légitámadást intézett a Harkiv megyében található Vovcsanszk városa ellen, a tájékoztatás szerint egy lakóépületet is találat ért, egy nő életét vesztette.

Az orosz csapatok először 2022 februárjában intéztek támadást a kelet-ukrajnai megye ellen, de az év szeptemberében az ukrán ellentámadás kiszorította őket a megye nagy részéből. A határ másik oldalán fekvő, oroszországi Belgorod régiót azóta rendszeres ukrán drón- és tüzérségi csapások érik.

Márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

Oroszország Ukrajna területének mintegy 18 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Nagy erőkkel, páncélos és tüzérségi egységek bevetésével indított általános offenzívát az orosz hadsereg a kelet-ukrajnai Harkiv városánál, írja a Reuters. Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, a település megközelítőleg 60 kilométerre helyezkedik el az orosz határtól. 2022-ben, a háború kitörése idején az oroszok egyszer már megpróbálták ostromgyűrűbe fogni a várost, azonban bevételére irányuló kísérlettel az áprilisi kivonulást követően felhagytak. Az új offenzíva azért is mondható jelentősnek, mivel ezzel

újabb front nyílt a háborúban, Harkiv eleste pedig súlyos katonai-politikai veszteséget jelentene az ukrán vezetés számára.

Oroszország ártani fog Európának, és nem fog megelégedni azzal, ha megszerzi Ukrajna területének egy részét – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő a Die Presse című osztrák napilapban szombaton megjelent interjúban.

Az elnök arról beszélt, hogy hosszabb konfrontáció kezdődik Európa és Oroszország között, és ez nem feltétlenül katonai jellegű szembenállás lesz.

„A Szovjetunió birodalmi nagyságát akarják helyreállítani, beleértve az akkori befolyási övezetüket is, és ezt nagyon nyíltan ki is mondják. Ezért ezt komolyan kell vennünk. Fel kell készülnünk arra, hogy Oroszország nem lesz békés partnerünk” – fogalmazott Pavel. Hozzátette: Moszkva máris számos európai országban „romboló erőként” tűnt fel, és igyekezett propagandát és égbekiáltó hazugságokat terjeszteni.

A cseh államfő szerint amikor Oroszország konstruktívan viselkedik, akkor Európának is hasonlóan kell tennie. Azonban ha Oroszország az érdekeinket sérti, akkor fel kell lépnünk ellene, máskülönben az életmódunk, az értékeink kerülnek veszélybe – mondta, kiemelve, hogy szerinte Oroszország nem törekszik az együttműködésre Európával, és saját magát olyan szuperhatalomnak tekinti, amelynek joga van diktálni a játékszabályokat.

„Ha Európának ezen a részén fenn akarjuk tartani a biztonságot és a jólétet, akkor egyértelmű határokat kell szabnunk Oroszországnak.

Ha ezt elmulasztjuk, az komoly bonyodalmakhoz vezethet a jövőben” – vélekedett Petr Pavel.

Elmondta azt is, hogy úgy nem lehet békét teremteni, ha elfogadják Oroszország követeléseit. A cseh államfő arra még lát némi esélyt, hogy Moszkva belátja, nem tud katonai győzelmet aratni Ukrajnában, és akkor megindulhatnak a diplomáciai egyeztetések ahelyett, hogy „értelmetlenül pazarolnák tovább az erőforrásokat és az emberéleteket”. Pavel ugyanakkor azt valószínűtlennek tartotta, hogy Ukrajna a belátható jövőben visszaszerezheti összes eddig elveszített területét.

A cseh elnök szerint senki nem vitathatja, hogy Ukrajnának a jövőben a NATO-ban van a helye, de világossá kell tenni Moszkva számára, hogy ez rá nem jelent közvetlen fenyegetést.

Harkiv megyében továbbra is súlyos a helyzet, heves orosz tüzérségi támadások zajlanak, az ukrán védelmi erők azonban visszaverik az ellenséges rohamokat – jelentette ki Dmitro Lihovij, az ukrán vezérkar szóvivője egy hétfői tévéműsorban.

A tisztségviselő kifejtette, hogy Harkiv megyében, ahol az ellenség május 10-én átlépte az ukrán-orosz államhatárt, vasárnap estig 31 támadást hajtottak végre az orosz erők ukrán települések ellen. A vezérkar szóvivője megerősítette, hogy az ellenség taktikai sikereket ér el, a helyzet azonban szavai szerint továbbra is összetett és dinamikusan változik. A Harkiv megyei rendőrség hétfői közlése szerint május 10-e óta hétfő délig 1741 helyi lakost evakuáltak a megye határ menti térségéből.

Eközben leváltották a Harkiv megyei hadműveleti-taktikai csapat (OTUV) eddig parancsokát – adta hírül az RBK-Ukrajna hírportál a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csoporttól származó információra hivatkozva. A katonai vezetés döntése értelmében május 11-étől Mihajlo Drapatij dandártábornok váltja az OTUV élén Jurij Haluskin dandártábornokot, aki mindössze április óta töltötte be ezt a posztot.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) elmondták az Ukrajinszka Pravda hírportálnak, hogy

az éjjel drónokkal csapást mértek az oroszországi lipecki és belgorodi régiókban, aminek eredményeként kigyulladt Sztarij Oszkol városa közelében egy olajraktár és a Jeleckaja elektromos alállomás.

A hírportál hozzátette, hogy az eltalált „Oszkolnyeftyesznab” olajraktár a Belgorodi terület legnagyobb regionális üzemanyagtároló vállalata.

A 47. ukrán különálló gépesített dandár arról számolt be a Telegramon, hogy légvédelmi rakéta- és tüzér zászlóaljának katonái lelőttek egy orosz Ka-52-es felderítő és támadó helikoptert.

Artem Liszohor, a Donyec-medencében fekvő Luhanszk megye kormányzója arról adott hírt a Telegramon, hogy az ukrán erők csapást mértek egy orosz lőszerraktárra a megszállásuk alatt lévő Szorokine településen. Kiemelte, hogy egy héten belül ez a harmadik ukrán csapás, amelyet az orosz vonalak mögötti területre mértek a régióban.

A 63. ukrán különálló gépesített dandár a Telegramon arról számolt be, hogy egy támadással tíz darab orosz haditechnikai felszerelést semmisítettek meg, beleértve öt harckocsit. A támadásról videofelvételt is közzétettek, azt azonban nem fedték fel, hogy hol mérték a csapást az orosz erőkre.

Az ukrán vezérkar hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 484 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 31 orosz harckocsit, 15 tüzérségi rendszert és 26 drónt.

Az ukrán katonai hírszerzés hivatalos honlapján közzétette, hogy eddig 31 orosz pilótának a nevét derítették ki, akik Tu-95MS és Tu-160 típusú repülőgépekről mértek csapásokat Ukrajnára, közülük áprilisban kettőt harcképtelenné tettek.

Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy orosz ágyúzások következtében az elmúlt nap során két civil vesztette életét és további kettő sebesült meg. Az északkeleti Szumi megye katonai közigazgatása arról tájékoztatott, hogy az oroszok 26 támadást hajtottak végre a régió ellen, amelyek következtében egy helyi lakos meghalt, további két ember pedig megsebesült.

origo.hu

Pep Guardiola döntött: távozik a Manchester Citytől

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

borsonline.hu

„Elbúcsúzunk egymástól” – itt a vége, 20 év után befejezte Szulák Andrea

hirtv.hu

Nógrádi György szerint akik az eszkaláció mellett kötelezték el magukat, nem ismerik az erőviszonyokat + videó

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

mandiner.hu

Meglepő videóval jelentkezett az ATV új műsorvezetőjéről Somos András

ripost.hu

Herceg Csabi kutyája ki tud mondani egy szót!

mindmegette.hu

Életmentő fogyás! Szilvia több mint 100 kilótól szabadult meg

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

ripost.hu

Wolf Kati bevallotta: „Öregedni nagyon nem könnyű nőként”

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

A NATO-főtitkár szerint Kijevnek képesnek kell lennie megtámadni Oroszországot

POLITIK

Kiabálással próbálták Brüsszelben meggyőzni Szijjártó Pétert

POLITIK

A Magyar Ügyvédi Kamara megdöbbenéssel fogadta a köztársasági elnököt ért vádakat

POLITIK

Szijjártó Péter: Őrült, elfogadhatatlan ötlet az európai sorkatonaság