POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.02.
Módosítva: 2024.05.02.

Megkezdődött az új gyermekvédelmi törvény tárgyalása a parlamentben

Nincs kegyelem a pedofíloknak.

Megkezdődött az új gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalása a parlamentben. A tervezet szerint soha nem évülnek a pedofil bűncselekmények, az elkövetők pedig örökre büntetett előéletűek maradnak. Az ellenzék szerint nem nyújt valódi megoldást a javaslat. A kormánypárti képviselők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a baloldal nem szavazta meg a korábbi gyermekvédelmi intézkedéseket sem.

„Már 2021-ben megmondtuk, hogy folytatni fogjuk a megkezdett munkát” – így vezette fel az Országgyűlésben a második gyermekvédelmi csomag vitáját Selmeczi Gabriella. A Fidesz képviselője felidézte a kormány elmúlt években bevezetett gyermekvédelmi intézkedéseit, hangsúlyozva, hogy indokolt a további szigorítás.

„A mi javaslatunk értelmében a jövőben a gyermekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekmények nem évülhetnek el, függetlenül a kiszabható büntetés mértékétől” – fogalmazott a kormánypárti parlamenti képviselő.

DK-s Arató Gergely szerint azonban a kormánypárti képviselők nem a gyermekvédelemmel, hanem az ellenzéki képviselők bírálatával foglalkoznak. „2010 óta 30 határozati és 27 törvényjavaslatot nyújtott be az ellenzék, amelyeket önök nemhogy elutasítottak, hanem megtárgyalni sem voltak hajlandóak” – állította Arató Gergely.

A KDNP képviselője,

Nacsa Lőrinc viszont kiemelte: a DK sohasem volt a családok pártján.

Hozzátette: „Melyik volt Magyarországon az egyetlen kormány, amely a gyermekvédelemben dolgozók bérét csökkentette? Ez Gyurcsány Ferenc kormánya volt.”

A momentumos Orosz Anna szerint a kormány jogszabályai nem javítottak a gyermekek helyzetén.

„A gyerekek ma Magyarországon nagyon nincsenek jól. Ezt nem én mondom. Ezt nem én állítom. Gyermekpszichológusok, gyermekpszichiáterek százai hívták erre fel a figyelmet” – fogalmazott Orosz Anna.

Komjáthi Imre (MTI) szerint a törvénycsomag nem biztosítja a szükséges erőforrásokat. A politikus szerint „a kormány egyáltalán nem vette figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait.”

A Jobbikos Ander Balázs a szülők felelősségét hangsúlyozta. „Mindig voltak olyan szülők, akik nem tették bele azt az elvárható erőfeszítést a gyermeknevelésbe, ami igenis szükséges lenne” – mondta a parlamentben.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk vezérszónoka azt vetette fel, hogy több pénzügyi forrást kellene biztosítani a gyermekvédelmi rendszerhez.

„Az Eurostat statisztikái alapján Magyarország a 27 EU-tagállam közül a 20. a családtámogatásokra fordított összegek GDP-arányos ráfordításában” – emelte ki a Mi Hazánk Mozgalom képviselője.

A párbeszédes Szabó Tímea a kormány genderpropaganda elleni fellépését bírálta.

„Nekünk a család az család, teljesen mindegy, hogy milyen összetételben, hogyha ott szerető közösségben élnek” – fogalmazott a Párbeszéd politikusa.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szélesebb társadalmi vitát szorgalmazott.

Rétvári Bence államtitkár azt hangsúlyozta, a kormány több családvédelmi intézkedést is kezdeményezett, ezeket azonban nem támogatta a baloldal.

A baloldaltól pedig azt kérjük, először is kérjen bocsánatot azokért a dolgokért, amelyeket az előzőekben is felsoroltam, amit tett, hogy a gyermekvédelem ügyét Brüsszelbe is elvitte és ott is megpróbálta megtámadni, hogy LMBTQ okokra hivatkozással Brüsszelből semmisítsék meg a magyar gyermekvédelmi törvényt.

Rétvári Bence kiemelte:

a baloldalnak nincs morális alapja ahhoz, hogy bírálja a kormány gyermekvédelmi intézkedéseit.

Gyermekeink védelme nem lehet napi politikai csaták eszköze – jelentette ki Selmeczi Gabriella fideszes képviselő a második gyermekvédelmi törvénycsomag általános vitáját megnyitó expozéjában kedden az Országgyűlésben.

Selmeczi Gabriella – az indítvány egyik előterjesztőjeként – elmondta, a kormánypártok által benyújtott gyermekvédelmi csomag huszonkét törvény módosítására tesz javaslatot. Az előterjesztés nem előzmény nélküli, a Fidesz-KDNP és a kormány ciklusokon átívelően dolgozik a gyermekek védelme érdekében – emlékeztetett.

Felidézte: a baloldali politikusok ellenezték az első gyermekvédelmi csomag elfogadását. Felszólította az ellenzéket, hogy támogassa a második gyermekvédelmi törvénycsomagot.

Elvárjuk a baloldaltól, hogy megszavazza a gyermekvédelmi törvénycsomagot – mondta Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett: a héten benyújtották az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot.

Ez alapján tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: esetükben nincs elévülés, nincs feltételes szabadlábra helyezés és nincs többé erkölcsi bizonyítvány sem – ismertette Nacsa Lőrinc.

Hangsúlyozta: a javaslat reagál a jelzőrendszer hibáira is, akár két év börtönt is kaphat az a szakember, aki elhallgatja, ha egy gyerek veszélyeztetett.

Azt mondta, a módosítással érintett 22 törvény mindegyike a gyermekek védelmét szolgálja, és eszközt ad a szülők kezébe.

Nincs olyan pontja, amivel normális ember ne érthetne egyet – fogalmazott Nacsa Lőrinc, hozzátéve, most újra ki fog derülni az igazság: a baloldal korábban nem szavazta meg a gyermekvédelmi csomagokat, helyette mondvacsinált okokkal keltették a hangulatot, „Gyurcsánytól Szabó Tímeáig csak hergeltek”.

„Most itt az idő, hogy ne csak szavakban mondjanak nagyokat a gyermekvédelemről, hanem tegyenek is valamit. Elvárjuk tőlük, hogy megszavazzák a törvénycsomagot” – fogalmazott a frakciószóvivő.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán azt írta: a jövőben nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, és az elkövetők sohasem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt. Bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt.

Orbán Viktor február végén napirend előtti felszólalásában jelentette ki a parlamentben, hogy Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik, a gyermek abszolút, teljes körű védelmet élvez.

A miniszterelnök a hatályban lévő jogszabályok áttekintésére szólította fel a kormányt, emellett hatósági vizsgálatot rendelt el a gyermekotthonokban.

Az ellenőrzés több mint 500 intézmény érint.

Márciusban a kormány kötelezővé tette minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének és helyettesének pszichológiai alkalmassági vizsgálatát, ami a jövőben kinevezettekre is vonatkozik és kétévente ismétlődik.

Hamarosan tovább szigorodik a gyermekvédelem és ezáltal a pedofilokat sújtó büntetések is. Kocsis Máté kedden este közösségi oldalán jelentette be, hogy benyújtották az új gyermekvédelmi törvénycsomagot. A Fidesz frakcióvezetője azt írta: a gyermekeket minden eszközzel meg kell védeni!

A törvénycsomag tervezetének értelmében:

nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha többé nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

A benyújtott javaslat szerint azok a magyarok is bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt. A gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat pedig szigorú alkalmassági vizsgálatnak vetik alá.

A munkavégzés feltételei mellett a vétkeseknek járó következmények is szigorúbbak lesznek.

Akár két év börtönt is kaphatnak azok a szakemberek, akik nem jelzik, ha egy gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

„Azt sem szavazták meg, hogy ne dolgozhassanak gyermekek közelében újra a pedofil bűnelkövetők. Önöknek ez nem volt fontos. Azt sem szavazták meg, hogy kereshető legyen a magyar pedofilnyilvántartás ezt sem szavazták meg” – fogalmazott Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Három évvel ezelőtt az ellenzék nem szavazta meg a pedofilellenes és gyermekvédelmi törvényt. Kocsis Máté akkor Európa legszigorúbb gyermekvédelmi szabályozását vitte a törvényhozás elé, amiben arról is döntöttek,

hogy a súlyos, minősített cselekmények ne évülhessenek el.

Ez a szabályozás egészülhet ki a most benyújtott, új törvénycsomaggal, ami a gyerekeket többek között az internet veszélyeitől is védi. Az új törvény értelmében egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni a gyermekek személyiségi jogait sértő tartalmakat. De megvédi a gyerekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól is. A szülőknek ugyanis lehetőségük lesz egy szűrt internetet kérni, amelyen nem lesznek elérhetők a médiahatóság által feketelistára tett oldalak.

 

origo.hu

A világ legszexibb golfozónőjének egy egzotikus szépség lett a legújabb riválisa - képek

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

borsonline.hu

Most érkezett: megtalálhatták a verőcei horrorbalesetben eltűnt fiatalokat

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

mandiner.hu

Induljon a hét ezzel, mert hibátlan, ráadásul fölöttébb szórakoztató

ripost.hu

Te tudtad? Ez a sztár volt a tavaly elvált Meryl Streep nagy szerelme

mindmegette.hu

Újra elérhető a Lidl legnépszerűbb akciója, amire évekig vártak a vásárlók

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

ripost.hu

Rengeteg rendőr és mentő lepte el a budapesti pláza környékét, nagy a baj

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Eszméleténél van Robert Fico.

POLITIK

NATO gépeket akar az ukrán légtérbe Zelenszkj

POLITIK

A német külügyminiszter újabb támogatásokat sürget Ukrajnának

POLITIK

Kétszázmilliót és lakást kapott Niedermüller csókosa