POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.12.

Újabb erőszakos palesztinpárti megmozdulások

Rendőrök sebesültek meg Berlinben.

Négy rendőr megsebesült egy palesztinpárti megmozduláson szombat este Berlinben – közölte a német rendőrség egyik szóvivője.

Mint arról beszámolt, a hatóságok 49 „szabadságmegvonással járó intézkedést” tettek, illetve 39 büntetőeljárás indult.

A megmozduláson, amelyet a német főváros Neukölln és Kreuzberg kerületeiben tartottak meg, mintegy 1500 aktivista vett részt. Ismét palesztinpárti jelszavakat skandáltak, illetve antiszemita megjegyzések is elhangzottak egy hangosbemondóval felszerelt járműből.

A tüntetés végén egyes demonstrálók palackkal dobálták meg a rendfenntartókat. A sebesülést elszenvedett rendőröket azonban nem kellett kivonni a bevetésből

– tették hozzá a hatóságok.

A rendőrség szerint eljártás indult egyebek között a gyülekezés szabadságáról rendelkező törvény rendelkezéseinek megsértése, valamint hatósági személy elleni erőszak és fogvatartottak kiszabadításának kísérlete címén.

Szombaton Hamburgban mintegy 2300-an tüntettek a Muslim Interaktiv nevű iszlamista szervezet megmozdulásán, amelyet a hatóságok csak szigorú feltételek és fokozott rendőri jelenlét mellett engedélyeztek.

A Hamász palesztin terrorszervezet tavaly október 7-i összehangolt, Izrael elleni támadása és Izrael gázai hadművelete hatására Berlinben folyamatosan utcára vonulnak aktivisták. A tüntetéseken gyakran van rendbontás is.

Mintegy 2300 demonstráló vett részt szombaton Hamburgban a Muslim Interaktiv nevű iszlamista szervezet megmozdulásán, amelyet a hatóságok csak szigorú feltételek és fokozott rendőri jelenlét mellett engedélyeztek.

A Németországban szélsőséges csoportként számon tartott Muslim Interaktiv április végén is szervezett Hamburgban egy megmozdulást, amelyen nagyjából ezren voltak jelen, és egy kalifátus kikiáltását szorgalmazták. Bár a demonstráció akkor békésen zajlott le, országszerte nagy felháborodást váltott ki, hogy többen „A kalifátus a megoldás” feliratú plakátokkal vonultak fel.

A szombati tüntetés megtartását a hatóságok már szigorú feltételekhez kötötték, amelyeket a rendezvény elején hangosan felolvastak a résztvevőknek németül és arabul. Pénteken a rendőrség kikötötte, hogy izraeli zászlókat tilos lesz megrongálni vagy elégetni, és a felszólalók nem kérdőjelezhetik meg Izrael Állam létezéshez való jogát. Megtiltották azt is, hogy szóban, képen vagy írásban bármiféle utalást tegyenek egy kalifátus kikiáltására. A demonstrációt továbbá csak a város egy pontján engedélyezték, a résztvevők nem vonulhattak fel az utcákon.

A dpa hírügynökség helyszíni jelentése szerint többségében férfiak vettek részt a tüntetésen. A hatóságok jelezték, hogy egy nagyjából százfős ellentüntetést is tartottak a városban.

Az amszterdami önkormányzat  sürgős tanácskozást tartottaz Amszterdami Egyetemen (UvA) a hét eleje óta zajló palesztinpárti tüntetésekről – írta az NlTimes hírportál.

A múlt hétfőn az UvA campusát palesztinpárti diákok foglalták el, felszólítva az egyetem vezetőségét, hogy szakítsa meg kapcsolatait az izraeli felsőoktatási intézményekkel a Gázai övezetben zajló háború miatt. A tiltakozók tábort vertek az egyetem udvarán, eltorlaszolták az épület bejáratához vezető utakat.

A rohamrendőrség kedd kora reggel feloszlatta ezt a tüntetést, és mintegy 140 tiltakozót tartóztatott le. Két amszterdami férfi ellen pénteken vádat emelnek garázdaság miatt

– közölte a rendőrség.

Kedd délután a tüntetők elfoglalták az UvA egyik fő székházát, de a hatóságok nem léptek közbe. A rendőrség szerint az UvA a hétfői naptól eltérően nem tett feljelentést birtokháborítás miatt, és a tüntetők pedig nem zavarták meg közrendet az éjszaka folyamán. Az interneten látható felvételeken az látható, hogy a tüntetők felástak egy udvart, bútorokat törtek össze a barikádok építéséhez, és számos épületet festékszóróval fújtak le.

Robbert Dijkgraaf ügyvivő oktatási miniszter felszólította az egyetemek vezetőit, hogy szabjanak „világos határokat” a tüntetőknek. Arra is hivatkozott, hogy az egyetemen tanuló zsidó diákok nem érzik magukat biztonságban a campuson. A miniszter szerint az nem kifogásolható, hogy a diákok kritikusan gondolkoznak, és véleményüket kinyilváníthatják, de felhívta a figyelmet, hogy nem szabad más embereket megfélemlíteniük, és megzavarni az oktatás menetét. Arra buzdította a tüntetőket, hogy cselekedeteik során törekjenek arra, hogy megtalálják „finom egyensúlyt”.

A Dutchnews hírportál beszámolója szerint,

a palesztinpárti tüntetések az Utrechti Egyetemre is átterjedtek, a rendőrség kedd este feloszlatta az oktatási intézmény fő könyvtára mellett gyülekező, mintegy 150 diákot, akik sátrakat állítottak fel és barikádokat emeltek.

Néhányan nem voltak hajlandók távozni, és nem sokkal éjfél után mintegy 50 embert vettek őrizetbe.

A szomszédos Belgiumban, a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB) campuszán is zajlanak tiltakozások, a tiltakozó diákok kedd reggel elfoglalták az intézmény egyik épületét. Az RTBF közmédia beszámolója szerint, incidensek voltak a tüntetők és zsidó diákok egy csoportja között, akik közül az egyiket állítólag inzultáltak és bántalmaztak. Az ULB rektora bejelentette, hogy jogi lépéseket tesznek az ügyben.

A tiltakozók felszólították az egyetem vezetőségét, hogy „azonnali hatállyal szakítsák meg az együttműködés minden formáját a cionista tudományos intézményekkel és vállalatokkal, amelyek részt vesznek a palesztin nép szisztematikus elnyomásában”. A tüntetők szerint aggályos az ULB együttműködése a Technion izraeli kutatóintézettel, amely katonai technológiák fejlesztésében vesz részt. Emellett a jeruzsálemi Héber Egyetemmel és a Weizmann Tudományos Intézettel való kutatási partnerség a palesztinpárti diákok szerint „a gyarmatosítás struktúráinak közvetlen megerősítése”.

Az egyetem közölte, hogy megvizsgálja az egyes izraeli egyetemekkel kötött megállapodásokat. „Ezek közül néhány egyáltalán nem megkérdőjelezhető, és csak egyet függesztettek fel” – tudatta az ULB rektora.

A bolognai egyetem után a római és a nápolyi egyetemen is sátrat vertek a palesztinokért és Izrael ellen tüntető csoportok tagjai, miközben Torinóban többezres megmozdulás követelte, hogy szakítsák meg az izraeli oktatási intézményekkel való együttműködést kedden.

A torinói műszaki egyetemként ismert Politecnico hallgatói először az egyetem termeiben és folyosóin rendeztek demonstrációt, majd egy nem messzi irodaházhoz vonultak, ahol az egyetemi oktatói tanács ülése zajlott.

A fiatalok kezében tartott olasz és angol nyelvű transzparenseken a „Szabad Palesztina!”, „Állítsák le Rafah megszállását!”, „Ki Izraellel, ki a háborúval az egyetemekről!” feliratok szerepeltek.

A Politecnico hallgatói csoportjai áprilisban is több megmozdulást rendeztek. Azt akarják elérni, hogy a műszaki egyetem szakítsa meg együttműködését az izraeli felsőoktatási és kutatási intézményekkel. A diákok úgy vélik, nem kizárt, hogy a közreműködés katonai célokat is szolgálhat.

Az olaszországi egyetemeken tavaly október óta palesztinbarát demonstrációk zajlanak. Az Egyesült Államok egyetemein tüntető hallgatók példáját követve a bolognai egyetem diákjai voltak az elsők, akik az egyetemi városrész területén sátrakat állítottak fel hétfőn.

Az árkádokkal övezett téren vitabeszélgetések, koncertek zajlanak, a program szerint szerdán Patrick Zaki lesz a vendég. Az egyiptomi fiatalember, emberjogi aktivista, a bolognai egyetem hallgatója volt. 2020-ban hazájában nemzetbiztonság elleni tevékenységért letartóztatták, 2023-ban három évre ítélték, majd azonnali elnöki kegyelemben részesült.

A közel-keleti konfliktus kezdete óta Zaki a palesztinbarát olasz csoportok egyik jelképes szószólójává vált.

Kedden a La Sapienza római egyetem campusán és a II. Frigyesről elnevezett nápolyi egyetem egyik udvarán is sátrakat állítottak fel.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Terrorizmus ellenes stratégiai elemzőközpont (Casa) legutolsó ülésén elmondta, hogy a tárca adatai szerint a Hamász palesztin terrorszervezet októberi Izrael ellenes támadása óta Olaszországban közel 1400 tüntetést tartottak a közel-keleti konfliktus miatt: közülük több mint 1100-at a palesztin nép mellett.

Diego Parente, a Casa elnöke hangoztatta, hogy az egyetemeken már „gyökeret vert” palesztinbarát csoportok mögött palesztin szervezetek és parlamenten kívüli politikai formációk állnak.

Hozzátette: egyre gyakoribb, hogy a gimnáziumok hallgatói önkormányzataiba is „beszivárognak”, kiskorúakat „toborozva” a tüntetésekre.

Diego Parente elmondta, a nyugati fiatalok által rendezett palesztinbarát megmozdulásokból hiányzik a vallási indíttatás, sokkal erősebb a szélsőséges, kormányellenes tüntetési vágy, amely nem számít kevésbé veszélyesnek, mivel dzsihadista tartalommal vegyül.

Több ezren vettek részt szombaton egy palesztinpárti tüntetésen Madridban, a demonstrálók azt hangoztatták, hogy tűzszünetet kell kötni a Gázai övezetben, illetve követelték a Spanyolország és Izrael közötti kapcsolatok megszakítását.

A hatóságok közlése szerint mintegy 4 ezren vehettek részt a megmozduláson, amelyet az Izrael állam megalapításának – a palesztinok számára a „nakba”, azaz „nagy katasztrófa” napjának – közelgő 76. évfordulója alkalmából tartottak nagyjából 30 szervezet közös kezdeményezésére.

A „nakba” kifejezéssel a palesztinok az Izrael 1948. május 15-i kikiáltását követő, a zsidó állam számára sikeres függetlenségi háborút jelölik, amelynek hatására akkor több százezer palesztin menekült el a földjéről, mára több mint ötmilliós népességgé gyarapodva a világ különböző részein.

A demonstrálók a palesztin nép „ellenállására” buzdítottak, és többen népirtásnak nevezték az izraeli hadsereg háborúját a Gázai övezetben.

Az utóbbi napokban Madrid, Barcelona és Valencia egyetemein több diák békés palesztinpárti demonstrációt tartott, ezzel csatlakozva több amerikai és európai egyetem hasonló megmozdulásaihoz. A spanyolországi rektori konferencia a héten közleményt adott ki, amelyben jelezték: „felülvizsgálják és szükség esetén felfüggesztik az együttműködési megállapodásaikat azokkal az izraeli egyetemekkel és kutatóintézetekkel, amelyek nem álltak ki határozottan a béke és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása mellett”.

Spanyolország az egyik leghangosabb bírálója Izraelnek az Európai Unión belül, és más tagállamokat is igyekszik meggyőzni arról, hogy ismerjék el a palesztin államot. Március végén a spanyol, az ír, a máltai és a szlovén miniszterelnök nyilatkozatot írt alá, amelyben kijelentették: készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés „pozitív hozzájárulást jelent és a körülmények is megfelelőek”.

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nemrég azt mondta: Dublin és Madrid május 21-én jelentheti be a palesztin állam közös elismerését.

origo.hu

Erre nem számítottak: üzent Finnország az oroszoknak

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

borsonline.hu

Feladta a harcot a kórházban, meghalt a folyóból kimentett fiú

vg.hu

Kimondták az elemzők: néhány multi felelős a mostani drágulásért – ez van a háttérben

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

magyarnemzet.hu

Itt a francia háborús bejelentés, centikre a világháború

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

mindmegette.hu

8 csodálatos cseresznyés recept, amit idén nyáron el kell készítened

ripost.hu

Verőcei hajótragédia: újabb holttest került elő, 28 éves az áldozat

ripost.hu

"Ez ijesztő lesz" - Szoboszlai kapitánya az új edzőnek üzent

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

ripost.hu

Három csillagjegy, akinek gyökeresen megváltozik az élete júniusban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A magyar hadsereg a világ legmodernebb eszközeivel rendelkezik

POLITIK

A Bajnai-féle DATADAT megszerezte 6 millió ember adatait

POLITIK

Ezekkel a vadászrepülőkkel csaphat össze a Nyugat az oroszokkal

POLITIK

Dollárbaloldal: Több mint 6 millió ember adatait szerezte meg a DATADAT