POLITIK

A baloldal ellehetetlenítené Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság munkáját

Folyamatosan próbálják ellehetetleníteni a Városháza-ügy miatt létrehozott fővárosi vizsgálóbizottság munkáját, de a Fidesz-KDNP testületi tagjai mindent megtesznek azért, hogy tisztázzák, mi történik a Városházán, a baloldali frakció körül, s hogyan mennek az ingatlaneladások – közölte a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, a grémium tagja hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
címkék:
  • Szerző:

A vizsgálóbizottság ülését megelőzően Láng Zsolt arról beszélt, hogy „a kezdeti furcsaságok folytatódnak” a testület munkája körül.

Kifejtette: eltelt egy hónap, mire felállt a bizottság, miközben napról napra megdöbbentő és súlyos vádakat tartalmazó anyagok kerültek napvilágra, továbbá a testületnek két hetet adtak arra, hogy vizsgálódjon és készítse el a jelentését. Már az elején lehetett tudni, hogy ennyi idő semmire nem elég – fűzte hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy olyan testület vizsgálja a fővárosi baloldalról megjelent „mutyiügyeket”, amelyben baloldali többség van. Tehát a bizottság olyan döntéseket hozhat, amelyeket a baloldali bizottsági tagok szeretnének – mondta, hozzáfűzve: ettől függetlenül a Fidesz-KDNP politikusai komolyan veszik a munkát és minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy válaszokat kapjon a közvélemény a feltett kérdésekre.

Közölte, a fővárosi vagyonkezelő munkatársait levélben keresték meg azért, hogy megismerhessék a társaság struktúráját: azt, hogy az ingatlanértékesítéseknél, pályázatoknál kinek mi a feladata, hogyan néz ki a pályáztatás és a lebonyolítás. Azt kérték, hogy akik ebben részt vesznek, jöjjenek el és adjanak betekintést a folyamatokról a bizottság előtt – mondta.

A kormánypárti politikus hozzátette ugyanakkor: a vagyonkezelő munkatársai Bajnai Gordon volt miniszterelnök példáját követték, ugyanis nem jelennek meg a bizottság előtt, írásban válaszolnának a kérdésekre. Bajnai Gordon azt üzenete, hogy esetleg bizonyos kérdésekre hajlandó írásban válaszolni – mondta, megjegyezve: ebből is látszik, hogy folyamatosan próbálják „ellehetetleníteni a munkánkat”.

Láng Zsolt szólt arról is: újabb felvétel került napvilágra a III. kerületi Mocsárosdűlővel kapcsolatban, ezen a Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) kerületi polgármesterrel meglévő „dealről”, 1100 lakásról és nagy beépítésről beszélnek.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi önkormányzati képviselő, volt óbudai polgármester úgy vélte, a történet pontosan bemutatja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és párttársa, Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök zöld politikája mit is jelent. „Tavasszal arról beszéltek, hogy megvédik a Mocsárosdűlőt, miközben semmitől nem kellett megvédeni, hiszen azt már mi megvédtük, amikor változtatási tilalmat rendeltünk el a területre” – mondta.

Közölte, a megjelent felvételek szerint a terület egy részén lakóparképítést és irodafejlesztést képzel el a magát zöldnek mondó városvezetés, és a fővárosi vagyonkezelő vezetője arról beszél, hogy Kiss Lászlóval megszületett az egyezség a lakásépítésekről. Ez azt jelenti, hogy Kiss László a képviselő-testület háta mögött, az óbudaiak megkérdezése nélkül, az ingatlanfejlesztők érdekében olyan módosítást készít elő, amely szerint 268 ezer négyzetméteren elképzelhető lakóparképítés – tette hozzá.

Szerinte ezt a fővárossal „közös mutyiban” készítik el. Ez abból is látható – mondta -, hogy Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes megkereste Kiss Lászlót egy levélben, amelyben ingatlancserére tesz javaslatot: a kerület lakótelepi zöldterületeket kapna azért cserébe, hogy átadja a fővárosnak a Mocsárosdűlőn található ingatlanrészeit.

Bús Balázs azt kérte a fővárosi vizsgálóbizottságtól, hogy hívják meg Kiss Lászlót és kérdezzék meg tőle, milyen „dealt” kötött az óbudaiak háta mögött.

Kijelentette: továbbra is azt szeretnék, ha az egész Mocsárosdűlő zöldterület maradna, és ennek érdekében újabb javaslatot nyújtanak be a kerületi képviselő-testület elé, kezdeményezve, hogy a Mocsárosdűlőt zöldterületnek sorolják be.

Kérdésekre válaszolva Láng Zsolt elmondta, a fővárosi vagyonkezelő munkatársai egységesen levelet küldtek, valószínűleg a vezetéssel egyeztetve üzenték a bizottságnak, hogy nem jelennek meg az ülésen. A testületnek a közgyűlési döntés értelmében pénteken el kellene készítenie a jelentését, ez lehetetlen – mondta, jelezve: a főváros egy másik vizsgálóbizottságához hasonlóan szeretnének eljárni, ugyanis az a testület meghosszabbította a mandátumát.

„Abban bízunk (...), hogy ezeket a kérdéseket válasz nélkül hagyni nem lehet, és arra már nem lesz bátorsága a baloldalnak és a főpolgármesternek, hogy erőszakkal lezárjon egy olyan bizottsági munkát”, amely még csak most kezdődött el – fogalmazott, hozzátéve: az igazság kiderítése nem elkerülhető. „Bármennyire is minket, az orosz titkosszolgálatot és nemzetközi összeesküvéseket lát Karácsony Gergely az ügy mögött, nem fogja elvenni a kedvünket, és folytatjuk a munkát.”

Bús Balázs elképzelhetőnek mondta, hogy a Mocsárosdűlő ügyében legyen helyi népszavazás, ilyen kezdeményezés van már Óbudán, és aláírásgyűjtésbe is kezdtek májusban a terület megmentéséért.

Bajnai Gordon gyakorlatilag az amerikaiak embere, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal pedig minden pénzt külföldről kap – lényegében ezt mondta Gansperger Gyula azon az egyeztetésen, amelynek hanganyagát Anonymus tette közzé. A baloldali kapcsolatait ecsetelő üzletember beszélt arról is, hogy az ellenzéki médiára, közelebbről a 444-re befolyása van Soros Györgynek, de anyagi segítséget nyújt Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa is. Érdekes mondatok hangoznak el továbbá arról, hogy valójában kik fizetik a baloldali szakértőket, politológusokat.

Karácsony Gergely szerint Gansperger Gyula fideszes üzletember. A főpolgármester a múlt héten hosszú Facebook-bejegyzésben igyekezett ezt bizonyítani, eszmefuttatása végén pedig azt a következtetést vonta le, hogy a Városháza-gate-hez a baloldalnak semmi köze nincs, a hatalmas épületet pedig fideszesek akarták megvenni. Hétfőn reggel Anonymus újabb felvételt juttatott el a Mediaworks Hírcentrum szerkesztőségéhez, amelyen – mint számos korábbi hanganyagon, ismét – Gansperger Gyula hangja hallható.

A felvétel alapjaiban cáfolja meg Karácsony Gergely állítását:

Gansperger ismét az orosz befektető képviselőjével beszélgetett. Ám ezúttal nem a Városházáról vagy más fővárosi ingatlan jutaléknak nevezett kenőpénzzel történő megszerzéséről volt szó. A felvétel elején Gansperger önmagát, a politikai kapcsolatait mutatta be néhány múltbéli történeten keresztül. De érdemes a beszélgetésrészletből szó szerint is idézni!

„Ugye a Wallisnak voltam a vezérigazgatója, a szoci kormány alatt, és kértünk a szociktól – akkor még ugye ők voltak az urak – egy dolgot, hogy azt intézzék el nekünk, mert különben nem tudtuk volna megcsinálni. És mondták, hogy 30 millió forint. Hát mondtam, hogy tessék elmenni a Tiborhoz (Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa), mert ő a tulajdonos. Mi a f...sz közöm van nekem ehhez. És mondták, hogy nem-nem, te is ott fogsz ülni (Gansperger kopog az asztalon), mert a Tiborban nem bízunk. Ha te megígéred nekünk, akkor meg fogjuk kapni, mert egy olyan ember képviselte őket, akivel nagyon régóta jó viszonyban vagyok„ – közölte Gansperger Gyula, aki kissé zavarosan ugyan, de bizonyára egy 2006 és 2010 közötti történetet idézett fel, ugyanis 2006-tól töltötte be a Wallis vezérigazgatói posztját. Elődje, Bajnai Gordon az év közepétől már Gyurcsány Ferenc kormányában tevékenykedett.

A felvétel világosan bizonyítja, hogy – Karácsony állításával szemben – Ganspergernek kiváló baloldali kapcsolatai voltak, olyannyira, hogy egy korrupciógyanús ügyletnél is benne bíztak meg, nem pedig Veres Tibor Wallis-tulajdonosban. De Gansperger tovább beszélt, s olyan kijelentéseket tett, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a baloldalon ma is mélyreható kapcsolatai vannak.

„Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (...) Ugye kik ezek az erők?” – teszi fel a kérdést Gansperger saját magának, majd meg is válaszolja azt: „Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon (Bajnai Gordon baloldali exkormányfő). Most a szónak nem a rossz értelmében véve. Nem. Ő az a miniszter, volt miniszter, aki kapcsolatot tart ezekkel az emberekkel. Nyilván nem (...) a 007-es ügynökkel, hanem ezek mind elnökök, nem tudom micsodák, tehát megvan ennek a rendszere. (...) Minden ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön. Tehát ez nem állt volna össze, mint a tejbegríz.„

Gansperger belelendült, és – a német szociáldemokraták alapítványa, a Friedrich Ebert Alapítvány kapcsán – kifejtette, hogy különböző, hatalmas költségvetéssel működő külföldi ernyőszervezetek telepednek meg Magyarországon, amelyek konferenciákat szerveznek, kiadványokat készítenek, s ezek örvén pénzelnek megannyi, a magyar baloldali médiában magát szakemberként bemutató személyt, politológust.

Az üzletember konkrétan így fogalmazott: „Vannak ilyen ernyőszervezetek, amik így bejönnek (...), és ezek tartják az ilyen Kéri László-féle politológusokat. Mert valakinek fizetnie kell ezeket, meg a fiatalabbakat is. Nem abból élnek, amit az ELTE-n keresnek oktatóként, hanem ezeknek szerzői, meg kiadványai vannak, konferenciák, meg a t...köm tudja, mi. K...rva sok pénzt költenek erre a sleppre.”

A befektetők képviselője bizonyára kissé hitetlenkedett, Gansperger ugyanis folytatta. S ezúttal már a baloldali médiára is kitért. Idézzünk ismét szó szerint a megbeszélésből!

Gansperger: Megnyitod a Magyar Narancs mérlegét, oda valahonnan jön a pénz, meg a Magyar Jeti Zrt., ami a 444 kiadója.
Befektető: Az ki? A 444 kiadó az Central Media!?
Gansperger: Az az Uj Péter. (...) Kiment az Indexből, tudod.
Befektető: Én azt hittem, a Varga Zoli van ezek mögött a publicisták mögött.
Gansperger: Övé a 24.hu.
Befektető: Azon csodálkozom, hogy az Uj Péter, az másik, nem?
Gansperger: Ő egy másik. Ő a Sorosnál van, meg a Veres Tibinél, a wallisosnál.
Befektető: Jézusom. Miért, a Veres Tibi kapcsolatot tart a ...
Gansperger: Támogatja, persze.
Befektető: Nem mondod, Úristen...
Gansperger: De a Gordon is nagyon jóban van az Uj Péterrel.

Az elhangzottak szerint Gansperger biztos információkkal rendelkezik arról, hogy nemcsak a baloldali pártok, de a baloldali szakértők és a baloldali média is külföldi pénzből él, működik. A 444 helyzete különösen pikáns, ott – Gansperger ismeretei szerint – egyenesen soros befolyása érvényesül.

A mostani már a sokadik nyilvánosságra kerülő egyeztetésrészlet azokról az üzleti tárgyalásokról, amelyek főként a hatalmas értéket képviselő Városháza eladásáról szóltak, de szó esett más fővárosi ingatlanok értékesítéséről. A megbeszélések állandó résztvevői az orosz befektetők képviselői mellett Gansperger Gyula. Mint köztudott, volt olyan egyeztetés, amelyen Bajnai Gordon volt kormányfő is részt vett. Az egykori miniszterelnök ekkor nevezte Ganspergert régi harcostársának. Egy másik megbeszélésen jelen volt a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Barts Balázs is. A felvételek tanúsága szerint a fővárosban egy olyan „jutalékos”, vagyis korrupciós rendszer működik, amely a Fővárosi Önkormányzat legfelsőbb köréig ér.

A Mediaworks Hírcentruma kiderítette, hogy nemcsak orosz befektetőknek ajánlották fel a Városházát, hanem olasz pénzembereknek is. A botrány kirobbanása után a résztvevők közül többen takarításba kezdtek, vagyis megpróbálták eltüntetni az ügylet előkészületére utaló leveleket, dokumentumokat.

Az üggyel összefüggésben számos feljelentést tettek. A rendőrség hűtlen kezelés, csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt rendelt el nyomozást.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?