A témáról röviden kifejtette a véleményét Gabriel Attal, a párizsi kormány szóvivője is. Elmondása alapján ebből nem szabad ideológiai kérdést csinálni.

A radikális baloldali polgármester szerint ő csak elődje példáját követi

A rendelkezése kapcsán kiváltott botrányra Lyon polgármestere, Grégory Doucet személyesen nem volt hajlandó reagálni, de megtette ezt a már említett Stéphanie Légeren keresztül. Az oktatáspolitikus felettese üzenetété továbbítva azt mondta, hogy „a városvezető csak elődje, Gérard Collomb példáját követi, aki a járvány első hullámában egy kis időre szintén kivette a húst az iskolai menükből”. (Gérard Collomb szocialista színekben először 2001-2017 között volt Lyon polgármestere, majd átlépett Macron pártjába és belügyminiszter lett. Ám hamar megbukott, így 2018 novembere és 2020 júliusa között ismét Lyont vezette.) Stéphanie Léger még hozzáfűzte, hogy „Grégory Doucet a kampányában ígéretet tett rá, hogy megválasztása esetén a város minden iskolájában lesz majd húsmentes menü, ezt pedig várhatóan 2022-től vezetik be„. A kritikusok ugyanakkor megjegyzik, arról nem volt szó, hogy ez kötelező lesz.

Ideológiai okokból tennék tönkre a zöldek a méltán híres francia mezőgazdaságot

Az országos botrány kapcsán számos konzervatív véleményformáló is megszólalt. Kvázi egységes álláspontjuk az, hogy a francia radikális baloldal ideológiai okokból egyszerre támadta a mezőgazdaságot és akar beavatkozni a legszemélyesebb magánügyeinkbe, tehát még abba is, hogy mit eszünk. Szerintük fennáll annak a veszélye, hogy az ország összes, a zöldek által vezetett település iskolájára kiterjesztik a húsmentességet, ez azonban beláthatatlan károkat fog okozni a járvány miatt már így is megtépázott francia mezőgazdaságnak, amely egyébként világhírű. Márpedig – Lyont leszámítva – számos francia nagyvárosnak van zöld polgármestere, a teljesség igénye nélkül ezek a következők: Marseille, Bordeaux, Strasbourg, Grenoble, Tours, Poitiers. A radikális baloldalt persze a legkisebb mértékben sem izgatja, hogy a vidéki mezőgazdászok, állattartók és mészárosok miből fognak élni, ideológiai okokból amúgy is utálják őket, hiszen az agrárszféra hagyományosan jobbra szavaz. Magyarán: egy kicsit sem bánnák, ha ellehetetlenülne a megélhetésük, épp ellenkezőleg, ez csak megkönnyíteni a társadalom radikális baloldali ideológiai alapú átnevelését. A francia zöldeket e magatartásuk miatt sokan „zöld kmereknek” (Khmers verts) nevezik, utalva a kambodzsai kommunista vörös khmereknek a társadalom átnevelésére irányuló terrorjára, amely az 1970-es években nagyjából 3 millió ember kiirtásával járt.

Lyon radikális baloldali polgármestere korábban a Tour de France ellen szólalt fel, az egyik párttársa a karácsonyfát tiltotta be

Ahogy arról az Origo beszámolt, a 2020 júliusában hivatalba lépő Grégory Doucet már szeptemberben kijelentette, hogy csak akkor engedi abban az évben a Tour de France-t megszervezni Lyonban, ha „a verseny komoly ökológiai fejlődésen„ megy keresztül, mert jelenleg „túl nagy az ökológiai lábnyoma”. Később azonban meggondolta magát a polgármester és nyíltan közölte, hogy „a Tour de France piacorientált, környezetszennyező és macsó„, így aztán 2021-re biztosan elkerüli majd a várost. Ezt követően hivatalosan is bejelentették, hogy jövő évtől a verseny résztvevői nem tehetik be a lábukat Lyonba. Szintén megírtuk, hogy Grégory Doucet párttársa, Bordeaux radikális baloldali polgármestere, Pierre Hurmic tavaly a karácsonyfa-állítás hagyománya ellen szólalt fel, szerinte „kivágott fákról van szó”, amelyek már „halottak„ és ezért „szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén”. A kérdés jelenleg csupán az, hogy a nemzeti és keresztény hagyományok elleni „zöld„ (értsd: radikális baloldali) támadássorozatot hosszabb távon hogyan fogják elviselni a francia emberek.