Létrehozva: 2020.10.21.

A DK vezetőinek tudnia kellett a Nagy Áramlopásról

Ilyen óriási teljesítményű számítógépeket nem lehet eltitkolni, zúgnak és ontják a meleget.

Mint ismeretes rendőrségi házkutatás zajlott az erzsébetvárosi DK elnökének és önkormányzati képviselőjének, Borka-Szász Tamásnak az irodájában, miután tetten érték lopás közben. Borka-Szász a hivatali irodájában, önkormányzati áramforrásról végzett bitcoin bányászatot. Gyakorlatilag áramot lopott, ipari mennyiségben.

A bitcoin-bányászgépeket olyan brutális teljesítmény leadására tervezik, amely alkalmassá teszi több millió matematikai számítás és algoritmus futtatására. Mindehhez annyi extra alkatrészt kell beépíteni a számítógépbe, hogy rendszerint egy nagyobb fém- vagy fakeretre van szükség. Ráadásul olyan hangos, hogy a falakon is áthallatszik, és ömlik belőle a meleg. A gépnek éjjel-nappal mennie kell, hogy az hatékonyan működjön. Hazug volt tehát Niedermüller Péter DK-s polgármester nyilvános, drámai megdöbbenése párttársa lebukása után, hiszen kizárt, hogy a hivatal dolgozói előtt ismeretlen lett volna Borka-Szász virtuális bányászkodása. „Ha valaki járt abban az irodában, biztosan nem kerülte el a figyelmét a gép” – állítja Virágh Előd a VII. kerületi Fidesz-alelnöke, aki elmagyarázta, miért gyanítható, hogy a botrány sokkal súlyosabb, mint az első pillanatban látszott. Megjegyezte, bitcoinnal a legsötétebb ügyleteknél szokás fizetni: kábítószer, fegyver, prostitúció.

A házkutatás közben a rendőrség több tárgyi bizonyítékot lefoglalt, amelyek a bitcoin bányászatot segítették elő. A lopási ügy külön érdekessége, hogy Borka-Szász Tamás nemcsak a DK önkormányzati képviselője, és helyi elnöke, hanem a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság elnöke is. Borka-Szász tehát a pénzügyekért és a gazdaságért felelős személy, a kerület vagyonát kezeli.

Bajkai István, a Fidesz erzsébetvárosi képviselője az Origo megkeresésére elmondta, hogy az ügy kapcsán közleményt ad ki a Fidesz helyi szervezete, amelyben többek között arra szeretnének választ kapni a DK vezetésétől, hogy a párt részesült-e a bitcoin bányászat hasznából, és ha igen, akkor a befolyó összegekből mire költött a párt?

Bajkai István elmondta azt is, hogy az erzsébetvárosi Fidesz tett feljelentést a rendőrségen, miután több gyanús jel arra mutatott, hogy a DK politikusa valamilyen illegális tevékenységet folytat a hivatali helyiségekben.

Bajkai elmondása szerint nincsenek arra vonatkozó információk, hogy mióta lopta az áramot a DK politikusa, azonban hozzátette, hogy tudomása szerint a DK frakcióirodájának eddig is szokatlanul magas volt az áramfogyasztása, aminek eddig nem tudta senki az okát.

Nem kizárt tehát, hogy a DK irodáiban az önkormányzati választások előtt is nagyüzemi pénzgyártás folyt. Az önkormányzat és a lakók költségén.

Bajkai István emlékeztetett arra is, hogy az önkormányzat épületében egy tűzesetet is kivizsgáltak néhány hónapja, amely akkor azzal zárult, hogy a hálózat túlterheltsége okozta a tüzet. Egy elosztóközpontban keletkezett tűz, éppen a mostani ügyben érintett iroda felett.

„Egy ilyen baleset nem csak az önkormányzat épületét és a tárolt adatok biztonságát veszélyezteti, hanem közvetlenül emberéleteket is„ – tette hozzá Bajkai István.

Érdekes egybeesés, hogy néhány éve a DK Teréz körúti irodája is tisztázatlan körülmények között égett le, a vizsgálatok akkor is túlterheltséget állapítottak meg a tűz okaként.

A lopás és a két tűzeset közötti összefüggésre vonatkozó kérdésre Bajkai István elmondta, hogy benne is felmerült a kérdés, hogy vajon a DK politikusai szakmányban lopják az áramot, és bitcoin bányászatra használják az irodáikat?

A rendőrségi nyomozás elkezdődött, biztosat csak annak lezárulta után lehet erről tudni.

A tűzesetet, és a nagy áramigényű bitcoin bányászat közötti összefüggés nem tűnik légből kapott feltételezésnek. Egy bitcoin bányászatra használt szerver működtetése ugyanis fokozott biztonsági előírásokat igényel, a hűtés, a megfelelő hálózat, felügyelet biztosítása nélkül ugyanis könnyen túlterhelődhet a hálózat és tűz üthet ki. Arra a kérdésre, hogy milyen politikai felelősség terheli a DK-s polgármestert, Niedermüller Pétert az ügy kapcsán, Bajkai István elmondta, hogy véleménye szerint a kerület polgármestere egyszemélyben felelős azért, hogy az általa vezetett önkormányzat a szabályoknak megfelelően működjön. Nagy bajt jelent, ha nem tudta, hogy mi történik a polgármesteri hivatal helyiségeiben. „Igazából kizártnak tartom, hogy a kerületi vezetés ne tudott volna a lopásról. Niedermüller Péter napi munkakapcsolatban van Borka-Szász Tamással, lehetetlen, hogy egyszer sem találkoztak az irodájában. Oláh Lajos szintén tudnia kellett mindenről, látnia kellett a szervert, hiszen rendszeresen tárgyalnak, együtt dolgoznak” – jelentette ki Bajkai István. Bajkai elmondása szerint nincsenek arra vonatkozó információk, hogy mióta lopta az áramot a DK politikusa, azonban hozzátette, hogy tudomása szerint a DK frakcióirodájának eddig is szokatlanul magas volt az áramfogyasztása, aminek eddig nem tudta senki az okát. Nem kizárt tehát, hogy a DK irodáiban az önkormányzati választások előtt is nagyüzemi pénzgyártás folyt. Az önkormányzat és a lakók költségén. Bajkai István emlékeztetett arra is, hogy az önkormányzat épületében egy tűzesetet is kivizsgáltak néhány hónapja, amely akkor azzal zárult, hogy a hálózat túlterheltsége okozta a tüzet. Egy elosztóközpontban keletkezett tűz, éppen a mostani ügyben érintett iroda felett. „Egy ilyen baleset nemcsak az önkormányzat épületét és a tárolt adatok biztonságát veszélyezteti, hanem közvetlenül emberéleteket is„ – tette hozzá Bajkai István.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat