Létrehozva: 2020.02.27.

A kés lett a nyugat-európai tinik új jelképe

Ki gondolta volna, hogy a XXI.század második évtizedére a kés lesz Nyugat-Európában a tizenévesek legjellemzőbb tárgya. A nemegyszer gyilkos kés.

Kést hordanak magukkal például a holland középiskolások Amszterdamban, Rotterdamban és más városokban, hogy meg tudják védeni magukat a rivális kölyökbandáktól, de a petárdás robbantásoktól sem riadnak vissza, számolt be a holland Het Parool hírportál. Rotterdam polgármestere a szülőkre kirótt pénzbírsággal akarja elérni, hogy gyerekeik ne hordjanak kést vagy fegyvert az iskolába.

Aggasztóan megnőtt az elmúlt hónapokban azoknak a hollandiai középiskoláknak a száma, ahol késeket vagy machetét találtak a diákoknál. A 13-16 éves fiatalok elmondásuk szerint azért vittek magukkal szúró-vágó eszközöket az iskolába, hogy meg tudják védeni magukat a rivális bandákkal szemben. Decemberben egy Amszterdam Jordaan városrészében található kollégiumban okoztak tüzet és riadalmat a fiatalok, amikor tűzijátékot robbantottak a vécében. Néhány nappal később megismételték a veszélyes mutatványt a kollégium bejáratánál is, számolt be a holland Het Parool hírportál.

A 30 speciális középiskola felügyeletét ellátó igazgató szerint „több fegyveres incidens történt az elmúlt három hónapban, mint a megelőző három évben összesen”. Az érintett középiskolákban biztonsági kamerákkal igyekeznek elejét venni az erőszakos cselekményeknek, de van olyan intézmény is, ahová biztonsági őröket kellett állítani.

A holland iskolafelügyelet a szülők és a rendőrség segítségét kérte az egyre aggasztóbb helyzet megoldására. Speciális képzést indítottak iskolapedagógusok számára, akiknek a feladata, hogy beszélgetések keretében rávegyék a fiatalokat, hogy ne vigyenek magukkal fegyvert az iskolába. Rotterdam polgármestere 2500 eurós bírsággal büntetné azokat a szülőket, akiknek a gyerekénél második alkalommal is kést, fegyvert vagy petárdát találnak.

Londonban 14 percenként késelnek

Nagyon aggasztó, hogy a kések és a támadó fegyverek száma 2010 óta egyre csak növekszik. A legmegdöbbentőbb, hogy a kormány továbbra sem tesz semmit, hogy megfékezze ezt az erőszakhullámot- – nyilatkozta Yvette Cooper, a brit parlament belügyi bizottságának vezetője.

Tavaly több mint negyvenezer, késsel vagy pengével végrehajtott támadásról számoltak be. Ha átlagot számolunk, ez 112 esetet jelent naponta. Vagyis átlag 14 percenként késelnek meg valakit.A 16 éves és annál fiatalabb megkéselt kiskorúak száma 93 százalékkal nőtt 2016 és 2019 között. A felháborodott szülők sürgetik a büntetési tételek drasztikus megnövelését és jobb közbiztonságot követelnek. A legtöbb késeléses támadás a Sadiq Khan vezette Londonban történik. A brit fővárosban 52 százalékkal ugrott meg a késsel végrehajtott támadások száma. A rendőrség szerint a késelések elszaporodásának hátterében a kábítószeres bandák közötti vetélkedés, a fiataloknak nyújtott támogatások csökkentése és a közösségi médiában megjelenő provokációk állnak. A bűncselekmények közül sokat a város szegénynegyedeiben követtek el. A londoni késes támadások elkövetőinek a fele fiatalkorú, sőt nyolc százaléka fiatalabb, mint tízéves. A migránsbandák főleg kábítószer-kereskedelemmel és gyermekprostitúcióval foglalkoznak, az idei év elején egy kilencfős muszlim bűnöző-migránsbandát ítéltek el Bradfordban összesen 130 évre 22 különféle bűncselekményért.    

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

mindmegette.hu

Megszakad a szív: Vilmos herceg fakanalat ragadott, de közben is feleségéért aggódott

hirtv.hu

Ma éjjel Izrael megtámadta Iránt

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül