POLITIK

A magyarok nem kérnek az illegális bevándorlókból

A Kormányzati Tájékoztatási Központ reagált az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának közleményére.
  • Szerző: Ripost

A Főbiztosság közleményében az ellen lép fel, hogy a mindenféle okmány és jogosultság nélkül Magyarországra bejutni akaró migránsokat határainkon kívül tarthassuk és menedékkérelmüket valamelyik magyar külképviseleten nyújthassák csak be. Azzal vádolják hazánkat, hogy nem tesz eleget a menekültekre vonatkozó nemzetközi szerződéseknek.

Erre válaszul hozta nyilvánosságra a Kormányzati Tájékoztatási Központ a nyilatkozatot:

„Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága nem először próbálja rávenni Magyarországot a bevándorlási szabályok enyhítésére. Ugyanez az ENSZ akarja ráerőltetni a világ országaira a globális migrációs csomagot, amely a migráció teljes legalizálását, a bevándorlók betelepítését jelentené.

Magyarország álláspontja, hogy a bevándorlók legális, szabályozott körülmények között adják be a menedékkérelmüket, ne pedig illegálisan, papírok és jogosultság nélkül sétáljanak be több millióan Európába. Magyarország eddig a határkerítés mentén felállított tranzitzónában adott lehetőséget a migránsoknak a menedékkérelmek jogszerű beadására. Azonban az Európai Bíróság a közelmúltban a tranzitzónák felszámolására kérte hazánkat, amelynek eleget tettünk, azóta a balkáni útvonalon érkező migránsoknak Magyarország külföldi konzulátusain van lehetőségük a menedékkérelmük legális benyújtására.

Képünk illusztráció
Fotó: Pierre Crom / Getty Images

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának nyilatkozata arra utal, hogy még ezt a kontrollt is meg akarják szüntetni az illegális migráció fölött, és azt akarják, hogy szabadon, mindenféle ellenőrzés nélkül engedjük be a bevándorlókat Magyarország és az EU területére. Magyarország ezzel nem ért egyet, hiszen a nemzeti konzultáció keretein belül a magyar emberek már többször megerősítették, hogy nem kérnek az illegális bevándorlásból.” – áll a nyilatkozatban.

A jelek szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tudatosan összemossa a menekülteket a gazdasági migránsokkal, valamint figyelmen kívül hagyja a genfi menekültügyi konvenció eredeti megállapítását, miszerint menekültnek addig számít valaki, míg be nem lép az első, legközelebbi biztonságos ország területére. Azaz a Főbiztosság megpróbálja ránk erőltetni a Magyarország által el sem fogadott migrációs csomagot és annak elfogadhatatlan alapelvét, vagyis azt, hogy a migráció alapvető emberi jog lenne.

Magyarország polgárainak elsöprő többsége szerint nem az.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?