Létrehozva: 2020.05.26.

A magyarok szerint sikeres a védekezés, de a veszély nem múlt el

Magyarország sikerrel vette fel a küzdelmet a járvány első hullámával, de a veszély nem múlt el: a magyarok kétharmada a járvány visszatérésével számol ősszel vagy télen – írja a Századvég kedden közzétett elemzésében.

Szerző RIPOST

A Századvég kutatásában rámutatott, a kelet-közép-európai térséget kontinensünk nyugati államaihoz képest felkészültebben érte a koronavírus megjelenése: az előbbi országok – így Magyarország is – gyors és hatékony biztonsági intézkedések segítségével el tudták érni a járványgörbe ellaposítását, megakadályozva ezzel a szóban forgó vírus kontrollálhatatlanná válását.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint a 100 ezer főre jutó elhunytak száma hazánkban 4,93 fő, szemben többek között Belgiummal (81,87 fő), Spanyolországgal (61,38 fő), valamint Franciaországgal (42,12 fő), mely államok esetében – a megkésett, illetve nem kellően célravezető védelmi intézkedések következtében – a koronavírus kordában tartása kevésbé volt sikeres.

A többség elismeri a kormány intézkedéseit

E megállapítás összhangban van a magyar lakosság álláspontjával is: a Századvég májusi, telefonos, 1000 fős, országos közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 78 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarország jobban kezelte a koronavírus-járványt, mint a többi európai ország, ezzel szemben az 5 százalékuk szerint Európa más országai eredményesebbek voltak ebben a tekintetben. Azok aránya, akik úgy vélik, hogy a kontinens országai egyformán sikeresen kezelték a jelentkező válságot, 15 százalékra tehető.

Ezzel összefüggésben kijelenthető továbbá, hogy a válaszadók 76 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a magyar kormány időben és felelősségteljesen járt el a járvány visszaszorítása érdekében, míg a 13 százalékuk szerint hazánk nagyon lassan, vagy inkább lassan reagált a kialakult helyzetre, a 9 százalékuk pedig túlzottnak ítéli a kormányzat reakcióját a koronavírus térhódítására.

Még nem lehet feladni a védekezést

Megállapítható, hogy Magyarország vonatkozásában a járvány terjedésének lassítása érdekében tett lépések létjogosultságát, illetve eredményességét a lakosság is elismeri: a megkérdezettek háromnegyede (75 százalék) teljesen vagy inkább elégedett azzal, ahogy a magyar kormány kezelte a kialakult járványhelyzetet, és mindössze a 24 százalékuk elégedetlen a kormányzat munkájával ebben a kérdésben. Ezenfelül a magyarok reálisan látják, hogy a védekezés első szakaszának lezárulásával a vírus elleni küzdelem nem ért véget. A válaszadók 68 százaléka nagyon vagy inkább aggasztónak véli, hogy a járvány második hulláma ősszel vagy télen megjelenhet az országban, ezzel szemben a 29 százalékuk nem kalkulál a koronavírus visszatérésével.

Mindezek tükrében belátható, hogy a lakosság fegyelmezettségének és mindennapi erőfeszítéseinek (például a maszkviselésre, illetve a védőtávolságra vonatkozó rendelkezések betartásának) az elkövetkezendő hónapokban is komoly szerepe lesz, éppúgy, mint bizonyos kormányzati lépéseknek, amelyek a vírus egy esetleges második hullámának féken tartására, és az ezzel összefüggő járványügyi felkészülésre irányulnak

 

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

hirtv.hu

Ma este a HírTV-n is látható lesz Varga Judit FrizviTV-ben készült interjúja

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják