Létrehozva: 2021.08.04.

A NAV előtt a Cseh Katalin körüli botrány

Újabb hatóságnak ad feladatot az a botrány, amely a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin körül alakult ki a napokban.

A Mediaworks Hírcentrumának kérdésére válaszolva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt közölte:

jelenleg zajlik az ügyben érkezett feljelentés elbírálása.

Ugyanis az ügyben feljelentés született.

Van, ami összekapcsolja Cseh Katalint és Karácsony Gergelyt? G. Fodor Gábor szerint igen. ITT olvashatja, mire gondolt az elemző.

Mint arról a Magyar Nemzet a napokban beszámolt, a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, és jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt feljelentést tett. Lépését lapunknak Tényi akkor azzal magyarázta, hogy a különböző lapokban megjelent oknyomozó anyagok azt támasztják alá, hogy a Cseh Katalinékhoz kapcsolható nagyjából fél tucat vállalkozásból álló céghálózat tagjai egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére játszhattak össze. A vállalkozások összesen közel 4,8 milliárd forint uniós pályázati pénzhez jutottak az évek során.

Ismét csak következmények nélkül? Videó hazugságról, kétszínűségről, baloldalról, kattintson IDE.

– Magyarországon meglehetősen ritka, hogy ekkora mértékű támogatás kapcsán merül fel a költségvetési csalás gyanúja, és hogy ilyen kiemelt összegben indulhat nyomozás

– fejtette ki akkor Tényi István. A feljelentés időközben a főügyészségtől átkerült a NAV-hoz, ahol most zajlik annak elbírálása.

Nem az adóhatóság az egyetlen, amelynek foglalkoznia kell a botrány részleteivel, korábban bejelentés érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz is. A hatóság erről korábban az Origónak úgy fogalmazott:

megteszik a szükséges intézkedéseket és vizsgálatot indítanak.  

A baloldalon semminek nincsen következménye – így kommentálta a Mediaworks Hírcentrumának a Fidesz kommunikációs igazgatója a Cseh Katalin körüli botrányt. Hollik István szerint megdöbbentő kétszínűség, hogy a momentumos politikus az olimpiára hivatkozva nyert el uniós milliókat, miközben az olimpia ellen kampányolt.

Lassan három hete tart az a botrány, amely a Cseh Katalinékhoz köthető cégekhez kapcsolódik. A Pesti Srácok információi szerint a cégháló tagjai EU-s pályázatokra jelentkezve együttesen váltogatták a telephelyeket és fióktelepeket, hogy hozzájussanak több milliárd forintnyi támogatáshoz. A vállalatok összesen 4,8 milliárd forintnyi uniós pénzre, valamint több száz millió forint közbeszerzésre tettek szert.

Közben az is kiderült, hogy az akkor Cseh Katalin által vezetett Pannónia Nyomda Kft. pár évvel ezelőtt olyan fejlesztésre kért uniós támogatást, amely – szerintük – a magyar olimpiai pályázat sikerében is segítséget nyújthat.

– Ráadásul Cseh Katalin cége már meglévő technológiát adhatott el sajátjaként – erre már a Bennfentes.net hívta fel a figyelmet.

Fekete-Győr András még márciusban a Hír TV-ben beszélt arról, hogy elszámoltatná akár azt a momentumos képviselőt is, aki jogosulatlanul vagy a politikai kapcsolatai révén jut uniós támogatáshoz. Ehhez képest azonban – úgy látszik – a párt elnöke nem tesz lépéseket. Ráadásul a balliberális pártok egyike sem határolódott el mind a mai napig Cseh Katalintól, miközben a – hazai és a nyugati – baloldali sajtó is hallgat az ügyről.

Egyetlen Brüsszel-közeli nyugat-európai médium sem számolt be azokról a gyanús körülményekről, amelyek Cseh Katalin momentumos EP-képviselő családi cége, a Pannónia Nyomda Kft. körül felmerültek. Ez azért különösen érdekes, mert máskor például a Politico, az Euronews vagy akár a Deutsche Welle is kritikusan figyeli a Magyarországra érkező uniós támogatások felhasználását. Egyetlen sorban sem számolnak be a magyarországi uniós támogatások felhasználását rendre nyomon követő nyugat-európai médiumok arról a botrányról, amely Cseh Katalin momentumos EP-képviselő családi cége körül pattant ki az elmúlt hetekben. A Fidesz az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult, a lépést Deutsch Tamás, a kormánypárt uniós képviselője egyebek mellett azzal indokolta: a Cseh Katalin által vezetett cég és a Cseh család üzleti köre

a hazai forrásokat és az uniós támogatásokat rendszerszintűen megcsapoló céghálózatként működött, ennek érdekében telephelyeik névleges áthelyezésével ügyeskedtek.

A Cseh Katalin körüli botrány a hazai baloldali média ingerküszöbét is alig érte el, ezért utánanéztünk, hogy az uniós források magyarországi felhasználásáért rendre aggódó nyugat-európai médiumok mekkora figyelmet szenteltek az esetnek. Az eredmény lehangoló.

A brüsszeli ügyekben rendkívül aktív Politico egyetlen sorban sem számolt be az ügyről, holott Cseh Katalin Orbán-kormányt támadó megszólalásait rendre idézik. Hasonló eredményt mutat az Euronews hírportálon indított keresésünk: nyoma sincs, hogy akár csak egy rövidhírben beszámoltak volna az esetről, de ugyanez a helyzet a hazánk jogállamiságáért gyakorta aggódó német Deutsche Welle és a brit The Guardian oldalán is.

A gyűjtés eredménye azért nem meglepő, mert a jelek szerint Cseh Katalin kiváló nyugat-európai sajtókapcsolatokkal rendelkezik. A már említett Politico egy 2020. januárban készített összeállításában a Renew Europe-csoport alelnökét a „20 leginkább figyelemre méltó fiatal EP-képviselő” közé sorolta. Azt írták róla, hogy

„mind szülőhazájában, mind az Európai Parlamentben megpróbálja megváltoztatni a politikai kultúrát”.

Cseh Katalint a nyugati sajtó eddig valamiféle szabadságharcosnak gondolhatta, mert egyes újságírók szinte sztárolják a Momentum politikusát. Diego Velazquez, a magyar kormányt rendre támadó Luxemburg brüsszeli tudósítója például egy tweetjében a végletekig dicsérte a jogállamisági eljárás bevezetése érdekében felszólaló Cseh Katalint, mondván: „nagyon jó megoldás Cseh Katkától (mint már oly sokszor.)”. Matthias Kolb, a Süddeutsche Zeitung brüsszeli uniós és NATO-tudósítója ugyanezen okból már az Európai Parlament egyik „sztárjának” nevezte a most meglehetősen zavaros ügyekbe keveredett momentumos EP-képviselőt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

magyarnemzet.hu

Itt a vége? Letartóztatták a korrupt borsodi polgármestert

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat