Létrehozva: 2020.03.31.

A veszélyhelyzet 20. napja

A legfrissebb adatok, hírek a magyarországi koronavírus-járványról. Cikkünket folyamatosan frissítjük, amint bármi változás történik.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 492-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt egy újabb több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg. Az elhunytak száma ezzel 16 főre nőtt. Emellett 34 főről 37 főre nőtt a gyógyultak száma is.

A fertőzöttek közül 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 478 magyar állampolgár. Elvégzett mintavételek száma 14.146 db, kórházi karanténban 61 fő van.

A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében a kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbítását. Erről bővebben itt olvashatsz!

Az állam garantálja a jogbiztonságot a vészhelyzet alatt is

Fotó: koronavirus.gov.hu

A kormány az Alaptörvény által és a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedéseket. Ezek célja, hogy a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt is garantált legyen a jogbiztonság és biztosítottak legyenek az állami eljárások és azok esetleges megakadása ne legyen hátrányos az állampolgárokra, gazdasági vállalkozásokra nézve. Erről itt olvashatsz bővebben.

Biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

Magyarországon a koronavírus-járvány ellenére sincs élelmiszerhiány és ez a következő hónapokban is így lesz. A kormány minden eszközével azon dogozik, hogy a lakosság számára az élelmiszerellátást továbbra is zavartalanul biztosítsa, emellett szigorúan fellép az élelmiszerek túlárazásával szemben is. Erről itt olvashatsz bővebben!

Adatok az elhunytakról

A koronavirus.gov.hu oldalon a lakosság és a sajtó hiteles tájékoztatása érdekében a mai naptól az elhunytak adatait részletesebben közlik. Így látható a beazonosított koronavírus-fertőzéssel elhunytak kora és neme mellett az is, hogy a vírusfertőzés előtt is szenvedett-e már valamilyen krónikus alapbetegségben. További részletek!

Minden elhunytnak krónikus alapbetegsége volt

A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek – emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Bővebben...

Nincs szükség új lakcímkártyára a kijárási korlátozás miatt

Nem szükséges új lakcímkártya készítése abban az esetben, ha a kijárási korlátozás időtartama alatt nem az állandó, bejelentett lakcímen tartózkodunk. Bővebben!

Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az új koronavírus-járvány miatt 2020. március 28-ától Magyarország egész területén kijárási korlátozás lépett életbe. A szabályok betartását a rendőrök – több helyen a honvédség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet munkatársaival közösen – folyamatosan ellenőrzik. A cél nem a büntetés, hanem a járvány terjedésének lassítása a korlátozások érvényre juttatásával. Az eddigi tapasztalatok alapján a lakosság nagy része együttműködő.

Rendõrök 65. életévüket betöltött vásárlókkal beszélgetnek egy gyõri bevásárlóközpont parkolójában a kijárási korlátozás alatt 2020. március 30-án. Fotó: MTI

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: a kijárási korlátozás be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket, „a járvány terjedésének megakadályozását”.

Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben – az influenzához hasonló tünetekkel – enyhe lefolyású a betegség.

A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Hogy zajlik a mintavétel?

Itthon eddig 14 146 mintavétel történt. De mit is takar ez pontosan? A mentő azokban az esetekben megy házhoz mintát venni, ha azt a háziorvos kéri. A mentőszolgálat újabb 55 mentőkocsit állított be ezekre a feladatokra, és az esetek nagy részében 24 órán belül a helyszínre ér. Csaknem nyolcszáz címet kaptak a mentők. Mindenkitől türelmet kérnek – mondta az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy ezek nem számítanak sürgős kiszállásnak. A mintavétel két módon történhet: ha ujjbegyvérből történik, annak nincs semmilyen előírása a beteg részéről, a légúti mintavétel előtt azonban sem enni, sem inni nem szabad.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

 

További hírek a témában:

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába