Létrehozva: 2020.04.15.

A WHO mondott néhány ijesztő ostobaságot a koronavírus járványról

Januárban még azt állították, hogy a koronavírus nem terjed emberről emberre. Később, amikor már tombolt a járvány sokáig azt hirdették, hogy nincs szükség utazási korlátozásokra.

Donald Trump amerikai elnök már odáig elment az Egészségügyi Világszervezet bírálatában, hogy kilátásba helyezte a USA anyagi támogatásának megvonását. A WHO kétség kívül elkövetett néhány elképesztően nagy hibát. Tanulságos olvasmány, hogy januárban, amikor még meg lehetett volna akadályozni a járvány elterjedését mi tett vagy nem tett a világszervezet.

Trump a sorozatos tévedések, a kínai kormány adatainak kritikátlan kezelése, az utazási korlátozások halogatása miatt kilátásba helyezte, hogy Amerika megvonja az 500 millió dolláros támogatást a világszervezettől, mivel az szerinte sorozatosan félrevezette a világ közvéleményét és kínai kormány szócsöve lett.

Nézzük sorra, mi is történt.

2019 december 31. – Kína először közölt adatokat a WHO-val a Vuhanban előforduló szokatlan tüdőgyulladási esetekről.

2020 január 4. – A WHO 4 nappal később tette közzé a hírt a „tüdőgyulladásos halálesetekről„, mondván, hogy ezek kivizsgálása, a betegség okainak feltárása folyamatban van.

2020 január 5. – A WHO kiadja első iránymutatását az „ismeretlen okú tüdőgyulladásról”, mondva, hogy összesen 44 beteg van, közülük 11 súlyos állapotban. A fő tünet a láz, és néhány betegnél nehéz légzés fordul elő.

A WHO szerint ”nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a betegség emberről emberre terjed”, és hogy „nem számoltak be egészségügyi dolgozók megfertőzéséről”

2020 január 7. – Kína bejelenti, hogy a tüdőgyulladás okát „új koronavírusként” azonosította, amelyet a WHO először 2019-nCoV-nak nevez el.

2020 január 9. A WHO külön közleményben dicséri a kínai hatóságokat, hogy „ nagyon rövid idő alatt” azonosítani tudták az új vírust, és megismételte azt az állítását, hogy a vírus nem terjed tovább az emberek között”. A közlemény egyúttal állást foglal a betegség kapcsán Kínára vonatkozó utazási vagy kereskedelmi korlátozások ellen.

2020 január 14. – A WHO ismét közzétesz egy jelentést hogy „nincs egyértelmű bizonyíték az emberről emberre történő fertőzésre Kínában”. Később pontosítanak és az újabb közlemény kijelenti, hogy a családtagokon keresztül való korlátozott vírusátvitel mégis csak előfordulhat.

2020 január 21. – A WHO is rögzíti az első megbetegedést az Amerikai Egyesült Államokban, Washingtonban, egy olyan személynél, aki egy héttel korábban Kínából utazott az USA-ba.

2020 január 22. – A WHO-jelentése, amelyet Vuhan-ból tettek közzé, megjegyzi, hogy az „emberről emberre” történő átvitel előfordulhat, de azt mondják, hogy további kutatásokra van szükség ennek mértékének feltérképezéséhez. A jelentés ugyanakkor 16 kínai orvos esetében megerősítette a fertőzéseket.

A WHO Kínában azt ajánlja, hogy kerüljék a nagy összejöveteleket, izolálják a fertőzött embereket, és összpontosítsanak a kézmosásra, mivel ez a legjobb módszer a vírus terjedésének leküzdésére.

Ugyanazon a napon, összehívják a WHO Vészhelyzeti Bizottságát. A bizottság mindenekelőtt dicséri a kínai kormányt a vírus megállítása érdekében tett felbecsülhetetlen értékű erőfeszítéseiért.

2020 január 23. – A WHO Vészhelyzeti Bizottsága úgy dönt, hogy nem nyilvánítja a vírust nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi esetnek. Az ugyanazon a napon bejelentett vuhani karanténra hivatkozva azt mondják, remélik, hogy „hatékony lesz és rövid ideig tart”. Ismét dicsérik Kína „együttműködését és átláthatóságát” a vírus elleni küzdelemben.

Ekkor már világszerte 584 megerősített eset és 17 haláleset van, a vírus megjelent Vietnámban, Dél-Koreában, Japánban, Thaiföldön és az Amerikai Egyesült Államokban.

2020 január 30. Dr. Tedros Ghebreyesus a WHO főtitkára ismételten dicséri Kínát, kijelenti, hogy az országon kívül megfertőződöttek csekély száma – 98 beteg – Kína „erőfeszítéseiknek köszönhető”.

Ismét csak nem javasol intézkedéseket a nemzetközi utazás vagy kereskedelem korlátozására.

2020 január 31. – Donald Trump ennek ellenére utazási korlátozásokat jelent be a Kínából érkezők számára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút