Létrehozva: 2020.06.07.

A WHO változtatott a véleményén, most már ajánlja a maszkviselést

Az Egészségügyi Világszervezet egészen idáig nem tartotta szükségesnek a maszk viselését, kivéve az egészségügyi dolgozók esetében.

A WHO most, amikor végre talán már kifelé megyünk a járványból sokak meglepetésére változtatott az álláspontján.

„Nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés potenciális előnnyel járna” – nyilatkozta még május végén is Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet magas rangú tisztségviselője egy genfi sajtótájékoztatón. „Sőt, egyes bizonyítékok éppen az ellenkezőjére utalnak” - tette hozzá. Szakértők szerint a helytelen maszkviselés növelheti a fertőzés kockázatát. Emellett világszinten hatalmas hiány van a védőfelszerelésekből – mutatott rá Ryan.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy jelenleg a koronavírus ellen a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Sokak szerint a WHO első pillanatra meghökkentő álláspontjának az volt az alapja, hogy tartottak a maszkhiánytól. Vagyis attól, hogy, ha gyakorlatilag mindenkinek ajánlják a maszk viselését akkor nem jut azoknak az egészségügyben dolgozóknak, akik viszont nem egyszer közvetlen életveszélyben dolgoznak.

Maria Van Kerkhove, a WHO járványtannal foglalkozó munkatársa szintén aláhúzta: azoknak kell maszkhoz jutniuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – és ezek az egészségügyi dolgozók. Kerkhove szerint jobb, ha csak a betegek és a betegekről gondoskodók viselnek maszkot, ezzel is csökkentve a vírus továbbadásának esélyét.

A WHO még egy hete is figyelmeztetett: globális hiány van az egészségügyi eszközökből, köztük a maszkokhoz, kesztyűkhöz és egészségügyi védőruházathoz hasonló felszerelésekből. Éppen ezért némiképp meglepő, hogy most váratlanul módosítottak álláspontjukon.

A maszkok viselése mindig is megosztotta a szakembereket, hiszen a maszk önmagában nem előzi meg a fertőzést, de használatuk lassíthatja a járvány terjedését.

Összességében elmondható, hogy a maszkok – sőt, akár egy sűrű szövésű sál is – valamennyire csökkentik a fertőzés veszélyét. Márpedig egy járványban a sok kicsi sokra megy: a sok kicsi veszélycsökkentő erőfeszítés hatása társadalmi méretekben jelentős lehet. Sőt, ezeknek éppen akkor lehet nagyobb a jelentőségük, amikor a járvány már lecsengőben van.

Akkor érdemes maszkot hordanunk, ha olyan közösségi térbe lépünk, ahol az ajánlott társadalmi távolságtartás csak nehezen tartható be. Így minden olyan helyzetben viseljünk textil arcmaszkot, amikor több emberrel is találkozhatunk, például élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedési eszközön.

A textil maszk esetében is figyelni kell az általános szabályokra, vagyis csak akkor van értelme a maszk használatának, ha az egyszerre takarja az orrot és a szájat, illetve ha nincsenek rések az arc és a maszk között. Használata előtt és levétel után alapos kézmosás szükséges.

A maszkviselés szabályai Müller Cecília országos tiszti főorvos még májusban a RIPOST kérdésére pontokba szedve elmondta:

  • Soha ne adjuk kölcsön a maszkot!
  • Soha ne vegyük fel azt a maszkot, amit más már viselt!
  • Az egyszer használatos maszkot azonnal dobjuk el használat után, becsomagolva!
  • Legjobb a 100%-ban pamut maszk, azt a legkönnyebb fertőtleníteni.
  • A pamut maszkot használat után a rögzítőjénél fogva vegyük le és tegyük zacskóba.
  • A pamut maszkot forró, legalább 60 fokos vízzel fertőtlenítsük, legjobb, ha kifőzzük.
  • Fertőtlenítés nélkül ne helyezzük fel ismételten a maszkot!

ÉRVEK A MASZK MELLETT Véd mindenkit, mert nem lehet tudni, ki a fertőzött Sokan ellenzik, hogy az egészségesek maszkot viseljenek, de nem tudhatjuk, hogy elkaptuk-e, hordozzuk-e a vírust, így az a legbiztonságosabb, ha maszkot viselünk. Így a tünetmentes fertőzöttek sem adják át a vírust a környezetüknek. Ha nem is véd 100 százalékosan, csökkenti a kockázatot A szövetmaszk és az egyszer használatos orvosi maszk nem szűri ki ugyan a kis vírusrészecskéket, de csökkenti a porhoz és cseppekhez tapadt vírusok bejutását a légutakba. Tehát, ha nem is képes mindet kiszűrni, jelentősen csökken a beszélgetéssel, köhögéssel szóródó cseppek száma, a tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére, nem a levegőbe kerülnek. Ugyanerre jó a kendő, a sál, amit az arcunkra tekerünk.   A koszos kezünktől is megvéd a maszk A vírus megtapad a gombokon, kilincseken is. A fertőző kezünkkel nem érintjük meg az arcunkat, szánkat, ha azon maszk van. Ha önkéntelenül is az arcunkhoz nyúlnánk, a maszk megvéd.   „Csordaszellem” Ha az emberek látják, hogy a másik emberen is maszk van és sok ember maszkot visel a környezetükben, akkor ők is szívesebben hordják, kevésbé ciki. Ha sokan hordanak maszkot, nagyobb az esély, hogy a tünetmentes hordozók többsége is maszkot visel.   A maszk „trendi” Amióta járvány van és elkezdtek maszkot hordani az emberek, azóta divatcikk lett a maszk is . Divatmárkák is gyártanak maszkot, sok menő mintás maszkot lehet vásárolni. Sokan egész készletet halmoztak fel, hogy minden alkalomhoz és ruhához megfelelőt tudjanak hordani. Sőt, már lehet kapni bevásárlótáska-maszk szetteket is.

 

ÉRVEK A MASZK ELLEN Hamis biztonságérzetet ad A maszk nem véd meg teljesen, csak csökkenti a fertőzés esélyét, de sokan azt hiszik, ha maszkban vannak, akkor biztonságban vannak. Ne higgyük, hogy ha felveszünk egy maszkot, akkor mehetünk társaságba vagy nem kell tartani a távolságot. Ha kilóg az orrunk vagy a szánk a maszkból, mit sem ér.   Egyesek szerint többet árt, mint használ Sok szakértő tett közzé olyan ajánlást, többek közt egészen mostanáig a WHO is, ami szerint az egészségesek ne hordjanak maszkot. Főleg a légzési nehézségekkel küzdő betegek, az asztmások esetében például veszélyes lehet, de az idős embereknek és a gyerekeknek sem ajánlják.   Maszkban többet piszkáljuk az arcunkat A legtöbb embernek szokatlan, zavaró a maszkviselés, ezért többet nyúl az arcához, ha maszk van rajta. Ha nem megfelelő a méret, elcsúszik, akkor az igazgatás miatt is sokat nyúlunk az arcunkhoz, orrunkhoz piszkos kézzel.   Bepárásodik a szemüveg Sok szemüveges panaszkodott, hogy a maszk viselése miatt bepárásodik a szemüvege. Amint felteszik a maszkot, kilégzéskor a párafelhő lecsapódik a lencséken, így aztán hosszú másodpercekig semmit nem látnak. Mivel már jó idő van, sokan hordanak napszemüveget is, így még több embernek okoz ez problémát.   Maszkban vezetni veszélyes lehet Volt már olyan baleset, hogy a sofőr maszkban vezetett és légszomjjal küszködött, majd a felgyűlt szén-dioxid miatt bódult állapotba került, ezért ment neki egy villanyoszlopnak. Ahol emberekkel találkozhatunk, ott viseljünk maszkot. De semmi értelme annak, hogy valaki a saját autójában, vezetés közben maszkot visel. Már egy egyszerű maszk vagy kendő is csökkenti az oxigénellátást, a COPD- és asztmabetegek esetében különösen.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a furcsa vécészabályokat mindenképpen tartsuk be, ha Görögországba utazunk, különben sokat fizethetünk

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

mandiner.hu

Németországban felismerték: hatalmasat tévedtek a magyarokkal kapcsolatban

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

travelo.hu

Bemutatkozott Malaika, a Magán Zoo legfiatalabb bundás lakója

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert