POLITIK

Anonymus ismét jelentkezett: Ezúttal egy rejtélyes fotót mutatott

Csütörtökön Anonymus, a maszkos alak ismét felbukkant, ezúttal egy hangfelvétel helyett egy fényképet tett közzé, amelyen Gansperger Gyula és Bajnai Gordon volt miniszterelnök láthatóak együtt.
  • Szerző:

Ezúttal „shieldoftruth”, azaz az igazság pajzsa álnéven jelentkezett titkosított e-mail-címről az Anonymus-maszkos alak, és rövid videójában azt mondta:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Azt hittem, végre felfogták. De úgy látszik, még mindig nem érti a főváros vezetése, hogy miről is van itt szó. Pedig megvolt a lehetőség, hogy őszintén elmondják az igazságot. Ehelyett mindent és mindenkit letagadnak, és sebtében összehívott sajtótájékoztatón próbálnak előre menekülni. De minden hiába, lassan be kellene vallani a dolgokat. Az igazság az, hogy a főváros jó pár ingatlanját akarta fű alatt közvetítők révén értékesíteni. Főleg külföldi üzleti köröknek, jutalékért cserébe. A Városháza miatt már legalább öt külföldi hátterű befektetői csoporttal tárgyaltak. Erre bizonyíték is van. Persze a politikusok azt állítják, hogy semmiről nem tudtak, és senkit sem ismernek. Adok akkor egy kis segítséget, hátha egy fényképről már megismerik a szereplőket.”

A videó végén egy fotó látható, amelyen Gansperger Gyula és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök láthatóak egy fekete terepjáró mellett.

A két személy közös megjelenése már csak azért is érdekes, mert az Anonymus által legutóbb nyilvánosságra hozott hangfelvételen Gansperger Gyula beszél Bajnai Gordonról. A baloldali üzletember tudomása szerint Bajnai korábban két személyt ajánlott Karácsony Gergely figyelmébe. Az egyik Kiss Ambrus volt, a másik Tordai Csaba. Mint köztudott, előbbiből főpolgármester-helyettes lett, míg utóbbi jogi főtanácsadói posztot kapott a Városházán.

Erre reagálva a főpolgármester Fidesz-közeli vállalkozónak titulálta Ganspergert, akiről később az is kiderült, hogy részt vett Barts J. Balázs mellett azon a tárgyaláson, amelyen a főváros vagyonkezelőjének vezérigazgatója a Városháza eladásáról tárgyalt. Karácsony Gergely tagadta, hogy igazak lennének a vádak, a volt miniszterelnökről, Bajnai Gordonról pedig a következőket mondta:

Közismerten nagy tisztelője vagyok Bajnai Gordonnak, sokáig együtt politizáltunk, és számomra fontos a véleménye különböző közpolitikai kérdésekben.

Talán nem véletlen, hogy tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda arról tájékoztatott, hogy a Városháza botrányos ügyleteivel összefüggésben nyomozást rendeltek el. Mint azt korábban közöltük, Budai Gyula fideszes politikus feljelentést tett a nyilvánosságra került bűncselekmény-gyanús adásvételek miatt.

De nézzük, az elmúlt hetekben pontosan milyen információk is láttak napvilágot a Városháza eladásának ügyével összefüggésben! A Városháza-gate-ként elhíresült botrányt az Index robbantotta ki: a lap november 4-én írta meg, hogy a főváros el akarja adni a Budapest egyik szimbólumának számító Városházát. Az írásra reagálva Karácsony Gergely főpolgármester fake newst emlegetett, és tagadta, hogy az önkormányzat vevőt keresne az összességében majdnem öthektáros területre, vagy annak nagyobb részére. Másnap azonban az Index konkrétumokkal szolgált: bemutatta azt a szerződést, amelyben Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. megbízott egy ingatlanközvetítőt a Városháza értékesítésével.

Karácsony ismét tagadott, ezután közölte Anonymus az első videóját a Városháza ügyében: az álarcos alak egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyen egy férfi részletekbe menően mesélte el, hogyan szerezte meg korrupciógyanús körülmények között, Berki Zsolt közreműködésével a főváros egyik XXII. kerületi ingatlanát már Karácsony főpolgármestersége idején. Az Index utóbb azt írta: a felvételen bizonyosan Gansperger Gyula baloldali üzletember hangja hallható.

Az ügy újabb fejezetét Karácsony november 8-i bejelentése vezette fel, a főpolgármester ekkor jelentette be, hogy a főváros tervpályázatot ír ki a Városháza előtti park felújítására. Ezután azonban újabb hanganyag került nyilvánosságra, amelyen Barts Balázs,a fővárosi vagyonkezelő vezetője tárgyalt üzletemberekkel a Városháza lehetséges eladásáról, és arról, hogy a park valójában csak a politikai színjáték egyik kelléke.

Karácsonyék ezután is tagadták az ingatlan eladásának szándékát, s azt sugallták, hogy Barts csupán piackutatás céljából beszélgetett befektetőkkel, ráadásul nem is mostanában. Anonymus újabb videója azonban ezt az állítást is megcáfolta, rögzítve, hogy az egyeztetésre idén májusban került sor. Bartsot utóbb bűnbaknak próbálta megtenni a főváros vezetése, ám végül nem rúgták ki, fegyelmit kapott.

A Városháza-gate persze tovább gyűrűzött, mégpedig a már említett jutalékos rendszerről szóló hangfelvétel nyilvánosságra kerülésével. Karácsony és helyettesei sajtótájékoztatón igyekeztek tisztázni magukat, ám csupán ideges vagdalkozásra és a sajtó megfenyegetésére futotta tőlük. Karácsony és Kiss pereket helyezett kilátásba az ügy aktuális állásáról beszámoló médiumokkal szemben.

Karácsony bejegyzésére reagálva az Index bemutatott egy megbízási szerződést, amelyben a Northern Rock Kft. megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t a Városháza eladására. Az ingatlanközvetítő tulajdonosának, Beák Attilának onnan lehet ismert a neve, hogy még 2009-ben AZ Ő KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ADTÁK EL A MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT II. JÁNOS PÁL PÁPA – EGYKORI KÖZTÁRSASÁG – TÉREN FEKVŐ SZÉKHÁZÁT.

A szerződés szerint a Városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a bruttó 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat. A közvetítői díj 10 százalék lett volna.

Berki Zsolt neve ekkor bukkant fel először az ügyben: az övé ugyanis a Northern Rock Kft., amely megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítőt a Városháza eladásával. Karácsony erre reagálva persze ismét tagadott, kifejtve, hogy az önkormányzat nem hozott döntést a Városháza eladásáról, és lépéseket sem tett ez irányba.

A főpolgármester újabb tagadó nyilatkozatánál sokkal több érdekességet és újdonságot tartalmazott az a hangfelvétel, amelyet november 7-én Anonymus juttatott el több szerkesztőséghez. A beszélgetés egyik résztvevője ugyanis bemutatta, hogyan szerezte meg korrupciógyanús körülmények között a főváros egyik XXII. kerületi 7400 négyzetméteres telkét már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején. Az ügylet közreműködőjeként Berki Zsoltot nevezte meg a történetről beszámoló férfi, akiről kiderült,nem más, mint Gansperger Gyula baloldali üzletember, Bajnai Gordon üzlettársa, utódja a a Wallis élén. Egyre-másra jelentek meg tehát a 2010 előtti bukott szocialista világ emberei a történetben.

A TELEK A FÖLDHIVATALI NYILVÁNTARTÁS SZERINT TAVALY OKTÓBER VÉGÉN KERÜLT A FŐVÁROSTÓL AZ ÚJ TULAJDONOSÁHOZ, A GRÉBICS INGATLAN ZRT.-HEZ. A GRÉBICS ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA PEDIG GANSPERGER GYULA. A Mediaworks Hírcentruma utóbb elérte Ganspergert, aki nem cáfolta, hogy az ő hangja hallható a felvételen, mindössze durcásan azt mondta: „Megfürdettek a mocsokban„.

November 8-án Karácsony Gergelyék stratégiát váltottak, s – bizonyára az előre menekülés jegyében – a főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tervpályázatot írnak ki a Városháza parkjának megújítására. A bejelentést november 9-én újabb Anonymus-videó követte, amelyen ezúttal négy férfi beszélgetett a Városháza eladásáról. Egyikük jól beazonosíthatóan Barts Balázs, a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjének vezetője volt, aki egyebek mellett azt mondta: Arról beszélünk, hogy a régi városháza épülete és [...] a telek teljes egészében, ami a projektben van. Ez 4,7 hektár, amiből 3,9 hektárt eladnánk, és nyolcezer négyzetmétert megtartanánk. [...] De ugye, van itt három kib...szott dátum. 2022-ben parlamenti választás, 2023-ban 150 éves Budapest, 2024-ben önkormányzati választás. [...] Azért csinálunk közparkot, mert megígértük, hogy csinálunk közparkot. [...] És ha mindez megépül, akkor itt, ezen a sarkon meg lehet építeni az új városházát. [...] Persze a parkot szétcseszed, az egy másik kérdés.

Az önkormányzat eközben egy másik dokumentumot is közzétett, mégpedig azt a döntés-előkészítő tanulmányt, amely a Városháza rövid, közép- és hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről készült 2020 októberében. Magyarázatként Karácsonyék hozzátették: piaci konzultációkat is folytatni kellett ahhoz, hogy a szükséges becslések rendelkezésre álljanak. Vagyis azt sejtették, hogy a már megismert beszélgetések ezen konzultációk részei lehettek. Csakhogy november 12. reggelén befutott a következő leleplező Anonymus-videó, ebből pedig az derült ki, hogy

a Városháza eladásáról szóló tárgyalásokat nem tavaly tartották, hanem idén tavasszal, egészen pontosan május 5-én.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?