POLITIK

Anonymus újabb hangfelvétele: amerikai nagytőkés csoportok embere Bajnai Gordon

Újabb meglepő részletek, információk szivárogtak ki.
  • Szerző: Ripost

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bajnai Gordon gyakorlatilag az amerikaiak embere, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal pedig minden pénzt külföldről kap – lényegében ezt mondta Gansperger Gyula azon az egyeztetésen, amelynek hanganyagát Anonymus juttatta el a szerkesztőségünkhöz. A baloldali kapcsolatait ecsetelő üzletember beszélt arról is, hogy az ellenzéki médiára, közelebbről a 444-re befolyása van Soros Györgynek, de anyagi segítséget nyújt Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa is. Érdekes mondatok hangoznak el továbbá arról, hogy valójában kik fizetik a baloldali szakértőket, politológusokat – írja az Origo hírportál.

Anonymus (Forrás: Videa.hu)

Karácsony Gergely szerint Gansperger Gyula fideszes üzletember. A főpolgármester a múlt héten hosszú Facebook-bejegyzésben igyekezett ezt bizonyítani, eszmefuttatása végén pedig azt a következtetést vonta le, hogy a Városháza-gate-hez a baloldalnak semmi köze nincs, a hatalmas épületet pedig fideszesek akarták megvenni. Hétfő reggel Anonymus újabb felvételt juttatott el az Origo szerkesztőségéhez, amelyen – mint számos korábbi hanganyagon, ismét – Gansperger Gyula hangja hallható.

A felvétel alapjaiban cáfolja meg Karácsony Gergely állításait

Gansperger ismét az orosz befektető képviselőjével beszélgetett. Ám ezúttal nem a Városházáról vagy más fővárosi ingatlan jutaléknak nevezett kenőpénzzel történő megszerzéséről volt szó. A felvétel elején Gansperger önmagát, a politikai kapcsolatait mutatta be néhány múltbéli történeten keresztül. De érdemes a beszélgetésrészletből szó szerint is idézni!

 

„Ugye a Wallisnak voltam a vezérigazgatója, a szoci kormány alatt, és kértünk a szociktól – akkor még ugye ők voltak az urak – egy dolgot, hogy azt intézzék el nekünk, mert különben nem tudtuk volna megcsinálni. És mondták, hogy 30 millió forint. Hát mondtam, hogy tessék elmenni a Tiborhoz [Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa], mert ő a tulajdonos. Mi a f...sz közöm van nekem ehhez. És mondták, hogy nem-nem, te is ott fogsz ülni (Gansperger kopog az asztalon), mert a Tiborban nem bízunk. Ha te megígéred nekünk, akkor meg fogjuk kapni, mert egy olyan ember képviselte őket, akivel nagyon régóta jó viszonyban vagyok” – közölte Gansperger Gyula, aki kissé zavarosan ugyan, de bizonyára egy 2006 és 2010 közötti történetet idézett fel, ugyanis 2006-tól töltötte be a Wallis vezérigazgatói posztját. Elődje Bajnai Gordon az év közepétől már Gyurcsány Ferenc kormányában tevékenykedett.

Bajnai Gordon és Karácsony Gergely

A felvétel világosan bizonyítja, hogy – Karácsony állításával szemben – Ganspergernek kiváló baloldali kapcsolatai voltak, olyannyira, hogy egy korrupciógyanús ügyletnél is benne bíztak meg, nem pedig Veres Tibor Wallis-tulajdonosban. De Gansperger tovább beszélt, s olyan kijelentéseket tett, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a baloldalon ma is mélyreható kapcsolatai vannak.

„Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (...) Ugye kik ezek az erők?” – teszi fel a kérdést Gansperger saját magának, majd meg is válaszolja azt: „Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon [Bajnai Gordon baloldali exkormányfő]. Most a szónak nem a rossz értelmében véve. Nem. Ő az a miniszter, volt miniszter, aki kapcsolatot tart ezekkel az emberekkel. Nyilván nem (...) a 007-es ügynökkel, hanem ezek mind elnökök, nem tudom micsodák, tehát megvan ennek a rendszere. (...) Minden ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön. Tehát ez nem állt volna össze, mint a tejbegríz.”

Gansperger belelendült, és – a német szociáldemokraták alapítványa, a Friedrich Ebert Alapítvány kapcsán – kifejtette, hogy különböző, hatalmas költségvetéssel működő külföldi ernyőszervezetek telepednek meg Magyarországon, amelyek konferenciákat szerveznek, kiadványokat készítenek, s ezek örvén pénzelnek megannyi, a magyar baloldali médiában magát szakemberként bemutató személyt, politológust.

Az üzletember konkrétan így fogalmazott: „Vannak ilyen ernyőszervezetek, amik így bejönnek (...), és ezek tartják az ilyen Kéri László-féle politológusokat. Mert valakinek fizetnie kell ezeket, meg a fiatalabbakat is. Nem abból élnek, amit az ELTE-n keresnek oktatóként, hanem ezeknek szerzői, meg kiadványai vannak, konferenciák, meg a t...köm tudja, mi. K...rva sok pénzt költenek erre a sleppre.”

A befektetők képviselője bizonyára kissé hitetlenkedett, Gansperger ugyanis folytatta. S ezúttal már a baloldali médiára is kitért. Az Origo ismét szó szerint idéz a megbeszélésből!

Gansperger: „Megnyitod a Magyar Narancs mérlegét, oda valahonnan jön a pénz, meg a Magyar Jeti Zrt., ami a 444 kiadója.”
Befektető: „Az ki? A 444 kiadó az Central Media!?”
Gansperger: „Az az Uj Péter. (...) Kiment az Indexből, tudod.”
Befektető: „Én azt hittem, a Varga Zoli van ezek mögött a publicisták mögött.”
Gansperger: „Övé a 24.hu.”
Befektető: „Azon csodálkozom, hogy az Uj Péter, az másik, nem?”
Gansperger: „Ő egy másik. Ő a Sorosnál van, meg a Veres Tibinél, a wallisosnál.”
Befektető: „Jézusom. Miért, a Veres Tibi kapcsolatot tart a ...”
Gansperger: „Támogatja, persze.”
Befektető: „Nem mondod, Úristen...”
Gansperger: „De a Gordon is nagyon jóban van az Uj Péterrel.”

A mostani már a sokadik nyilvánosságra kerülő egyeztetésrészlet azokról az üzleti tárgyalásokról, amelyek főként a hatalmas értéket képviselő Városháza eladásáról szóltak, de szó esett más fővárosi ingatlanok értékesítéséről. A megbeszélések állandó résztvevői az orosz befektetők képviselői mellett Gansperger Gyula. Mint köztudott, volt olyan egyeztetés, amelyen Bajnai Gordon volt kormányfő is részt vett. Az egykori miniszterelnök ekkor nevezte Ganspergert régi harcostársának. Egy másik megbeszélésen jelen volt a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Barts Balázs is. A felvételek tanúsága szerint a fővárosban egy olyan „jutalékos”, vagyis korrupciós rendszer működik, amely a Fővárosi Önkormányzat legfelsőbb köréig ér.

A Mediaworks Hírcentruma kiderítette, hogy nemcsak orosz befektetőknek ajánlották fel a Városházát, hanem olasz pénzembereknek is. A botrány kirobbanása után a résztvevők közül többen takarításba kezdtek, vagyis megpróbálták eltüntetni az ügylet előkészületére utaló leveleket, dokumentumokat.

Az üggyel összefüggésben számos feljelentést tettek. A rendőrség hűtlen kezelés, csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt rendelt el nyomozást – írja az Origo internetes portál.

A Városháza körüli gyanús ingatlanügyletek miatt a rendőrség különleges, gazdasági nyomozói befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt vizsgálódnak 14 feljelentés alapján. Gyanúsított egyelőre nincs.

A Városháza-gate, azaz a fővárosi bűncselekménygyanús ingatlaneladások ügyében tizennégy feljelentés született. Erről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden beszélt az Országgyűlésben. Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője pedig – aki maga is számos feljelentést tett egyebek mellett a Városháza eladásával kapcsolatban – kijelentette a parlamentben: a Gyurcsány–Bajnai-korszak emberei visszatértek, ezért van tele korrupciós ügyekkel a Városháza.

Ami eddig biztos: a rendőrség a tizennégy feljelentés alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Magyar Nemzet megtudta, továbbra is a fenti hat bűncselekmény gyanúja miatt zajlik a vizsgálat, az NNI azonban november végén célszerűségi okból egyesített néhány feljelentést.

Ahogy arról az Origón beszámoltunk, az elmúlt hetekben számos olyan felvétel került nyilvánosságra, amely alapján megkérdőjelezhető, hogy a fővárosi ingatlaneladások törvényes keretek között zajlanak.

A hanganyagokon szó esik a fővárosban kialakított jutalékos, vagyis korrupciós rendszerről, és személyekre lebontva ismertetik a szisztéma működését. A felvételeken az ismeretlen befektetők mellett Gansperger Gyula baloldali üzletember, Bajnai Gordon volt kormányfő, Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője, illetve Berki Zsolt kétes előéletű vállalkozó hangja azonosítható be. Az Anonymus néven szereplő ismeretlen által nyilvánosságra hozott felvételek alapján született feljelentések lényege, hogy a politikusok tudtak a fővárosi Városháza és számos más, nagy értékű fővárosi ingatlan értékesítésének szándékáról, sőt régóta kiárusítják az ingatlanvagyont olyan módon, hogy az értékesítésből származó pénzek egy része visszacsorog a politikusokhoz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?

Hírlevél feliratkozás

Nem akar lemaradni az Ripost cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legjobb írásokat! Feliratkozom Bezárás