Létrehozva: 2020.04.03.

Április végére 5 millió svéd kaphatja el a koronavírust

Svédország nem rendelt el szigorú intézkedéseket, mondhatni a lakosság bölcsességére bízta járványt. Egyes becslések szerint már 1 millió svéd fertőződött meg a vírussal, s ennek a hónapnak a végére akár az ötszörösére is nőhet ez a szám.

Az egyik híres svéd tudós egy matematikai modellt állított fel. Tom Britton, a stockholmi egyetem matematikai professzora szerint nem kizárt, hogy máris 1millió ember fertőződött meg a vírussal – bár az ország hivatalosan csak 5466 esetet jelentett.
Matematikai modellek alapján úgy gondolja, hogy az új napi fertőzések száma a hónap közepén éri el a csúcspontját és április végére akár 5 millió embert is megfertőzhet a vírus.
Svédország ennek ellenére nem hajlandó szigorúbb korlátozó intézkedéseket elrendelni, mindenekelőtt a svéd gazdaság és a munkahelyek védelmében.
A svédek ennek ellenére nem hajlandók korlátozni a mindennapi életet, nem zárt be például náluk egyetlen kocsma vagy sípálya sem.
Igaz, a kormány felkérte az embereket, hogy lehetőleg otthon dolgozzanak, és a 70 év feletti személyeket arra utasították, hogy ne hagyják el az otthonaikat, sőt már az idősgondozó otthonokban történő látogatást is megtiltották. De lényegében ez minden, amúgy az élet halad a régi medrében. Annak ellenére, hogy több mint 5460 fertőzés és 282 haláleset történt. Persze Svédországon belül is sokan támadják, sőt emberkísérletnek nevezik mindezt. Amúgy Svédország fertőzési aránya hetente megduplázódik. Ez magasnak tűnhet, de csak fele akkora, mint Spanyolországban és Olaszországban. A halálesetek száma a két héttel ezelőtti 63-ról 282-re nőtt, de úgy tűnik, hogy a napi halálesetek száma 23–27 körül maradt – ez az Egyesült Királyság adatainak kevesebb mint egy(!) százaléka. A svéd miniszterelnök Lofven csak arra kérte a svédeket, hogy vállalják a felelősséget a saját és szeretteik egészségéért. Magyarán legyenek körültekintőek, de hogy ezt miképpen teszik, az rájuk van bízva. Közölte, hogy a kormány bízik az állampolgárokban, hogy bölcsen és körültekintően cselekszenek. Amúgy mindenki tudja, hogy mire megy ki a játék. A svédek félnek a gazdaság összeomlásától, ami szinte szükségszerűen következik a szigorú korlátozó intézkedésekből. A Svenska Dagbladet napilap által közzétett közelmúltbeli felmérés szerint a svédek több mint a fele szerint az ország válasza a koronavírusra „kiegyensúlyozott”. Amúgy a hatóságok nem zárják ki, hogy a helyzet súlyosbodása esetén szigorúbb korlátozásokat vezetnek be. A múlt héten 2000 orvos, tudós és professzor petíciót küldött a kormánynak, amelyben szigorúbb intézkedések bevezetését kérték. Az aláírók között ott van Carl-Henrik Heldin professzor, a Nobel Alapítvány elnöke is. Cecilia Söderberg-Nauclér, a svéd Karolinska Intézet víruskutatója szerint katasztrófa felé halad az ország. Nagy felháborodást keltett a lakosság körében az Országos Egészségügyi és Jóléti Tanács frissen kidolgozott iránymutatása. Eszerintaz idős svéd állampolgárok és a korábban krónikus megbetegedéssel regisztrált emberek elé kell helyezniük az orvosoknak az egészséges fiatal migránsokat, ha a koronavírus által okozott tüdőgyulladás miatti kezelés sorrendjéről kell dönteniük. A tanács vezetője úgy fogalmazott, hogy szükséghelyzetben a túlélés esélyét kell szem előtt tartania a doktoroknak, és nem azt, hogy ki milyen állampolgár. Mindeközben a szomszédos Dániában a miniszterelnök már abban reménykedik, hogy húsvét után fokozatosan vissza lehet térni a normális kerékvágásba. Sokan ezt még korainak vélik, de dánok máris elkészítették az erre vonatkozó terveket. Először az iskolákat nyitnák újra, aztán fokozatosan a munkahelyeket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Ennek a 4 csillagjegynek pénzt és bőséget hoz a Bika hava

ripost.hu

Így romantikázott férjével Palvin Barbi — Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük