POLITIK

Átadták a forgalomnak az M30-as autópálya újabb, több mint 50 kilométeres szakaszát Miskolc és a tornyosnémeti határátkelő között.

Ha van közép-európai együttműködés és egység, akkor tud boldogulni a magyar vidék – mondta Orbán Viktor az M30-as autópálya átadásán, amely Miskolcot köti össze Kassával. 2010 óta, több mint 600 kilométer sztráda épült Magyarországon.
címkék:
  • Szerző:

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem egyszerűen csak virágzó vidéki Magyarországra van szükség, hanem egy erős Közép-Európára, amely meg tudja védeni magát. A kormányfő elmondta azt is:

2010 májusa óta 33 autópálya- és egyéb gyorsforgalmi útszakaszt adtak át, összesen 600 kilométert.

„Nincs magyar vidék fejlődése a közép-európai egység gondolatának megvalósítása nélkül. Ha van közép-európai együttműködés és egység, akkor tud boldogulni a magyar vidék is.

Amit tehát akarunk, nem egyszerűen csak virágzó vidéki Magyarország, hanem egy erős Közép-Európa, amely erős és önálló erőközpont és elég erős ahhoz, hogy megvédje magát az olyan természetellenes beavatkozásokkal szemben, aminek mind a mai napig nyögjük a következményeit”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: hogy ez a cél megvalósuljon, utakat kell építeni, amelyek összekötik a vidék különböző részeit, a vidékieket beviszik a nagyvárosba, összekötik az anyaországi magyarokat, a határon túli magyarokat és összekapcsolják a térség népeit. A most átadott út is ezt a célt szolgálja – mutatott rá.

A kormányfő hozzátette:

„Az egyetlen biztos dolog, függetlenül attól, hogy merrefele mozdul a világ, az egyetlen biztos dolog, aminek értelme és haszna van a számunkra, az az, ha Közép-Európát építjük és Közép-Európát erősítjük.

Ilyen utakat kell építeni, ilyen vezetékeket kell létrehozni.

Tervezzük a négy ország fővárosát összekötő gyorsforgalmi vasútvonal megépítését, tervezzük az energiahálózatok és a különböző vezetékrendszerek összeköttetését is.”

Orbán Viktor kifejtette: régen a Lengyelország felé vezető kereskedelem fő gócpontja Kassa volt, nagyon fontos útvonal volt ez, és úgy lehetett egy jelentős nemzetközi útvonalat működtetni, hogy nem kellett hozzá érinteni a fővárost. Mi, Trianon utáni magyarok ezt nehezen tudjuk elképzelni – tette hozzá.

A miniszterelnök úgy látja, vissza kell alakítani a gondolkodásunkat, hogy rájöjjünk: egy olyan korszakba lépünk, amikor nem Budapestről kiindulva kell útvonalakat tervezni, hanem megvannak a régi természetes, egybetartozó térségek, amelyeket érdemes összekötni.

A kormányfő közölte:

ez egy virágzó vidék volt, amíg a nagyhatalmak az első világháború után szét nem szabdalták. A mi nemzedékünk küldetése, hogy amit az idegenek és a nagyhatalmak szétszabdaltak, azt megpróbáljuk összeölteni.

Hozzáfűzte: ha ezt nem tesszük meg, akkor a magyar vidék adottságai nem érvényesülnek.

Hangsúlyozta: azonban mindenhol határokba ütközünk, így a magyar vidék boldogulása akkor képzelhető el, hogy ha a ma már különböző államokhoz tartozó területeket össze tudjuk egymással kapcsolni. Ez azt jelenti, hogy nem lehetséges a magyar vidék fejlődése a közép-európai egység gondolatának megvalósítása nélkül – mondta.

Orbán Viktor felidézte:

2010-ben három célt tűztek ki,

  • Az első az volt, hogy minden megyei jogú város kapcsolódjon be a gyorsforgalmi úthálózatba.
  • A második cél az volt, hogy Magyarország minden polgárának – bármilyen kis településen is éljen – módja legyen arra, hogy a lakóhelyétől legfeljebb fél óra alatt elérje a gyorsforgalmi úthálózatot.
  • A harmadik cél pedig az volt, hogy az összes gyorsforgalmi út érje el az országhatárt és kapcsolja össze Magyarországot a szomszédjaival.

Kiemelte: hatalmas erőket, rengeteg pénzt mozgósítottak e célok elérése érdekében.

Már csak három olyan megyei jogú város maradt, amely nem kapcsolódik be közvetlenül a gyorsforgalmi úthálózatba, 2010-ben még 9 ilyen volt – emlékeztetett, megjegyezve: a három város – Zalaegerszeg, Kaposvár és Békéscsaba – esetében is folynak az útépítési munkálatok.

Úgy folytatta,

a magyar emberek 87 százaléka 30 percen belül rá tud kapcsolódni a gyorsforgalmi úthálózatra, ez az arány 2010-ben 60 százalék volt.

Ami a határokat elérő utakat illeti, 2010 előtt mindössze három gyorsforgalmi út érte el az országhatárt, ma ez a szám kilenc, 2025-re pedig 11 lesz – mondta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a most átadott beruházás fél órával fogja lerövidíteni az utat Kassától Miskolcig, a beruházás értéke 200 milliárd forint. 2014 és 2020 között 700 milliárd forint érkezett a megyébe, és ha megnyerik a következő választást, ez a szám el fog törpülni azok mellett a fejlesztések mellett, amelyek itt megvalósulnak majd – közölte.

Úgy látja, a most átadott útnak köszönhetően könnyebben jut majd el ide a tőke, az áru és könnyebben jönnek a turisták is.

Orbán Viktor hangsúlyozta: senki sem tudja, mi fog történni a világban, meglehetősen zavaros a helyzet mindenhol, és mivel Magyarország a legnagyobb nemzetek játszmáját érdemben nem befolyásolhatja, az egyetlen biztos dolog, amelynek értelme és haszna van a számunkra, hogy Közép-Európát építjük, erősítjük. Az ilyen fejlesztésekkel a határok csak politikai tények lesznek, a mindennapi élet zavartalanul folyhat – magyarázta. Hozzátette: ez nemcsak a magyaroknak, hanem a többi térségbeli népnek is az érdeke.

Az útátadással a magyarországi vidék fejlesztése és Közép-Európa megerősítése érdekében is fontos lépést tettek

hangsúlyozta a miniszterelnök.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a legjobb ünnepi köret!
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?