Létrehozva: 2020.08.14.

Az amerikai főparancsnok súlyos biztonság fenyegetésről adott ki közleményt

Az amerikai Frank McKenzie tábornok szerint Szíria nyugati részén ismét feltámadhat az Iszlám Állam. Az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) főparancsnoka online nyilatkozatban hívta fel erre a figyelmet.

Kifejtette, hogy a térségben a lázadók bizonyos szempontból szabadon tevékenykedhetnek és az Egyesült Államokkal szövetségesek nem is remélhetik, hogy a szíriai kormány tesz valamit is a megfékezésükre. Mint mondta, csigalassúsággal haladnak azok az erőfeszítések, hogy a területen lévő menekülttáborokból elszállítsák az embereket. A helyzetet a koronavírus okozta járvány tovább bonyolította és megnehezítette. Ez az állapot radikalizálja, szélsőségessé teszi az embereket, főleg a fiatalokat a táborokban.

A washingtoni székhelyű Middle East Institute (MEI) az al-Hol táborban készült interjúiból is hasonló ez a következtetés vonható le. Az Iszlám Állam 2019-es bukása után sok letartóztatott vagy elesett harcos rokonát, köztük 10 000 külföldi harcos családját, táborokban helyezték el a szíriai demokratikus erők (SDF) ellenőrzése alatt álló területeken. Ezek közül az egyik legnagyobb az al-Hol. A táborban hetvenezer ember zsúfolódott össze, többségében nők és gyerekek. Az MEI kutatója 20 mélyinterjút készített az ott élő nőkkel. Ebből az derül ki, hogy az élet a táborban nem olcsó, havonta 300-500 dollár kell ahhoz, hogy egy több gyermekes anya túléljen a családjával. Sok nőt az otthoni rokonság támogat, de néhányukat nem. Ők akár prostitúcióval is, de pénzt akarnak keresni. Ők fordulnak leginkább az Iszlám Állam felé, mert a szervezet támogatóitól havonta jelentős összeget kapnak, gyakran körülbelül 1000–2000 dollárt családonként, és ebből kényelmesebb életet élhetnek a táborban.

Humanitárius csoportok szerint amennyiben a politikai vezetők nem találják meg a módját a táborban lévő, hajléktalanná vált emberek visszaköltöztetésére, várható, hogy újabb dzsihadista felkelés lesz a térségben.

A Centcom főparancsnoka is úgy vélekedett, jobb lenne ezzel a kérdéssel most foglalkozni, mint évek múlva szembesülni a sokkal rosszabb helyzettel.

Megtámadtak egy kikötővárost Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődő fegyveresek támadást indítottak egy kulcsfontosságú észak-mozambiki kikötővárosért – írta szerdai közleményében a mozambiki erők vezérkara. A terroristák az elmúlt héten megpróbálták elfoglalni Vila de Mocímboa da Praiát, beszivárogtak a helyi közösségekbe, és több támadást hajtottak végre – állt a közleményben. A szélsőségesek élő pajzsként használják a polgári lakosságot. A tájékoztatás szerint a hadsereg eddig 59 terroristával végzett, és felszámolta a lázadók hat táborát. Alex Vines, a Chatham House kutatóintézet Mozambik-szakértője a dpa német hírügynökségnek elmondta: a szélsőségesek egyre magabiztosabbak és szervezettebbek, miközben a kormányerők tűrő- és teljesítőképességük határán vannak. Vines aláhúzta: a támadás nem érte váratlanul a kormányt, mert már jó ideje zajlik a kötélhúzás a hadsereg és az iszlamisták között Cabo Delgado tartományban. Az összecsapások 2017-ben kezdődtek a gazdag földgázkészlettel rendelkező térségben. A szélsőségesek falvakra támadtak, és több tucat embert kegyetlenül meggyilkoltak. A helyi iszlamisták később hűséget fogadtak az Iszlám Államnak.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat