POLITIK

Az amerikai főparancsnok súlyos biztonság fenyegetésről adott ki közleményt

Az amerikai Frank McKenzie tábornok szerint Szíria nyugati részén ismét feltámadhat az Iszlám Állam. Az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) főparancsnoka online nyilatkozatban hívta fel erre a figyelmet.
  • Szerző: M.M.

Kifejtette, hogy a térségben a lázadók bizonyos szempontból szabadon tevékenykedhetnek és az Egyesült Államokkal szövetségesek nem is remélhetik, hogy a szíriai kormány tesz valamit is a megfékezésükre. Mint mondta, csigalassúsággal haladnak azok az erőfeszítések, hogy a területen lévő menekülttáborokból elszállítsák az embereket. A helyzetet a koronavírus okozta járvány tovább bonyolította és megnehezítette. Ez az állapot radikalizálja, szélsőségessé teszi az embereket, főleg a fiatalokat a táborokban.

A washingtoni székhelyű Middle East Institute (MEI) az al-Hol táborban készült interjúiból is hasonló ez a következtetés vonható le. Az Iszlám Állam 2019-es bukása után sok letartóztatott vagy elesett harcos rokonát, köztük 10 000 külföldi harcos családját, táborokban helyezték el a szíriai demokratikus erők (SDF) ellenőrzése alatt álló területeken. Ezek közül az egyik legnagyobb az al-Hol. A táborban hetvenezer ember zsúfolódott össze, többségében nők és gyerekek. Az MEI kutatója 20 mélyinterjút készített az ott élő nőkkel. Ebből az derül ki, hogy az élet a táborban nem olcsó, havonta 300-500 dollár kell ahhoz, hogy egy több gyermekes anya túléljen a családjával. Sok nőt az otthoni rokonság támogat, de néhányukat nem. Ők akár prostitúcióval is, de pénzt akarnak keresni. Ők fordulnak leginkább az Iszlám Állam felé, mert a szervezet támogatóitól havonta jelentős összeget kapnak, gyakran körülbelül 1000–2000 dollárt családonként, és ebből kényelmesebb életet élhetnek a táborban.

Humanitárius csoportok szerint amennyiben a politikai vezetők nem találják meg a módját a táborban lévő, hajléktalanná vált emberek visszaköltöztetésére, várható, hogy újabb dzsihadista felkelés lesz a térségben.
A Centcom főparancsnoka is úgy vélekedett, jobb lenne ezzel a kérdéssel most foglalkozni, mint évek múlva szembesülni a sokkal rosszabb helyzettel.

Megtámadtak egy kikötővárost

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődő fegyveresek támadást indítottak egy kulcsfontosságú észak-mozambiki kikötővárosért – írta szerdai közleményében a mozambiki erők vezérkara. A terroristák az elmúlt héten megpróbálták elfoglalni Vila de Mocímboa da Praiát, beszivárogtak a helyi közösségekbe, és több támadást hajtottak végre – állt a közleményben. A szélsőségesek élő pajzsként használják a polgári lakosságot. A tájékoztatás szerint a hadsereg eddig 59 terroristával végzett, és felszámolta a lázadók hat táborát.
Alex Vines, a Chatham House kutatóintézet Mozambik-szakértője a dpa német hírügynökségnek elmondta: a szélsőségesek egyre magabiztosabbak és szervezettebbek, miközben a kormányerők tűrő- és teljesítőképességük határán vannak. Vines aláhúzta: a támadás nem érte váratlanul a kormányt, mert már jó ideje zajlik a kötélhúzás a hadsereg és az iszlamisták között Cabo Delgado tartományban.
Az összecsapások 2017-ben kezdődtek a gazdag földgázkészlettel rendelkező térségben. A szélsőségesek falvakra támadtak, és több tucat embert kegyetlenül meggyilkoltak. A helyi iszlamisták később hűséget fogadtak az Iszlám Államnak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?