POLITIK

Az erdélyi magyarokért is kész az ország felelősséget vállalni

Erre hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök az erdélyi Szászfenes református templomának vasárnapi avatóünnepségén.
  • Szerző: Ripost

Magyarország ma már lélekben és testben is elég erős ahhoz, hogy felelősséget vállaljon az erdélyi magyarokért is - jelentette ki a miniszterelnök az erdélyi Szászfenes református templomának vasárnapi avatóünnepségén.

Orbán Viktor a település református közösségének gyülekezetszervező, templomépítő munkáját méltatva kijelentette: "ahol van munka, ahol van akarat, tenni akarás és összefogás, ott a segítség sem marad el. Büszkék vagyunk rá, hogy a magyar kormány támogathatta ennek a templomnak a befejezését".

Megjegyezte: a templomépítéshez nyújtott segítség részben annak is köszönhető, hogy a Kárpát-medence magyarsága 2014-ben már együtt dönthetett "egy határokon átnyúló, minden magyar közösségért felelősséget vállaló nemzetpolitika" mellett. "Kérem ne feledjék, jövőre megint eljön az idő, és megerősíthetjük ezt a szövetséget" - tette hozzá Orbán Viktor.

"Nekünk magyaroknak akkor lesz jövőnk, akkor tudjuk megóvni közösségünket, épületeinket és szellemi örökségünket, ha összefogunk, akkor lesz jövőnk, ha növeljük az óvodák, iskolák számát, és minden magyar gyermek számára elérhetővé tesszük a magyar nyelvű oktatást. Akkor lesz jövőnk, ha megteremtjük annak feltételeit, hogy Önök a szülőföldjükön tudjanak boldogulni. Itt élhessenek, itt dolgozzanak, itt alapíthassanak családot, és itt járhassanak a gyülekezetbe. És végül akkor lesz közös jövőnk, ha továbbra is együtt hozzuk meg a közös döntéseket" - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette, hogy Európa nyugati fele nemtörődömségből vagy naivságból eltünteti vallási szimbólumait, és hátat fordít saját kultúrájának, észre sem véve, hogy ezzel saját jövőjét dobja el.

"A mai templomavatónk túlmutat önmagán. Olyan mint cseppben a tenger. A magyar ember élni akarásáról tesz tanúbizonyságot" - hangoztatta.

Orbán Viktor az avatási ünnepség után a templom előtt összegyűlt hívőket emlékeztette arra, hogy ők is szavazhatnak a magyar parlamenti választáson, és kérte a támogatásukat a jövő áprilisban esedékes megmérettetésen. "Én csak akkor tudok önöknek segíteni, ha önök is segítenek bennünket" - mondta a miniszterelnök.

És ezeket olvastad már?