Létrehozva: 2020.06.01.

Az iráni külügyminiszter együttérzéséről biztosította az egyre erőszakosabb amerikai tüntetőket

A perzsa állam diplomatai úgy tűnik, ki akarják használni az egyre bonyolultabb amerikai belpolitikai helyzetet, az egyre durvább atrocitásokkal járó tüntetéssorozatot.

Ők békés felvonulásokról beszélnek és a nyilatkozat szerint kizárólag a rendőri erőszakot hajlandók elítélni. Miután Trump elnök egyik Twitter üzenetében figyelmeztette a Fehér Ház ellen is agresszíven fellépni készülő vandálokat, hogy a elnöki palota házőrzői fogják üdvözölni őket, az iráni diplomaták megpróbálták ezeket a szavakat is kiforgatni. Közleményükben az Elnök „ördögi kutyáiról” értekeztek, amelyek szerintük békés tüntetőkre támadnak Amerika szerte. Mindeközben a fosztogatásokról, a vandál pusztításról egy szót sem szól a teheráni nyilatkozat.

Eközben továbbra sem csitult az az Amerika-szerte kialakult demonstráció-sorozat, ami egy fekete férfi, George Floyd meggyilkolása után indult el. A demonstrációk sok helyen erőszakossá váltak az Egyesült Államokban. Eddig 15 szövetségi államban mozgósították a Nemzeti Gárdát. A washingtoni Fehér Ház környékén a tüntetők gyújtogatni kezdtek. Az elnöki rezidencia melletti Szent János templom alagsorában tüzet gyújtottak, de a tűzoltók végül megfékezték a lángokat. Az Egyesült Államokban a hat napja tartó tüntetések során már több mint 4000 embert vettek őrizetbe, köztük volt Bill de Blasio New York-i polgármester lánya is. Miamiban a békés tiltakozás erőszakba fordult, egy kis csoport számos rendőrautót gyújtott fel. Több városban egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot. Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le. Különösen New York Brooklyn negyedében veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigálnak, és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak. A minnesotai St. Paul város polgármestere, Melvin Carter szintén a CNN televíziónak adott interjúban úgy fogalmazott: az afroamerikaiak dühe „előrelátható volt, érthető és jogos”, de “sajnos pusztító és elfogadhatatlan módon fejezik ki”. Muriel Bowser, a szövetségi főváros, Washington polgármestere az NBC televízióban arról beszélt: a városvezetés “nagyon egyértelmű üzenetet küldött a tüntetőknek, azt, hogy joguk van az alkotmányban biztosított jogaik gyakorlásához, de nincs joguk ahhoz, hogy tönkretegyék a városunkat”. Bowser elmondta, hogy “őrjítő pusztítás és rendzavarás” zajlik a városban. Egy Twitter bejegyzésében Trump azt írta: az általa az erőszak elszabadulásáért részben felelősnek tartott, magát antifasisztának nevező Antifa-mozgalmat az Egyesült Államokban terrorszervezetek listájára fogják tenni. Tim Walz, Minnesota demokrata párti kormányzója újságíróknak azt mondta: az erőszakos tüntetők több mint 85 százaléka nem helyi lakos, jó részüket buszokkal szállították a helyszínre. Bernard Kerik, a New York-i rendőrség volt vezetője a Fox televízióban arra sürgette a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy tárja fel, kik állnak az erőszakosan tüntetők mögött, és kik finanszírozhatják a több helyen szervezettnek látszó erőszakot. Egy detroiti tüntetésen valaki egy autóból többször a tömegbe lőtt, és el is talált egy 19 éves fiút, aki a kórházba szállítását követően meghalt. Minneapolisban több üzletet felgyújtottak és fosztogatók is megjelentek, a kialakult összecsapások során egy üzlettulajdonos lelőtt egy embert, aki állítása szerint épp a boltját fosztotta ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A 95. perc után dőlt el, ki játssza az Olasz Kupa döntőjét

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Bekeményítettek a kínaiak: nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára – haza kell jönnie

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

ripost.hu

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja