POLITIK

Bakondi György: Nőtt a fertőzésveszély a migránstömeg miatt

A migránstömeg miatti fertőzési veszély a korábbi időszakhoz képest jelentősen emelkedett – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.
  • Szerző: Ripost

Bakondi György hangsúlyozta: nincsenek hiteles adatok arról, hogy ténylegesen hányan érkeznek, csak azokról, akik találkoznak a hatóságokkal, de a migránsok számos olyan országon haladnak át vagy épp olyan országból indulnak, ahol magas fertőzöttség tapasztalható.

Bakondi György

A belbiztonsági főtanácsadó szerint a helyzet úgy lenne megnyugtató az európai belső biztonság szempontjából, ha az illegális bevándorlókat még az EU külső határánál, esetleg még messzebb meg lehetne állítani, és csak olyanok érkezhetnének Európába, akik valóban politikai menedékjogra jogosultak, illetve megfelelő egészségügyi szűrésen estek át.

Gyorsíthatják a koronavírus terjedését Európában az illegális bevándorlók – közölte az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a köztelevízióban. Horváth József azt mondta, hogy a migránsok az elmúlt hónapokban zárt közösségben voltak, ezért könnyebben terjedt közöttük a fertőzés. A bevándorlók a balkáni útvonalon rövid időn belül több országba is behordhatják a vírust.

A koronavírus okozta világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet, ezért az Európai Uniónak fontos feladata kell, hogy legyen a külső határok védelmének megerősítése, valamint az, hogy megszüntessen minden olyan külső okot, amely az unióba irányuló migrációs nyomást növeli, vagy növelheti – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter közölte: a járványnak komoly egészségügyi, gazdasági és biztonsági következményei vannak, amelyek további veszélyeket rejtenek magukban az Európai Unióra és az európai országokra nézve. Előbb ezeket a gondokat kell kezelni, ezért „jó lenne, ha az Európai Unió a migráció ösztönzése helyet az európai emberek valódi problémáival lenne elfoglalva” – húzta alá.

Az illegális migráció rengeteg veszélyt rejt, a migránsok sokszor ismeretlen helyekről jönnek, illetve általában olyan országokból, ahol sokkal magasabb a koronavírus-fertőzöttség – nyilatkozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hozzátette: a migránsáradat miatt akár járványügyi gócok is kialakulhatnak. A migránsok akár más betegségeket is behozhatnak. Olyanokat, amelyek korábban soha, vagy nagyon régen nem fordultak elő Magyarországon, akár élősködőket is, olyanokat, amelyek Magyarországon nincsenek jelen.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?