Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.13.

Bedőlt a nyaralás, mert nem létezett a lefoglalt szállás – Ezek a hatóság tanácsai

Minden adott volt a nagyszerű nyaraláshoz, csak a lefoglalt szállás nem. Dühítő helyzetbe került a magyar pár, a történetük kapcsán megkerestük a hatóságot.

Szilvia és András ráfizetésbe torkollt álomnyaralásának története, melyben nem létezett a lefoglalt szállás, sok olvasónknál kiverte a biztosítékot.

Mint megírtuk: a pár rövid keresgélés után Artemidára, egy Athénhez közeli kis városkát választotta idei nyaralása helyszínéül. A szállást a booking.com oldalán foglalták le és fizették ki. Ám csak Görögországban derült ki, hogy az adott szálláshely valójában nem létezik! Így a pár saját költségén, a tervezettnél és befizetettnél jóval drágábban tudott csak szállást találni a településen. Már az is hosszas reklamációjukba került, hogy a befizetett összeget visszakaphassák, azt pedig egyenesen vérlázítónak találták, hogy a cég mindössze 70 eurónyi kártérítéssel akarta kiszúrni a szemüket.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Hiába a sokadik megkeresésük, mint mondják: a booking.com gyakorlatilag nem reagál, pedig a lefoglalt szállás miatti bonyodalmak hozzájuk vezethetők vissza. Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya ugyanakkor hosszas választ írt a Ripost.hu megkeresésére.

A következő, sok olvasónk számára is hasznos választ kaptuk tőlük a booking.com oldal kártérítés fizetési gyakorlatával kapcsolatos levelünkre.

„Amennyiben a fogyasztó – a szerződés hibás teljesítése miatt – kártérítési vagy pénzvisszatérítési igényt kíván érvényesíteni egy vállalkozással szemben, akkor ebben a kérdésben a Polgári Törvénykönyv 1:6. §-ára figyelemmel a bíróság jogosult dönteni, mint szerződéses jogi tárgyban.” – írják. Ugyanakkor megjegyzik, létezik ingyenes lehetőség is.

Képünk illusztráció
Fotó: 123RF / 123RF

„Az igényérvényesítés másik lehetséges eszköze a Békéltető Testület előtti ingyenes eljárás kezdeményezése, melynek keretében egyszerűen, gyorsan oldható meg a felek közötti jogvita. Online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén az eljárásra a lakóhely szerinti békéltető testület illetékes.

Egyebekben a fogyasztóknak lehetőségük van az Online Vitarendezési Platform igénybevételére is, melynek keretében online vásárlás esetében online lehet a vitarendezési eljárást kezdeményezni. Erről az ITT kapható bővebb tájékoztatás.”

S hogy mit tehetünk, ha az érintett vállalkozás székhelye nem Magyarországon, hanem az Európai Unió valamelyik tagállamában található?

„Határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén, abban az esetben, ha a kifogásolt vállalkozás székhelye az Európai Unió valamely tagállamában, az Egyesült Királyságban, Norvégiában, illetve Izlandon található, a magyarországi lakcímmel rendelkező fogyasztónak lehetősége van az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezetében működő Európai Fogyasztói Központhoz (a továbbiakban: EFK) fordulni. Az EFK ingyenesen segít a külföldi céggel való kapcsolatfelvételben, a fogyasztó és a vállalkozás közötti vita rendezésében, továbbá tájékoztatást nyújt a jogérvényesítési lehetőségekről is.

A fogyasztóvédelmi hatóság jelen esetben a panaszkezelést, illetve a tájékoztatást ellenőrizheti. A vállalkozásoknak az írásos fogyasztói panaszokra 30 napon belül érdemi választ kell küldeniük. A megtévesztő tájékoztatás kapcsán vizsgálhatja a hatóság, hogy elkövetett-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot a vállalkozás azzal, hogy nem aktuális információt jelenített meg az oldalon.” – tájékoztat a Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

ripost.hu

3 csillagjegy, akiket még áprilisban hatalmas szerencse ér

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

mindmegette.hu

Fogyni szeretnél? Citromos víz helyett fagyaszd le a gyümölcsöt!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra