Létrehozva: 2020.04.17.

Beismerő vallomással ér fel ez a levél

Kérdéssel fordult az Origo a Fővárosi Önkormányzathoz, melyre megérkezett Karácsony Gergelyék válasza. A levél felér egy beismerő vallomással.

A válaszában elismerték, hogy hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősotthonban a koronavírus-járvány kitörésekor. Sem a fenntartó Fővárosi Önkormányzat, sem az intézmény nem pótolta azonnal a március végén távozó egykori főállású szakembert, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség. Az ügy másik érdekessége, hogy a márciusban távozó orvost titoktartásra kötelezték. Felmerül a kérdés, hogy miért?

Ahogyan arról a Ripost is beszámolt, március huszadikától kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában, pont abban az időszakban, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, melyek a koronavírus megbetegedés első tünetei.

Történt mindez annak ellenére, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról. Az Origo a Pesti úti idősotthon igazgatójától azt a választ kapta, hogy a válaszokat a Fővárosi Önkormányzat Sajtó Osztályától kapják meg. Ez így is történt.

Ezt kérdezte az Origo:

Az Origo információi szerint az intézményükben alkalmazott főállású orvos munkaviszonya március 31-el megszűnt, de már március 20-tól felmentése miatt nem látta el feladatait.

Igazak-e értesüléseink? Amennyiben igen, milyen módon oldotta meg az intézmény a személyes egészségügyi felügyeletet az idősek otthonában? Van-e most főállású orvosa az idősotthonnak, ha igen, mióta?

A Fővárosi Önkormányzat Sajtó Osztályának válasza:

„Nem igazak az értesülések. Az orvosi ellátás folyamatosan biztosított az intézményben. Húsvét hétfő (04.13) óta az intézmény szerződött másik orvossal, mert az otthon háziorvosa karanténban van, feladatát távmunkában – az adminisztrációs feladatok végzésében – csak részben tudja ellátni. 04.17-től újabb szerződéskötéssel érkezik a harmadik orvos az intézmény megnövekedett egészségügyi feladatainak ellátására”.

Karácsony Gergelyék tehát a válaszukban egyetlen szót sem ejtenek főállású orvosról, de tételezzük fel, hogy a Húsvéthétfőn szerződtetett orvos főállású orvosként került az intézményhez. Azt azonban nem cáfolták a mai napig sem, hogy az előző szakembert – akinek ugyan március 31-ig szólt a szerződése – március huszadikán felmentették a munkavégzés alól.

Ez azt jelenti, hogy több, mint három hétig, március 21 és április 12 között a törvényi előírások ellenére sem volt főállású orvosa az idősotthonnak. Pont azokban a hetekben, amikor a járvány felütötte a fejét az intézményben, hiszen március végén állapították meg az új típusú koronavírust, melyet azóta több, mint 200 főnél mutattak ki, a halálos áldozatok száma pedig azóta 18 főre emelkedett az idősotthonban. Tegnap az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília azt mondta: csak egy gócpont van, a Pesti Úti Idősek Otthona.

Az Origo az ügyben megkereste az illetékes kormányhivatalt – válaszukat várják -, és az idősotthon március huszadikán felmentett egykori főállású orvosát, aki azt mondta, hogy nem nyilatkozhat, mert titoktartási kötelezettsége van, és ez alól csak a hatóság adhat felmentést. Felmerül a kérdés: vajon miért kért titoktartást az idősotthon egykori munkavállalójától?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. március 25-31.: jó hangulatot jelez húsvétra a Nyilas Hold

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút