POLITIK

Bild: a német ellenzék egyetért Orbán döntésével

Az EU-s vakcinabeszerzés veszélyezteti a védekezést és a normális élethez való visszaszerzést. Magyarország jó példa, mert saját kezünkbe vettük a vakcinabeszerzést.
  • Szerző: Ripost

Németország legolvasottabb napilapja, a Bild arról ír, hogy egyre több ország lázad fel az EU vakcinabeszerzése ellen. Orbán Viktor nyilatkozott a Bild-nek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

A múlt héten öt ország küldött levelet Charles Michelnek, az EU Tanács elnökének, amelyben a termelési problémákra és késői szállításokra panaszkodtak. Úgy vélik, ez a csigatempó veszélyezteti Európa helyreállítását, a normális élethez való visszatérést.

Ezzel szemben Magyarország már két hete oltja az embereket az orosz Szputnik V. vakcinával, a miniszterelnök pedig a kínai Sinopharm oltóanyagát kapta meg vasárnap.

„Az EU-nak is volt lehetősége arra, hogy gyorsan és hatékonyan vakcinákat nyújtson az európaiaknak, és megvédje az állampolgárokat. Nem élt ezzel a lehetőséggel. Ezért nekem az alkotmányunk szerint felelősségteljesen kellett cselekednem polgáraink védelme érdekében. Természetesen Magyarország továbbra is támogatja az Európai Bizottságot, de látjuk azt is, hogy az USA, Nagy-Britannia, Izrael és Szerbia jóval előttünk járnak. Ezért kerestem más lehetőségeket, a kínai és az orosz vakcina pedig elérhető volt. Számomra nincs keleti és nyugati vakcina, csak jó és rossz. Emellett Oroszországban és Kelet-Európában régóta más az oltási kultúra. Az orosz oltással sokkal korábban felszámoltuk a gyermekbénulást, mint a Nyugat. Az életmentés és az emberek szabadságának visszaadása pedig fontosabb, mint bármilyen politikai megfontolás„ – magyarázta Orbán Viktor a Bild-nek.

A németországi ellenzék szimpatizál Orbán döntésével és érthetőnek tartják azt, hogy egyes országok most a saját kezükbe veszik a vakcinabeszerzést.

A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) alelnöke a szövetségi kormánynak is azt tanácsolja, hogy szerezzen be annyi oltást, amennyi szükséges, akár EU-tól függetlenül is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?