Létrehozva: 2022.01.26.

Bocsánatkérést várnak az érdekvédelmi szervezetek Márki-Zay fogyatékozásáért

A fogyatékosságügyi szervezetek és a Magyar Paralimpiai bizottság is nyilvános bocsánatkérést várnak Márki-Zay Pétertől, amiért szitokszóként használta a „fogyatékos” jelzőt. Egybehangzó véleményük szerint az ilyen sértő megnyilvánulásoknak nem lehet helye a közbeszédben.

Nem telik el hét, hogy ne sértené meg valamely társadalmi csoportot az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter ezúttal a vasárnapi élő videójában a fogyatékkal élő embertársainkat bélyegezte meg, amikor a „fogyatékos” jelzőt szitokszóként használva „fogyatékos fideszes propagandistákat” emlegetett.

Öt nagy fogyatékosságügyi szervezet vár bocsánatkérést Márki-Zaytól

Közös közleményben bocsánatkérésre szólította fel Márki-Zay Pétert öt nagy fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet: az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete. „A »fogyatékos« szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személyre – legyen az ép vagy fogyatékkal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő” – magyarázták el Márki-Zay Péternek, majd hozzátették: az ilyen tett nem relativizálható, nem pusztán nyelvbotlás, elhamarkodott kijelentés. „A fogyatékossággal élő emberek szervezeteiként felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől!” – írták.

„A fogyatékos szó negatív jelzőként való használata sértő és stigmatizáló, az ilyen jelző használatának nincs helye a közbeszédben!„ – tette hozzá közösségi oldalán a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Hódmezővásárhely polgármestere ismét elragadtatta magát. Fotó: MTI / Ujvári Sándor

A Magyar Paralimpiai Bizottság is tiltakozik

„A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené” – nyilatkozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

„A fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára” – közölte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. - „Megbélyegzés helyett programokat várunk, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni” – tették hozzá.

„Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot. Ezt nem tartom kimagyarázhatónak” – mondta el videóüzenetében Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője. A politikus, aki egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke hozzáfűzte: „Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna megszólalni azóta, bocsánatot kérni, de nem tette, és ez beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is… Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez.”

A kijelentést Dr. Kósa Ádám Európai Parlamenti Képviselő a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke is elítéli Fotó : Markovics Gábor
Fotó: Markovics Gábor / Ripost

A Metropol olvasói elítélik a „fogyatékosozást”

„Sértegetheti-e az embereket egy politikus?” – tettük fel a Metropol oldalán a kérdést, hogy olvasóink is véleményt nyilváníthassanak a témában. A szavazók elsöprő többsége szerint megengedhetetlen a különböző embercsoportok sértegetése. A válaszadók 82%-a vélte úgy, hogy „Nem, erre semmilyen hatalomvágy nem jogosíthatja fel!”, 14%-a szavazott arra, hogy „Megteheti, de akkor számoljon a következményekkel”, és 4% választotta a „Bezzeg, ha őt sértik meg, azonnal perre megy” lehetőséget.

„Úgy viselkedik, mint a csúfolódó gyerekek a játszótéren” – kiakadtak a budapestiek

Tóth Györgyi kiemelte a lapnak: „Sem sötétben etetett gomba, sem fogyatékos nem vagyok. Ha a baloldalnak csak sértegetésre futja, akkor nem a választáson kellene jövőt tervezniük. Idejétmúlt ez a fajta politika, ma már többet kell letenni az asztalra.”

Lipcsei Edit: „Felháborító, hogy ilyen cirkuszi figura miniszterelnök-jelölt lehet. Lealacsonyítja az intézményt. Úgy viselkedik, mint a csúfolódó gyerekek a játszótéren. Csak az a különbség, hogy ő tudatában van a szavak jelentésének.”

Racskóné Molnár Ilona: „Ez semmiféleképpen nem fér már bele. Elítélem az ilyen megnyilvánulásokat. Maga alatt vágja a fát az ilyen megszólalásokkal, ráadásul ez mérgezi a társadalmi kommunikációt.”

Mária: „Van, ami már nem fér bele egy választási kampányba. Ez már durva, én már nem figyelek oda. Nem vagyok a mai kormány híve egyáltalán, de ilyen dolgokat akkor sem szabad mondani, mint ez a fogyatékosozás”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

magyarnemzet.hu

Olimpikonunk játszóterezett a kislányával, majd egyből érezte, nagy a baj

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat