POLITIK

Botrány Nagy-Britanniában, továbbra sincs 100 százalékos koronavírus teszt.

A szakemberek már többször leszögezték, nincs 100 százalékos bizonyosságot jelentő koronavírus teszt. Legfeljebb a módszerek kombinációjából adódó nagy valószínűség. Erre mutat rá egy nagy-britanniai botrány is.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A brit hatóságok elrendelték az észak-írországi Randox Laboratories nevű vállalat koronavírus tesztkészleteinek visszahívását, egész pontosan 741 ezer darabot azokból.

Az illetékes gyógyszerészeti hatóság szerint a visszahívott tesztek nem felelnek meg a szükséges biztonsági elvárásoknak, bár pontos részleteket nem közöltek erről. A brit egészségügyi minisztérium pedig azt közölte, a döntés „megelőző” jellegű.

A Randox tesztjeinél a biztonsági kockázat igen alacsony volt, és a teszteredményeket a feltárt hiányosság nem befolyásolta – írja a közlés alapján a Reuters.

Az adatok szerint egyébként nagyjából 741 ezer Randox-tesztkészlet lehet a különböző szolgáltóknál, felhasználásra várva, illetve idősotthonokban, valamint a háztartásoknál.

Ezeket most bevonják. A minisztérium pontos tájékoztatást tett közzé, hogyan kell a visszahívással érintett teszteket visszavinni.

Egyetlen 100 százalékos érzékenységű koronavírusteszt sincs ma a világon, bizonyossággal kizárni vagy megerősíteni a Covid-19 fertőzöttséget csak több vizsgálattal lehet – állítják a szakemberek.

Ugyanakkor ma már a legtöbb hazai magánegészségügyi szolgáltató kínál koronavírustesztet, többek komplex szűrést is végeznek, tehát a vírus aktuális jelenlétére éppúgy végeznek vizsgálatot, mint arra, hogy esetleg észrevétlenül átvészeltük-e már a fertőzést.

Az, hogy valaki megfertőződött-e koronavírussal, alapvetően két módon deríthető ki.

Az egyik a PCR-teszt, amely nevét egy molekuláris biológiai technológiából, a polimeráz-láncreakció angol megfelelőjéből kapta. Ezzel az eljárással a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga, vagyis DNS-e az orr- és garatváladékból.

A másik módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulákat, antitesteket keresik a vérben: miután a vírus bejut a szervezetbe, 5-9 nap múlva a korai ellenanyag, az IgM, 12-14 nappal később pedig a késői ellenanyag, az IgG mutatható ki.

A PCR teszttel tehát kimutatható, ha a vírus jelen van a légutakban és a fertőzés még aktív, míg a szerológiai vizsgálat azt igazolja, hogy a szervezetet fertőzés érte és az immunrendszer reagált erre a fertőzésre.

A PCR-teszthez a mintavétele látszólag egyszerű: a vattapálcával benyúlnak az orrba és/vagy a torokba, és onnan lesodornak sejteket. Ez a művelet azonban szakértelmet igényel, mert a garatban és az orrüregben is kellő magasságig kell feltolni a mintavevő eszközöket és a megfelelő technikával minél több sejtet összegyűjteni, mert ez mind befolyásolja a vizsgálati eredményt.

Mind a kétfajta módszerből létezik gyorsteszt, amelyek 15 percen belül eredményt adnak, ám ezt csupán iránymutatásnak lehet tekinteni, mivel az ilyen vizsgálati módszerek érzékenysége és pontossága messze van a laboratóriumi körülmények között végzett eljárásoktól.

Jelenleg, hangsúlyozzuk ki ismét nincs olyan vizsgálat, amely 100 százalékos pontossággal és érzékenységgel mér. Több vizsgálattal lehet a teljes bizonyosságot megközelíteni, a módszereket kombinálva közelebb kerülhetünk a valósághoz.

A nemzetközi szinten is egyedülálló, a hazai orvosegyetemek által végzett reprezentatív koronavírus-felmérésben is kombinált tesztet használtak: első körben PCR-vizsgálatot végeztek, majd megerősítésként vért is vettek a vizsgálat résztvevőitől (már aki ez ellen nem tiltakozott).

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?