POLITIK

Botrányba fulladt Márki-Zay díjátadó ünnepsége

Vasárnap este tartották meg immár hagyományosan a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadóját Vásárhelyen, ami botrányba fulladt. Bessenyei özvegye visszavonta a Bessenyei név használatát a vásárhelyi önkormányzattól.
  • Szerző: Ripost

A Promenad.hu beszámolója szerint Márki-Zay Péter polgármester beszéde után Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye bejelentette: a díj alapításakor a tőle kért engedélyt a név használatára visszavonja a várostól.

„Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jó ideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örök érvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt” – indokolta döntését B. Élthes Eszter.

A művész özvegye visszavonta Hódmezővásárhelytől a Bessenyei név használatának jogát (Fotó: Promenad.hu)

Az özvegy azzal indokolta, hogy most tette a bejelentést, mert ez az est tulajdonképpen a város képviselő-testülete díszközgyűlésének minősült.

Az özvegy ezt követően levonult a színpadról, és nem is vett részt az ünnepségen. Márki-Zay Péter utánament, majd jó néhány perccel később ért vissza, így az elismerések átadása is csúszott.

A díjat az önkormányzat egyéni kategóriában megosztva Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanárnak és Berei Erzsébet zongora-művésztanárnak adományozta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?