Létrehozva: 2021.11.05.

Belső vizsgálatot várnak a Városháza eladásának ügyében

Belső vizsgálatot vár Niedermüller Péter a Városháza tervezett eladásával kapcsolatban kirobbant botrány ügyében.

Erzsébetváros DK-s polgármestere, Niedermüller Péter a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére úgy vélte, hogy Karácsony Gergelynek nincs is más lehetősége, belső vizsgálatot kell indítania – írja a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely fõpolgármestertől belső vizsgálatot várnak
Fotó: MTI

„Meg vagyok róla győződve, hogy a főpolgármester nem tehet mást mint hogy belső vizsgálatot indít. Ha ugyanis csalás miatt feljelentést tesz, ezt alaposan meg kell indokolnia, különben a nyomozó hatóság visszautasítja. Tehát biztos vagyok benne, hogy sokirányú vizsgálódás fog folyni, amit helyesnek is tartok, hiszen akármi is ennek a történetnek a végkifejlete, ez azért egy súlyos ügy.” – fejtette ki Niedermüller.

A polgármester arra is kitért, hogy jövő hétfőn egyeztetnek Karácsonnyal a továbbiakról.

Mint arról az Index dokumentumok bemutatásával beszámolt, a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t bízta meg a Városháza értékesítésével. A szerződés szerint 1 millió 150 ezer euró, azaz több, mint 400 millió forint tanácsadói díj járna az ingatlanközvetítésért a cégnek. A tulajdonos Beák Attila Endre elismert név az ingatlanközvetítői szakmában és a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) elnökségének is tagja. Beák Attila onnan is ismert, hogy még 2009-ben az ő közreműködésével adták el az MSZP II. János Pál Pápa – egykori Köztársaság – téren fekvő székházát. Az Index birtokába került szerződés szerint a Városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat is.

Az Index birtokában lévő dokumentumok bizonyítják, hogy hiába tagadták Karácsony Gergelyék a Városháza eladásának tervét, mintegy 40 milliárd forintért kínálnák az ingatlant. Budapest egyik legértékesebb telkére a rajta lévő műemléki védelem alatt álló épülettel együtt az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette. A megbízó ráadásul azzal csábítja a potenciális vevőt, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat, vagy esetleg bankcentert alakítanának ki a városháza helyén.

Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat – így reagált Karácsony Gergely arra, hogy az Index információi szerint a Városháza eladására készülhetnek a Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzatnál. A főpolgármester határozott tagadása kissé elhamarkodottnak tűnik, ugyanis egy, az Index birtokába került szerződés szerint már meg is bíztak egy ingatlanközvetítő céget, hogy vevőt keressen Budapest Főváros Önkormányzata valószínűleg egyik legértékesebb ingatlanára.

Ismerős ingatlanos

A dokumentum szerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. az a cég, amelyet megbíztak az ügylet lebonyolításával. A szerződésben rögzítették: 1 millió 150 ezer euró, azaz több mint 400 millió forint tanácsadói díj járna az ingatlanközvetítésért annak a cégnek, amelynek tulajdonosa Beák Attila Endre, aki elismert név az ingatlanközvetítői szakmában és a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) elnökségének is tagja. Beák Attila onnan is ismert, hogy még 2009-ben

az ő közreműködésével adták el a Magyar Szocialista Párt II. János Pál pápa – egykori Köztársaság – téren fekvő székházát.

Az Indexhez került szerződés szerint a Városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a 40 milliárd forintot. Ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a sikeres értékesítés esetén a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat.

Mélygarázs és bankcenter

A kontraktus melléklete arra vonatkozóan is tartalmaz részleteket, hogy milyen hasznosítási lehetőségekkel kecsegtetheti a potenciális vevőt az ingatlanos cég. Az iratokban egyebek mellett kitérnek arra, hogy

a beruházónak lehetősége nyílna egy 1500 férőhelyes, háromszintes mélygarázs építésére, valamint a már meglévő óriási épületet közel 30 ezer négyzetméterrel ki is bővíthetné.

„Megvalósítható a beruházás keretében vegyes rendeltetésű komplex elképzelés, tekintettel a terület kimagaslóan kiváló lokációjára, egyedi adottságára„ – szerepel a melléklet szövegében, amelyben példákat is felsoroltak a hasznosítási lehetőségekre vonatkozóan. Ezek szerint – többek között – irodák, üzletek, bankcenter és szálláshely is kialakítható lenne a jelenlegi városháza helyén.

A főváros hozzáállását a projekthez talán az érzékelteti a leginkább, hogy – a szerződés szövege szerint – azzal csábítják a potenciális vevőt, hogy „lehetőség lesz az új tulajdonosnak, befektetőnek arra, hogy az adásvétel után igénybe vegyen olyan lehetőséget, ami az elképzelésének megfelelő építési engedélyek megszerzésében segítségére lehet”.

Mindezt egy műemlékvédelem alatt álló épület átalakításával valósítanák meg, egy olyan területen Budapest belvárosának szívében, amely világörökségi övezetben fekszik, és egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül rajta.

A furcsa megbízó

A szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel, amely úgy kínálja eladásra az ingatlant, hogy láthatóan beható ismeretekkel rendelkezik annak paramétereiről, valamint az értékesítéshez az önkormányzatnál meglévő jó kapcsolataira való célozgatással igyekszik megnyerni a majdani befektetőt.

A patinásnak nem nevezhető, hivatalosan üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Northern Rock Kft.-t 2019 szeptemberében – nem sokkal Karácsony Gergely budapesti választási győzelme előtt – alapították, 3 millió forint jegyzett tőkével. Az Index információi szerint idén júliusban a cégbíróság eltiltotta a Kft.-t a további működéstől, így az hivatalból törlési eljárás alatt áll.

A Northern Rock Kft. tulajdonosa, az ingatlanközvetítővel kötött szerződést is aláíró Berki Zsolt neve sem először kerül elő a sajtóban. A férfi az Infopark-ügyként ismert üzletben volt érintett.

Ő volt az, aki társaival közösen feljelentette Leisztinger Tamást, azzal vádolva meg a baloldali üzletembert, hogy megzsarolta őket.

Az Indexhez került szerződés tehát minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a budapesti Városháza épületét és a környező telekegyüttest értékesítésre kínálják az ingatlanpiacon. A negyvenmilliárd forintos összeg – mint az a dokumentumból szintén kiderül – nem közcélra, hanem akár kereskedelmi célra is hasznosulhat a jövőben.

Mivel az még nem látszik, hogy a Northern Rock Kft. számára ki adott megbízást egy ilyen tranzakció elindítására a Városháza vezetéséből, az Index helyt ad az ezzel kapcsolatos dokumentumoknak, fejleményeknek – akár a Városháza részéről is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-