BOZÓT

Elbúcsúzhatnak a megszokott cigarettától a dohányosok

Megjelentek a dohányboltokban az első egyendobozok. A legtöbb helyen még alig találni belőlük, van azonban bolt, ahol már egy hónapja kaptak az új dobozokból.
  • Szerző: Ripost

Teljesen egységes: fekete doboz, ugyanolyan formátum, nincs cifrázás a nyitásnál sem, és csak egy márkanévnyi jelzés van arra vonatkozóan, hogy mégis melyik márka terméke található benne.

Demjén Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Dohányzás Fókuszpont vezetője közölte, a 2016. augusztus 20-ától hatályos rendelet szerint

a csomagoláson nem lehetnek belső és külső díszítő elemek.

Kizárólag a márkanév vagy a vállalat, vállalkozás neve és a dohánytermék típusának megjelölése lehet a dobozon, és az is csak a formai követelmények szerint – tehát semmilyen eltérés nem lehet, mindegyiknek ugyanolyannak kell lennie.

Külön kiemelték azt is, hogy a már viszonylag megszokott elborzasztó fotókat sem lehet eltakarni semmivel. Persze van egy kis türelmi idő: 2019 május 20-ig még lehetnek a boltokban nem egységes cigis dobozok.

Az, hogy egyelőre miért lesz még mindenféle, egységes és nem egységes a boltban, annak köszönhető, hogy különböző szabályok vonatkoznak a 2016. augusztus 20-a előtt és után megjelent új márkákra. Azok a márkák, amik tavaly augusztus 20-a előtt kerültek forgalomba, még 2018. május 20-ig kaptak türelmi időt. Viszont azok, amik 2016. augusztus 20-a után, már csak az egységes dobozban jelenhetnek meg.

Az egységes csomagolástól egyébként azt remélik, hogy kevésbé lesznek vonzóak, illetve eltűnnek a reklámok, amik fogyasztásra ösztönözhetnek.

Beállunk a sorba.

Az egységes cigis dobozokat először az ausztrálok vezették be 2012 decemberében. Az Európai Unió területén Írországban 2017. május 20-tól csak egységes csomagolásban forgalmazhatóak a dohánytermékek. De az Egyesült Királyság és Franciaország is bevezette már ezt az intézkedést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?