BOZÓT

Kárpátalján súlyos a helyzet, a fegyveresek nem adják ki a halottakat

Pillanatnyi patthelyzet van Kárpátalján. A fegyveres konfliktust kirobbantók a környező hegyekben néznek farkasszemet a Nemzeti Gárdával.
  • Szerző: Ripost

A konfliktust kirobbantó fegyveres szervezet a Jobb Szektor sem a sérülteket, sem a halottakat nem adja ki, polgárháborúval fenyegetnek. 

Szembeszállnak a rendőrséggel

A Jobb Szektor bejelentette: az ország egész területén az összes egységüket harci készültségbe helyezték, és készek szembeszállni a rendőrséggel. Azzal fenyegetőznek, ha folytatódik a hajsza ellenük, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el egész Ukrajnában.

Tartóztassák le a rendőröket?

Követeléseket is megfogalmazott a Jobb Szektor: Azt kérik, tartóztassák le Mihajlo Lanyo parlamenti képviselőt, akinek a birtokát ők maguk támadták meg. Továbbá, hogy az összes olyan rendőrt tartóztassák le, akik rájuk tüzelt, és azokat is, akik az utasításokat adták nekik. A Jobb Szektor arra kérte a hadsereget, álljanak át az ő oldalukra. Akinek van fegyvere, csatlakozzon hozzájuk.

Banditák blokkolása

A Nemzeti Gárda speciálisan kiképzett egységei már Munkácson vanna, hogy segítsenek a helyi rendvédelmi egységeknek elfogni a lövöldözést kirobbantókat.  Közleményük szerint folytatódik „azon banditák blokkolása, lefegyverzése és letartóztatása, akik egy polgári létesítményre támadtak”. „Jelenleg a csoport körbe van véve, s felszólították őket a megadásra” – fejeződik be a  Nemzeti Gárda sajtószolgálatának közleménye.

A honatya testőrei

Ahogy már irtunk róla. tűzharc tört ki szombat délután Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között, a lövöldözésben többen meghaltak, illetve megsebesültek.

A Mukachevo.net munkácsi hírportál legfrissebb beszámolója szerint a fegyveres összetűzés a Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő családjának tulajdonában lévő Antaresz sportkomplexumnál kezdődött: ahova a 17 fegyveresből álló csoport tagjai be akartak hatolni, de a honatya testőreinek ellenállásába ütköztek. A lövöldözésben megsebesült a sportkomplexum egyik őre. A helyszínre nagy erőkkel vonult ki rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

Az erdőbe  vonultak vissza

A hírportál szerint a konfliktus mintegy másfél óra elteltével a Munkács mellett elhaladó Csap-Kijev autóútra tevődött át. A Jobb Szektor fegyveresei és a rendőrök közötti heves tűzharcban kigyulladt és kiégett két rendőrségi autó. Találat ért több arra elhaladó személygépkocsit és egy közelben lévő autószalont. A tűzpárbaj után a fegyveresek a közeli erdőbe vonultak vissza. A rendőrség lezárta a Csap-Kijev autóutat és nagy erők bevonásával terrorellenes műveletbe kezdett a környéken.     

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?