BOZÓT

Magyarország légkörében is észlelték a rejtélyes radioaktív sugárzást

Előbb Európa felett észlelték a megnövekedett radioaktív sugárzást, majd Magyarország felett is kimutatták.
  • Szerző: Ripost

Először Németország felett mérték a megnövekedett radioaktivitást. Az osztrák majd a német időjárási állomások dolgozói is felfigyeltek a mért adatokban bekövetkezett kis mértékű változásra.

Kiderült, a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának a mennyisége.

Az osztrák és német sajtó szerint azonban a szennyeződés miatt nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre – számolt be róla az Index.

Az, hogy hogyan jutott a levegőbe, egyelőre rejtély, mert csak egyetlen anyag izotópját mérték a levegőben, ami viszont atomerőművek baleseténél nem szokott előfordulni. A szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp, és az első észlelés óta nem is mérték újra a jelenlétét.

A ruténium izotópot használják többek között a rákgyógyászatban, műholdakban, mint energiaforrást és atomerőművek fűtőelemeinek újrafeldolgozása során.

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MAT EK) csillebérci telephelyének sugárvédelmi megbízottja szerint

Magyarországon is mérték a megnövekedett radioaktivitást.

A becslések szerint nálunk nagyobb volt a ruténium-106 mennyiség, mint az ugyanabban az időben Franciaországban mért szint. Ebből arra lehet következtetni, hogy hozzánk az anyagból több jutott, mivel közelebb vagyunk a feltételezett forráshoz. A megnövekedett béta- és gammasugárzás semennyire sem veszélyeztette a lakosságot, az egészségre ártalmas határértékektől óriási távolságra voltunk, a természetes háttérsugárzás tíz-húszezred részéről volt csak szó - közölte dr. Zagyvai Péter.

A legvalószínűbb, hogy egy orvosi izotópokat előállító radiokémiai laborból szabadulhatott ki a kis mennyiségű a sugárzó anyag, feltehetően meghibásodott szűrés, vagy szigetelés miatt.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?