Létrehozva: 2017.07.11.

Most megtanulhatod, hogyan kell jó szülőnek lenni

A világ legnehezebb hivatása, mégsem tanítják sehol, hogyan kell szülõvé válni, gyereket nevelni. Jó esetben a családból hozza a mintát a fiatal, de nem mindenki ilyen szerencsés.

A Biztos Kezdet Gyerekházak azoknak segítenek, akiknek nem volt kitől megtanulniuk a szülői szerepet.  Jelenleg 112 Biztos Kezdet Gyerekház működik az országban, és újabb ötvenet terveznek.

Reggel nyolcra érkeznek a kicsik a Gyerekházba, többnyire az édesanyjukkal, és délután egyig maradnak. A reggelit már itt fogyasztják el együtt, azután programok várják őket. Amíg a kicsikkel gondozók foglalkoznak, édesanyjuk megtanulhat főzni, befőttet eltenni, gombot felvarrni, és más praktikus háztartási teendőket.

Beszélgethetnek gyermeknevelési kérdésekről, és akár ki is moshatnak közben. Hajnalka a védőnőtől hallott a lehetőségről.

"A kisfiammal járunk ide - meséli. - Nagyon zárkózott, azt remélem, itt a közösségben feloldódik, talál barátokat. Amikor ideköltöztünk, nem ismertünk senkit, a játszótéren is mindig egyedül volt. Pici a lakásunk, itt jobban tud játszani. Én is sokat tanultam itt, és végre lettek ismerőseim.

Gyakori gond, hogy a gyerekeket a kis lakásban a féltő szülő állandóan kézben vagy a kiságyban tartja. Így a kicsi nem kúszik, mászik eleget, ezáltal nem járatódnak be az idegpályák, kevésbé fejlődnek a készségek, és már az óvodában hátránnyal indul, nem tud figyelni, összpontosítani. A Gyerekházban többféle foglalkozással és szakemberek bevonásával fejlesztik őket. Elsősorban azért hozták létre a Biztos Kezdet Gyerekház hálózatát, hogy segítsenek a szociális és kulturális hátrányok felszámolásában. Budapesten a nyolcadik kerületben működik ilyen.

- Személyre szabott segítséget adunk – mondta el a %Ripost%-nak Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője.

- Beszélgetünk az édesanyákkal, és amire igényük van, igyekszünk azt biztosítani. A legfontosabb, hogy megtanítjuk a pici helyes gondozását, elősegítjük a gyerekkel való kommunikációt. Várjuk az édesapákat is, itt együtt lehet a család. Segítünk a mindennapi életben, akár az álláskeresésben is. Ez egyben közösségépítő hely, hiszen akik itt találkoznak, azok a Gyerekházon kívül is megosztják a gondjaikat, egymásnak is segítenek.

Még ötvenet terveznek

Ma 112 Biztos Kezdet Gyerekház működik az országban. Bár a hálózatot az állam finanszírozza, programjait a helyi önkormányzatok is gazdagíthatják.

- Sok családnak tudunk segíteni a közösségbe való beilleszkedésben – vélekedik Sántha Péterné, a fővárosi VIII. kerület alpolgármestere. - Háromgyerekes családanyaként és nagymamaként átérzem, mennyire fontos ez a program. Segítünk, hogy a családok tovább tudjanak lépni, merjenek változtatni az életükön. Ez a program új tudással, ismeretekkel gazdagítja a fejlődésben lévő gyerekeket és szüleiket is, megalapozva ezzel a későbbi sikereiket az életben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas véget ért Rafael Nadal visszatérése

origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

mandiner.hu

A székelyek Mongóliából származnak, a hunokkal érkeztek a Kárpát-medencébe – török nyelvész a Mandinernek

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

mindmegette.hu

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO-főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak

POLITIK

Hídpénzbotrány: A Mammutban vehették át a baloldalnak szánt kenőpénzeket