BOZÓT

Piskótában és majonézben is találtak mérgezett tojást

Folytatódik a hetek óta tartó nemzetközi tojásbotrány: mérgező vegyszert, fipronilt találtak Hollandiában piskótatermékekben és majonézekben, az egyik majonézben a megengedett határérték felett volt a szennyező anyag mennyisége.
  • Szerző: emta

A tojásszennyezés miatt 16 csirkefarmot lezártak, onnan értékesítés csak akkor történhet, ha teljesen semlegesek a minták. Emiatt több ezer tojótyúkot le kellett vágni. Megkezdték a szállításra használt hajók átvizsgálását is. Mint a %Ripost% megírta: a holland tojások nagy része dél-amerikai telepekről érkezik hajón.

Hazánkban augusztus 2-a óta folyamatosak a vizsgálatok, eddig egy forgalmazó terméke került gyanúba, ami szennyezett tojástermékből készülhetett, de ezt még nem erősítették meg. További négy – két lengyel, egy holland és egy német - tojásszállítmányban mutattak ki a megengedett mennyiséget nem meghaladó fipronil tartalmat.

"Amíg a szennyezett tojások ügye nem zárul le, addig Magyarországon jobb, ha a friss és jó minőségű, biztosan nem szennyezett magyar eredetű tojásokat választjuk" - javasolja Pleva György, a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?