BOZÓT

Újra arat a fekete halál? Amerikában már elkapták!

Pestis fertőzött meg egy gyereket Kaliforniában. Az egyik helyi nemzeti parkban közel ment egy rágcsálóhoz. Ennyi elég volt ahhoz, hogy elkapja a gyilkos kórt.

Pestissel fertőződött meg egy amerikai gyerek a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban, ahol még júliusban táborozott.

Amerikai egészségügyi illetékesek szerint idén már több hasonló eset történt az Egyesült Államok nyugati részén. Colorado államban ebben az évben ketten hunytak el pestisben, tavaly négy ember kapta el a betegséget egy fertőzött kutyától. Kaliforniában viszont utoljára 2006-ban diagnosztizáltak pestises beteget.

Bár egy ritka betegségről van szó, az embernek óvnia kell magát a fertőzéstől, és lehetőleg kerülnie kell a kapcsolatot minden vadon élő rágcsálóval

- figyelmeztetett Karen Smith, kaliforniai egészségügyi szakember.

A fekete halálnak is nevezett pestist rágcsálók és a rajtuk élő bolhák terjesztik. Smith figyelmeztetett arra, hogy nem tanácsos mókusokat  és más rágcsálókat etetni piknikezés vagy kempingezés közben, és soha nem szabad megérinteni beteg vagy elhullott rágcsálót.

A kaliforniai gyerek, akinek életkorát és nevét nem közölték, azóta már felépülőben van.

A fekete halál egyébként az emberi történelem egyik legpusztítóbb járványa volt, amely a 14. században tetőzött Európában. Azonban sosem tűnt el teljesen, újra és újra regisztrálnak pestises betegeket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?