Létrehozva: 2021.03.01.

Brüsszel se csináljon ideológiai kérdést a vakcinákból

Nem engedjük meg sem Brüsszelnek, sem a magyar baloldalnak, hogy elvitassák a magyar szakemberektől azt a képességet és azt a jogosultságot, hogy eldönthessék, a vészhelyzetben Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a bécsi ötök külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón kiemelte: a vakcina jelenti az igazi megoldást a koronavírus-járványra. Ezért oltóanyag, sok oltóanyag és biztonságos oltóanyag kell, utóbbi kapcsán pedig az Európai Gyógyszerügynökség vagy – a vészhelyzetre való tekintettel – a nemzeti hatóságok hozhatnak döntéseket, amelynek elvitatása az európai szabályokkal szembemenő álláspont.

A tárcavezető hangsúlyozta:

nem engedhetjük meg Brüsszelnek azt, hogy politikai ideológiai vitát csináljon a vakcinakérdésből, hogy politikai nyomásgyakorlásra használja fel a vakcinabeszerzéseket, mert ezzel az emberek életével játszana.

Akik lebeszélik a magyar embereket az oltásról, ezáltal az életüket sodorják veszélybe, és ez megengedhetetlen – szögezte le.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk, ugyanis ha hazánk nem vásárolt volna efféle oltóanyagot, akkor május végéig 3,5 millióval kevesebb embert tudnánk beoltani, továbbá jelezte, hogy jelenleg is úton van 280 ezer orosz vakcinadózis, amely az oltóanyagok beszerzése óta a második legnagyobb vakcinaszállítmánynak felel meg.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy

a járványhelyzetre tekintettel a közép-európai országok még inkább egymásra vannak utalva, főleg mivel komoly korlátozó intézkedések lépnek életbe ismét, amelyek gondot okoznak az embereknek és nehézséget a gazdaságnak.

Annak érdekében tehát, hogy a nehézségeket a minimálisra szorítsák, koordinálni kell a lépéseket, főleg amiatt, hogy a gazdaság működéséhez szükséges teherszállítás és az ingázók közlekedése továbbra is a lehető legkevesebb akadállyal szembesüljön – magyarázta a miniszter. Emellett pedig azért is fontos – fűzte hozzá –, mert Magyarországnak Ausztriával, Szlovéniával, Csehországgal és Szlovákiával 30 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalma van.

A bécsi ötök (Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Csehország és Szlovákia) külügyminisztereinek tanácskozását követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vakcina jelenti az igazi megoldást a koronavírus-járványra. Ezért oltóanyag, sok oltóanyag és biztonságos oltóanyag kell – húzta alá.

Felmerült a kérdés, ki dönthet arról, hogy egy oltóanyag biztonságos vagy sem – mondta, hozzátéve, hogy erre világos európai szabályok vannak. Erről az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy – a vészhelyzetre való tekintettel – a nemzeti hatóságok is hozhatnak döntéseket. Ez utóbbit elvitatni európaiatlan, az európai szabályokkal szembemenő álláspont – fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar szakemberek világos döntéseket hoztak – mondta, hozzátéve: Magyarországon most a legtöbb típusú oltóanyag elérhető.

„Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk, mert ha nem vásároltuk volna meg őket, május végéig 3,5 millió emberrel kevesebbet tudnának beoltani” – húzta alá.

Jelezte, hogy úton van 280 ezer orosz vakcinadózis, ami azt jelenti, hogy ez a második legnagyobb vakcinaszállítmány, amely Magyarországra érkezik, amióta az oltóanyagok beszerzése zajlik.

Mindamellett nyugtázta, hogy a közép-európai országok egymásra vannak utalva. „Így van ez normál körülmények közepette is, de most, hogy ilyen nagy a baj, még inkább” – tette hozzá.

Főleg, hogy komoly korlátozó intézkedések lépnek életbe ismét, amelyek gondot okoznak az embereknek, és nehézséget a gazdaságnak – emelte ki.

Úgy vélte: azért, hogy ezeket a nehézségeket a minimálisra szorítsák, koordinálni kell a lépéseket, főleg annak érdekében, hogy a gazdaság működéséhez szükséges teherszállítás és az ingázók közlekedése továbbra is a lehető legkevesebb akadállyal szembesüljön.

Fontos azért is – mondta -, mert Magyarországnak 30 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalma van az említett négy országgal.

Ez volt a bécsi ötök külügyminisztereinek ötödik találkozója: tavaly júniusban Bécsben, júliusban Budapesten, szeptemberben Brdo pri Kranjuban, novemberben pedig videokonferencia keretében tárgyaltak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

metropol.hu

A Házasság első látásra sztárja vallomást tett

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett