Létrehozva: 2021.09.05.

Cseh Katalin nem mond igazat a cégeivel kapcsolatban

Ezt Deutsch Tamás állítja, miután bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) a momentumos politikus céges ügyei kapcsán.

„Hazugság volt az, amit Cseh Katalin mondott, hogy minden rendben van a céges ügyeivel, mert ha minden rendben lenne, akkor nem kezdett volna el vizsgálódni az uniós szerv”

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás, aki korábban bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) a momentumos politikus sajtóban megjelent céges ügyei kapcsán. A Fidesz EP-képviselője elmondta: előzetesen ő is arra számított, hogy az ilyenkor beváltnak tekinthető módszer szerint az OLAF minden vizsgálat nélkül el fogja utasítani a bejelentést. Azonban, mint arról lapunk is beszámolt, nem így történt, elkezdték a vizsgálatot Cseh Katalinék ügyében. – Biztató dolog, hogy megkezdték a vizsgálódást, mert van egy megalapozott gyanú, aminek a körülményeit érdemben meg kell vizsgálni – vélekedett a politikus, hozzátéve: akárcsak egy tagállami nyomozó hatóság, az OLAF is további konkrét témakörökben kért információkat a bejelentőtől.
Deutsch Tamás azokat a nyilvánosság előtt is ismert információkat fogja összegyűjteni, melyeket a Bennfentes.net, majd más portálok hoztak nyilvánosságra Cseh Katalin céges ügyeivel kapcsolatosan.

Előzetesen a terjedelmi korlátok miatt nem lehetett ezeket mind elküldeni. – Az OLAF fő szabály szerint lefolytat egy vizsgálatot, és ha büntetőeljárást tart szükségesnek, akkor a tagállami hatóságot hívja fel ennek a lefolytatására – tájékoztatta lapunkat Deutsch Tamás. Hozzátette: Magyarországon a baloldal által sokat kritizált Polt Péter vezette ügyészség vezényletével 43 százalékban elindítják az eljárásokat az OLAF javaslatára, ezzel az uniós átlagnál jobb aránnyal élen járunk az EU-ban.
Ha és amennyiben büntetőeljárás lefolytatását látja indokoltnak az OLAF, akkor arra a magyar hatóságot vagy az illetékes kormányzati szervet fel fogja szólítani

– mondta az ügy folytatásával kapcsolatosan az EP-képviselő.
Az üggyel kapcsolatban Budai Gyula is feljelentést tett.
„Tegnap feljelentést tettem a NAV Bűnügyi Főigazgatóságánál, költségvetési csalás bűncselekménye miatt és átadtam azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője érdekeltségébe tartozó céghálózat miként lopta el az európai uniós és az állami támogatásokat”

– közölte Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán. A feljelentésben többek közt szerepel az szerepel, hogy a Pannónia Nyomdát 2010-ben Cseh Tibor alapította, amelyet a cégnyilvántartás szerint 2013-ban átadta lányának, Cseh Katalinnak, aki 2018-ig vezette a céget, amely ellen 17 alkalommal indult végrehajtási eljárás adóhátralék miatt, ezek egy része a Momentum politikusának az irányítása alatt. Mint ismert, a Pannónia Nyomda két pályázaton összesen 285 millió forint uniós támogatást nyert, az első pályázatra ráadásul még akkor jelentkezhetett a társaság, amikor Cseh Katalin vezette a céget. A vállalkozáshoz kapcsolható más cégek – a NOVA-INN Kft., a Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft. és az Uniotech Kft. – további 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz jutottak.
Vizsgálja még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is azt a feljelentést, amely a Cseh Katalin momentumos képviselő körüli ügyben érkezett a szervezethez.
A hatóság a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére azt közölte: a feljelentés elbírálása jelenleg is folyamatban van. – A NAV-nak a feljelentéskiegészítésben legkésőbb 2021. szeptember 2-án kell döntést hoznia – tették hozzá a hivatalban.

Mint arról a Magyar Nemzet a közelmúltban beszámolt, a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, és jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt feljelentést tett. Lépését lapunknak Tényi akkor azzal magyarázta: a különböző lapokban megjelent oknyomozó anyagok azt támasztják alá, hogy a Cseh Katalinékhoz kapcsolható nagyjából fél tucat vállalkozásból álló céghálózat tagjai egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére játszhattak össze. A vállalkozások összesen közel 4,8 milliárd forint uniós pályázati pénzhez jutottak az évek során.
Magyarországon meglehetősen ritka, hogy ekkora mértékű támogatás kapcsán merül fel a költségvetési csalás gyanúja, és hogy ilyen kiemelt összegben indulhat nyomozás

– fejtette ki akkor feljelentése kapcsán Tényi István. A feljelentés időközben a főügyészségtől átkerült a NAV-hoz, ahol most zajlik annak elbírálása.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül