Létrehozva: 2020.04.02.

Dohánylevelekből kivont koronavírus elleni oltóanyagot ígér a nagy cigarettagyártó cég

A British American Tobacco (BAT), a világ egyik legnagyobb dohánygyártó cége bejelentette, hogy heti 3 millió adag koronavírus oltóanyag előállítására lesz képes júniusra, a brit kormány segítségével.

Azt állítják, hogy rendelkeznek egy olyan vakcina alapanyaggal, ami hatásosan gyógyíthatja a koronavírust, illetve védetté tesz a fertőzéssel szemben.

A British American Tobacco (BAT), a világ egyik legnagyobb dohánygyártó cége annak ellenére állítja ezt, hogy még csak az állatkísérleteknél tartanak. Még egy júniusi piacra dobást is meghirdettek, ami azonban a járványügyi szakemberek szerint gyakorlatilag lehetetlen.

A júniusig hátralévő nyolc-tíz hétben szerintük lehetetlen lefolytatni a kísérleteknek még hátralévő, talán a legfontosabb szakaszát, amikor embereken próbálják ki az új oltóanyagot.

A British American Tobacco a hírek szerint azonban kérvényezte, hogy a kivételes helyzetre tekintettel engedélyezzék ennek a kísérleti szakasznak a lerövidítését. Nagy kérdés azonban, hogy ez nem rejt-e magában veszélyeket nemcsak az új oltóanyag hatásosságát, de az esetleges mellékhatásokat illetően is.

A cég, amelynek piaci értéke úgy 3000 milliárd forint körül lehet azt állítja, hogy hatalmas összegeket költött az új oltóanyagra, de „költségáron” kívánja majd forgalmazni azt.
A dohánytermékek gyártóinak jelenleg nincs lehetősége kormányzati megállapodások megkötésére az Egészségügyi Világszervezet szabályai szerint, ám a cég már felvette a kapcsolatot a WHO-val.
A cég szerint ugyancsak felvették a kapcsolatot az oltással kapcsolatban az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynökségével és az Egyesült Királyság Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztériumával. Mindenben együttműködnek a kormányhivatalokkal, hogy az oltás klinikai vizsgálatai még ebben a hónapban megkezdődhessenek.
Ha a tesztelés sikeres, a cég reméli, hogy a megfelelő partnerekkel és a kormányzati ügynökségek támogatásával júniustól kezdve hetente 1 millió és 3 millió közötti adagot lesznek képes előállítani.
A vakcinát a cég leányvállalata, a Kentucky BioProcessing (KBP) kísérletezte ki az Egyesült Államokban, dohánynövényekből kivonva az alapanyagot.
Ugyanennek a laboratóriumnak 2014-ben már sikerült előállítani egy az Ebola elleni küzdelemben hatékonynak bizonyult gyógyszert, az úgynevezett ZMapp-ot. Szóval nem kezdők ezen a téren.

Jönnek az oroszok is
Túl van az első fejlesztési fázison a koronavírus elleni vakcina, amelyet az Orosz Szövetségi Orvosbiológia Ügynökség (FMBA) készít – számolt be a Reuters. A tesztek júniusban véget érhetnek, a vakcina így 11 hónap múlva készülhet el. Az intézet vezetője, Veronika Skvortsova elmondta, hogy ezt a vakcina hatóanyagát nem élő vírusokból, hanem úgynevezett epitópokból, víruskötő fehérjékből készítették. Megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését – jelentette be az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja is. Közleményében a szervezet tudatta: a klinikai teszteket 45 önkéntes jelentkezőn kezdték meg. Valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. A kísérletek körülbelül hat hétig tartanak. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) korábban arról számolt be – német sajtóforrásokra hivatkozva -, hogy amerikai-német rivalizálás tapasztalható a Covid-19 vírus elleni oltások kifejlesztésében. Az NPR a német Die Welt című lapra hivatkozva arról adott hírt, hogy Donald Trump amerikai elnök állítólag komoly anyagi támogatásokkal kecsegtetve próbált meg Amerikába hívni olyan német tudósokat, akik az új típusú koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgoznak. Az Egészségügyi Világszervezet már 35 hatóanyagot sorol fel a reménybeli vakcinajelöltek márciusi listáján. Nagyban segíti a küzdelmet, hogy az utóbbi évtizedekben a kutatók minden eddiginél sikeresebbek voltak a vírusok ellen. Hogy csak egy esetet említsünk: az AIDS okozója is vírus (a HIV), és ezt a betegséget az utóbbi években már elég jól lehet kezelni, a fertőzöttek tartósan tünetmentessé tehetők

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Döntöttek az új üzemanyagárakról: szerdától megint drágább lesz a benzin – nem is kevéssel

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett