Létrehozva: 2020.03.18.

Egy háromgyerekes anya így élte meg a koronavírus-fertőzést: Olyan volt, mintha üveget nyeltem volna

Egy angol édesanya, három gyerekkel, a Facebookon tette közzé küzdelmét a gyilkos kórral.

A háromgyerekes Mandy Charltont Newcatle-ben még pénteken vitte kórházba a mentő, 39 fokos lázzal. Előtte levertséget érzett, valamiféle nagy fáradtságot, ahogy mondja legszívesebben 20 órát is aludt volna egy nap. Furcsa volt, hogy a láza, hol lement úgy 37 fokra, hol meg felszökött 39-re. Aztán egyre nehezebben lélegzett, a torka is nagyon fájt. Szó szerint ezt mondta.

„Olyan volt, mintha üveget nyeltem volna. Mintha ezer üvegszilánk szúrta volna a torkomat.”

A kimerültségtől néha szabályosan eljárult, aztán szó szerint úszva az izzadtságban ébredt fel.

„Mintha tűzön égettek volna. Átestem már influenzán, de az valami egészen más volt, sokkal ijesztőbb és durvább.”

A newcastle-i kórházból végül hazaküldték, azt mondták sokkal jobb, ha odahaza, magát elkülönítve próbálja átvészelni a betegséget. A brit egészségügyi rendszer már most annyira túlterhelt, hogy csak a legsúlyosabb eseteket tudják kezelni. Mivel a három gyerekes édesanya a saját lábán érkezett és a kórház szerint nem volt életveszélyes állapotban, hazaküldték. Egy barátja jött érte autóval.

Attól, hogy nem maradhat a kórházban és hogy haza kell mennie a háromgyerekes édesanya szabályos pánikrohamot kapott. Végül emiatt egy napra lefektették, de még párna sem jutott neki, a feje alá egy összehajtogatott kórházi köpenyt tettek. Közben kiderült, hogy az idősebb lányán ugyancsak a koronavírus jelei mutatkoznak, szerencsére a 16 éves lány esetében enyhébbek a tünetek, mint a 46 éves anyánál. Most mindketten odahaza küzdenek a betegséggel.

Egy amerikai egészségügyi dolgozó így beszélt a tüneteiről:

Lisa Merck az 50 éves egészségügyi szakdolgozó február első két hetében nyaralt Hawaiin. Semmiféle panasza nem volt egészen addig amíg február 18-án el nem indult hazafelé.

„Nem gyanakodtam semmi komolyra, hiszen eleinte legfeljebb szipogtam egy kicsit, mintha csak szénanáthás lennék.” -nyilatkozta a FOX NEWS-nak Colorado-ban.

Az első gyanús jel az volt, amikor többször is szúrást, kellemetlen fájdalmat érzett a teste bal oldalán. Ez még a repülőn történt, ezért hát arra gyanakodott, hogy a szűk helyen kissé „elfeküdte” magát.

De aztán odahaza komolyabbra fordultak a dolgok. Egyre inkább fájni kezdtek az izmai, a csontjai, az ízületei.

Néha olyan volt, mintha egy jégcsappal szurkálták volna a mellkasomat.”

Eleinte nem gyanakodott, hogy ez más lenne, mint egy szokásos influenza, de egyre szaporodtak a légzési nehézségek és ez a különös szúró érzés a mellkasában.

Egyre gyakrabban kapkodott levegő után, egyre fájdalmasabb lett a levegővétel, egyre magasabb lázzal küzdött és egyre inkább levertnek érezte magát.

„Olyan kimerült és fáradt lettem, hogy egy zuhanyzáshoz alig voltam képes összeszedni az erőmet. Mint akiből végképp elszállt az erő.”

Elvégezték rajta az influenza-tesztet, ami azonban nem mutatta ki, hogy beteg. A levertség, a fáradtság, a láz viszont egyre csak fokozódott. Ekkor került sor a koronavírus- tesztre ami aztán kimutatta a betegséget. Bár ekkor már kezdett túl lenni a nehezén, ezután még következett a két hetes karantén, ami még mindig tart.

A tünetek mindenkinél mások lehetnek Egy, a betegeitől megfertőződött kínai származású orvos viszont más tünetekről is beszámolt. Az első nap még nem érzékelt torokfájást, erős fejfájást vagy tüdő rendellenességet, még csak nem is köhögött. A második napon kicsit már fájt a torka, elkezdett köhögni és fájt a feje, de lég szomja vagy mellkasi fájdalma még mindig nem volt. Viszont a tüdejében normál sztetoszkóppal érzékelhetően folyadék gyűlt fel. A harmadik napra elmúlt a torok- és fejfájás, kevésbé köhögött, viszont hasmenése lett, és a tüdejében még mindig folyadékot mutattak ki – írta dr. Yale Tung Chen, a madridi kórház 35 éves orvosa, aki házi karanténban van, és a világhálón nyilvános naplóban számol be a betegség lefolyásáról, bár hozzáteszi: az mindenkinél más lehet. Nem ő az egyetlen, aki megosztja a COVID-19-el folytatott küzdelmét. Egy másik, a kínai Vuhanban keletkezett beszámoló ijesztőbb képet fest. Tiger Je azt írta: három hétig szenvedett a vírustól és halálfélelme volt. Csúnyán köhögött, magas láza volt és a tüdején foltokat találtak. „Annyira köhögtem, hogy fájt a gyomrom és a hátam” – írta. Január 17-én diagnosztizálták, február 7-én gyógyult meg. Elmondása szerint az ötödik és a tizedik nap közötti időszak volt a legszörnyűbb.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor elindítja a Fidesz kampányát - élőben az Origón

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül