KÜLFÖLD

Egy nigériai migráns azért kapott menedékstátuszt Olaszországban, mert megátkozták és üldözi egy szellem

Egészen konkrétan az „asztma szelleme” miatt kellett Európáig menekülnie az afrikai fiatalembernek.

A bolognai fellebbviteli bíróság menedékstátuszt adott egy nigériai bevándorlónak, aki azt állította, hogy különböző átkok és egy gonosz szellem miatt kellett elmenekülnie a szülőföldjéről – íjra az il Giornale konzervatív olasz hírportál.

A nemrég hivatalosan is menekülté avanzsált Abdul az általános iskola nyolcadik osztályáig jutott a tanulmányai során, ennek ellenére írástudatlan maradt. Fiatalkorában apró totemállatokat faragott fából, melyeket aztán a nagyvárosokban értékesített. Mondhatni teljesen átlagos életet élt egészen édesapja 2010-es haláláig. Ekkor ugyanis a rokonai azt kérték tőle, hogy lépjen a helyébe és legyen ő családfő. A kicsi Abdul azonban erre nem volt hajlandó. Mégpedig azért nem, mert ez túl nagy terhet jelentett volna számára. Saját elmondása szerint más életét is ki kellett volna oltania, ha a rokonait támadás éri, vagy lopnak tőlük.

Abdul és rokonai évekig vitatkoztak arról, hogy kinek kéne betöltenie az üres családfői pozíciót. Egy meg nem nevezett, csak „kígyóként” emlegetett sokadik ágú unokatestvérnek aztán elege lett teszetosza helyzetből, és megátkozta Abdult az „asztma szellemével”.

A nigériai fiatalember évekig élt rettegésben a rontás miatt. Nem tudta, mikor és milyen formában fog lecsapni rá az kísértet, de biztos volt benne, hogy valamilyen tragédia fog történni vele. 2018-ban aztán bekövezett a baj: Abdul édesanyja egy ismeretlen lábbetegség és napokon át tartó hányás következtében meghalt.

Abdul biztos volt benne, hogy az asztma szelleme okozta a sorscsapást, ezért elhatározta: elmenekült Nigériából. Készpénzzé tette a családi hagyatékát, majd Nigeren keresztül Líbiába szökött, végül pedig áthajózott Olaszországba, ahol beadta a menedékkérelmét.

Cesena-Forlí kerületi bírósága nem tartotta megalapozottnak, és elutasította Abdul kérelmét. Az asztma szelleméről és a családi rontásról előadott története alapján ugyanis nem volt se politikai, se vallási, sem pedig etnikai alapú üldöztetésnek kitéve az otthonában.

Abdul fellebbezett a döntés ellen, ami így a bolognai fellebbviteli bíróság elé került. Valami furcsa és megmagyarázhatatlan oknál fogva itt már kedvező ítélet született a számára: megkapta a menedékstátuszt. Hogy miért? Nos, a bíróság úgy ítélte meg, hogy Nigériában sok helyen még hisznek a boszorkányságban, ezért a férfi humanitárius védelmet érdemel.

„Nemcsak azért jelent életveszélyt a kérelmező esetleges hazatelepítése, mert feláldozható, hanem azért is, mert élete nagymértékben veszélybe kerülne a nigériai gonosz szellemtől való félelme miatt, amelyről úgy véli, hogy édesanyja haláláért is felel” – olvasható az ítélet indoklásában.

És ezeket olvastad már?