Létrehozva: 2020.03.15.

Egyre nagyobb az antiszemitizmus Nagy-Britanniában

Négy éve folyamatosan növekednek a zsidóság ellen elkövetett gyűlölet bűncselekmények az országban. A brit politikai élet egyik alapkérdésévé vált zsidógyűlölet kérdése.

 

A brit Közösségi Biztonsági Alap (CST) antiszemitizmus felmérése szerint négy éve folyamatosan növekednek a zsidóság ellen elkövetett gyűlölet bűncselekmények az országban.

A jelentés szerint 2019-ben összesen 1 805 esetet regisztráltak, ami 7 százalékos növekedés az előző évihez képest. Külön kiemelik, hogy ebből az esetek kétharmada, 947 eset Londonban vagy Manchesterben történt.

„2019 nehéz év volt az angliai zsidóság számára”, fogalmazott a brit Közösségi Biztonsági Alap ügyvezetője David Delew. A szervezet részletes jelentést készített, amely alapján kiderült, hogy négy éve folyamatosan növekszik az antiszemita incidensek száma, mind a közösségi média, mind az általános politikai megnyilvánulások terén.

A kutatás azt is megerősítette, hogy leginkább a közösségi média vált a zsidóellenesség melegágyává, ahol számos poszt vagy komment tartalmaz antiszemita megnyilvánulásokat, azonban a legtöbbet a felhasználók nem is jelentik.

A Times of Israel szerint a politikai antiszemitizmus elsősorban a szélsőbalos Jeremy Corbynhoz, a Munkáspárt vezetőjéhez köthető, aki miatt nem egyszer kellett már szabadkoznia a pártnak. Az Egyesült Királyság főrabbija, Ephrahim Mirvis még azt is kijelentette, hogy a zsidók többsége szorongásban és félelemben él a Munkáspárt antiszemitizmusa miatt. Corbynt többször szembesítették is offenzív és gyűlöletkeltő magatartásával, azonban a politikus soha nem kért bocsánatot. A Simon Wiesenthal Központ pedig 2019 legantiszemitább emberévé választotta.

Az incidensek túlnyomó többségét, nagyjából 80 százalékát verbális támadások, graffitik, illetve a közösségi médián keresztüli gyalázkodások tették ki.

Priti Pratel belügyminiszter aggasztónak és undorítónak nevezte a trendet, ez szerinte “szorosabb együttműködésre ösztönöz, hogy eltávolítsuk ezt a szégyenfoltot a társadalmunkból”.

Robert Jenrick, a CST titkára szerint “mindenkire csapás”, hogy 75 évvel a holokauszt után fokozódik az antiszemitizmus az Egyesült Királyságban.

Az erőszakos támadások száma 158 volt, ami 25 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest, 88 esetben zsidó tulajdon megrongálása és megszentségtelenítése történt. A fizikai támadások csaknem felét három térségben, London Barnet, illetve Hackney negyedében, valamint az északnyugati Salfordban követték el.

Az incidensek közül 330-ban Hitlerre, a nácikra és a holokausztra hivatkoztak, a náci korszakban szokásos hangnemben beszéltek, illetve náci üdvözlést mutattak be, vagy horogkereszteket rajzoltak. 505 esetben Izraelre, a Közel-Keletre, illetve a cionizmusra történt utalás, 63 esetben egyenesen a nácikkal hasonlították össze vagy azonosították Izraelt.

Antiszemita támadás a szomszédos Ausztriában Az antiszemita támadásról adott hírt a Jewish Telegraphic Agency, miután két tinédzser bántalmazott súlyosan egy 16 éves fiút Graz városában. A fiatalembert egy helyi kórházba szállították súlyos zúzódásokkal és vágásokkal az arcán. A rendőrség egyelőre keresi a tetteseket. A grazi zsidó közösség közleménye szerint az áldozat egy Dávid-csillaggal díszített gyűrűt viselt, amikor a múlt héten támadás érte egy középiskola környékén. Az elkövetők megkérdezték tőle, hogy zsidó-e. Amikor igennel felelt, verbálisan és fizikailag is bántalmazni kezdték. „Sz*r zsidó” — így nevezték az áldozatot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Náluk nyaraló kislányt erőszakolt meg egy férfi Veszprém vármegyében

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

mandiner.hu

Sorra lépnek Orbán nyomába a jobboldali pártok, nagyra tartják mindazt, amit létrehozott

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Lavinát indíthatott el Orbán Viktor, ezt pedig páratlan szorongással figyelik Kijevben

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna