POLITIK

Egyre több a migráns a déli határon

Az utóbbi hetekben drámaian megnőtt az illegális bevándorlók száma a szerbiai Magyarkanizsán. A magyar határ közelében fekvő település vezetése ezért 2015 után újra felállította a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott válságstábot.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A helyzet a határ mentén élőket aggodalommal tölti el, egyes szakértők pedig arra figyelmeztetnek, azért indultak el újra a migránsok Magyarország irányába, mert többeknek sikerült átjutniuk az Európai Unióba a határzár ellenére is. Ivan Gerginov, a szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság főbiztoshelyettese szerint Szerbiában jelenleg körülbelül ötezer migráns tartózkodik.

A helyzet Bosznia-Hercegovinában is súlyos. Dragan Mektić, az ország védelmi minisztere pénteken bejelentette, hogy bezárják a horvát határ közelében található vučjaki migránstábort, ahol körülbelül hatszázan tartózkodnak.

Az olasz sajtó pedig még csütörtök este arról írt, hogy Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter közös európai szabályrendszert szorgalmaz a Földközi-tengeren migránsokat mentő nem kormányzati szervezetek hajói számára. A megállapodást minden európai uniós tagállamnak alá kellene írnia. Közben hír érkezett róla, hogy ügyészségi eljárás indult Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter ellen, miután Carola Rackete, a nyáron a tiltás ellenére az olasz partoknál kikötött Sea-Watch 3 civil hajó kapitánya feljelentette rágalmazásért és bűncselekményre való felbujtásért.

címkék:
És ezeket olvastad már?