POLITIK

Egyre több helyen üti fel a fejét a neten a cenzúra

Szólásszabadság? Ugyan már. Csak az mehet amit ők akarnak, jellemzően valamiféle liberalizmus álarca mögé bújva.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Cenzúra-bíróságot(bizottságot?) állított fel a Facebook, a magyar képviselő természetesen a pesti Soros-egyetem volt tanára, ki is lehetne más.

De a legfrissebb hír, hogy Svédországban is felállítanak egy cenzúrabizottságot, még jó, hogy nem gondolat-rendőrséget.

Korábban is előfordult már, hogy valakit például egy bibliai idézet miatt hurcoltak bíróság elé, miután az általa alapított uppsalai Élet Igéje Gyülekezetben a homoszexuális életmódot kifogásolta. Kollégáját, Ake Greent, aki a Svéd Pünkösdi Gyülekezet pásztora, korábban már egy hónap börtönbüntetésre ítélték a melegek elleni „gyűlöletre való felbujtás miatt”, mivel egy istentiszteleten homoszexualitással kapcsolatos bibliai utalásokat idézett.

Most egy olyan új hatóság felállítását tervezi a svéd kormány, amelynek az a feladata, hogy felismerje, illetve elemezze a svéd érdekeket és „demokráciát romboló”, félrevezető, szükségtelen információkat és szembeszálljon azokkal. Hogy mi a demokrácia-romboló és mi a szélsőséges, azt persze ők mondják meg.

Az ötletet már 2018-ban bejelentette Stefan Löfven miniszterelnök, aki a svéd titkosszolgálat (SAPO), illetve korábban a Svédország Migrációs Igazgatóságának főigazgatóját, a szintén szociáldemokrata Anders Danielssont nevezte ki az intézmény leendő vezetőjévé.

Az új hatóság felhatalmazást kap arra, hogy korlátozza a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát, és szorosan működjön együtt az ország hírszerző ügynökségeivel. A hatóság feladata lesz felismerni, elemezni és szembeszállni a svéd érdekekkel szembeni indokolatlan dezinformációs befolyásokkal és más félrevezető információkkal, valamint, hogy „segítse a médiaszolgáltatókat a szükségtelen információs hatások azonosításában, elemzésében és megválaszolásában” – állt az e-mailekben.

A kormány alá tartozó ügynökség veszélyeztetheti a szólásszabadságot és a demokratikus folyamatot, mert majd maga dönti el mi lehet „indokolatlan információs hatás”, mi a „félrevezető információ” és milyen „svéd érdekek” vannak - kommentálta a hírt a Voice of Europe egy a témával foglalkozó cikke, amelyben hozzátették: előfordulhat, hogy ezt az eszközt azokkal szemben alkalmazzák majd, akik a kormány nézeteit elutasítják.

Felügyelőtanácsot hozott létre a Facebook is, azzal az ürüggyel, hogy kell egy „független” ellenőrző testület, amelynek döntéseit végre kell hajtania a Facebooknak. A testület azonban csak névleg független, ezt jól mutatja, hogy a magyar tagja az a Sajó András, aki Soros György egyik legközelebbi bizalmasa, a Soros-egyetem alapító dékánja. Később, a Gyurcsány-kormány alatt az Emberi Jogok Európai Bíróságára került bíróként, részt vett például abban a döntésben, amelyik kimondta, hogy a vörös csillag viselését nem szabad korlátozni.

2019-ben a cenzúra egészen sajátos formáját választotta Facebook: a konzervatív médiumok gyakorlatilag nem tudták írásaikat hirdetni a Facebookon. Hiába fizettek volna a reklámért. Az volt a trükkjük: 72 órán át vizsgálták hivatalosan a nem ellenzéki médiumok cikkeit. És akkor engedélyezték (gyakran akkor sem) a minden szempontból jogszerű írásokat, amikor már többé-kevésbé idejétmúlttá vált. 3 nappal az adott cikk megjelenése után.

Ezzel a trükkel megakadályozták, hogy az Origo, a Magyar Nemzet, a 888.hu, a , a Pesti Srácok vagy a Demokrata hirdethessen.

A Századvég Alapítvány nemrégiben nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben kitérnek az új facebook-bíróság és a nemrég bevezetett szigorú egységes uniós adatvédelmi szabályozás, a GDPR között mutatkozó ellentmondásokra is. Az alapítvány hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak lépnie kell az ügyben, hiszen az uniós testületek nem cégeket, hanem embereket kell, hogy szolgáljanak.

címkék:
És ezeket olvastad már?