POLITIK

Elképesztő erővel támad a koronavírus Franciaországban és a spanyoloknál

Európa számos országában egyre súlyosabb a járványhelyzet, a hatóságok képtelenek megfékezni a terjedést. A legrosszabb helyzetben Spanyolország van, ahol hétvégén 31 ezer új esetet jelentettek. Hasonló számok vannak a franciáknál is, de Franciaország népesebb.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Hollandiában is új napi rekord dőlt meg, több mint 2 ezer beteggel, ezzel már több mint 100 ezer fertőzött van. A bécsi állapotokat maga a kancellár nevezte drámainak, Csehországban pedig már napi 3-4000 ezer megbetegedéssel számolnak.

Nem lassul a járvány terjedése a világban, erről tanúskodnak az amerikai Johns Hopkins Egyetem legfrissebb, hétfő esti adatai, amely szerint már több mint 31 millió 120 ezer regisztrált fertőzöttről tudnak a világban, és közel egymillióan, összesen 961 656 haltak meg, miközben 21 millió 287 ezren meggyógyultak. Európában továbbra is messze Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet, ott már több mint 640 ezer fertőzött van és 30 495 halott.

A baloldali Sánchez-kormány katasztrofális járványügyi védekezéséről többször is írtak már, a megkésett intézkedések miatt sokan haltak meg. A korlátozások korai feloldásának az lett az eredménye, hogy július elején megint növekedni kezdett a napi új megbetegedések száma, augusztus végén és szeptemberben is többször is átlépte a 10 ezret ez a mutató. Az elmúlt napokban 31 ezer új beteget találtak, és 200-an haltak meg. A helyzetet tovább rontja az is, hogy a Sánchez-kormány képtelen kontrollálni a helyzetet, vasárnap például a madridi autonóm tartomány több zónájában is tüntettek a kormányzati intézkedések ellen.

Franciaországban szeptember 12-én lépte át először a 10 ezret a napi új fertőzöttek száma. A hétvégén három nap alatt ott is több mint 30 ezer új esetet regisztráltak, úgy, hogy vasárnap jóval kevesebbet tesztelnek. Szeptember 19-én 13 498 új beteget találtak. Az országban a legfrissebb adatok szerint 496 ezer koronavírusosról tudnak a hatóságok, a halálos áldozatok száma 31 346.

A francia járványügyi intézkedések abban hasonlítanak leginkább a spanyolra, hogy itt is megkésett intézkedésekkel próbálta kordában tartani a terjedést a nyáron kormányfőváltáson is átesett kabinet.

Macron kormánya az egyre elkeserítőbb számokra úgy reagált, hogy felgyorsítják a vírustesztek elvégzését, továbbá szigorítják a helyi korlátozó rendelkezéseket a magas fertőzöttségű övezetekben. Az országban nagyjából 800 járványgócot tartanak nyilván, amik elsősorban a nagyvárosokban és a turisták kedvelt tengerparti célállomásain alakultak ki.

Ausztriában is egyre súlyosabb a helyzet, ami miatt Sebastian Kurz kancellár nemrég azt kérte, hogy az emberek tartsanak be minden intézkedést, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot, és mindenhol tartsák meg egymástól a szükséges távolságot. Illetve kiemelte azt is, hogy

Különösen drámai a helyzet Bécsben

- a kancellár azért emelte ki a fővárost, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint hétfő estére már 38 658 fertőzött volt Ausztriában, és eddig 767-en haltak meg, miközben a gyógyultak száma 29 516. Sebastian Kurz ugyanakkor bízik benne, hogy jövő nyárra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba, „de addig mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél” – mondta, illetve mindenkit a tavaszihoz hasonló fegyelmezettségre kért. Ausztriában a napi új fertőzések száma augusztus eleje óta kezdett el ismét emelkedni, a csúcsot szeptember 12-én mérték 869-cel, péntek óta pedig 2242 új beteget találtak úgy, hogy pénteken és szombaton is 800 felett volt a napi arány. Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök is aggasztónak nevezte a romló helyzetet, miszerint egy nap alatt 35 százalékkal emelkedett a kórházban lévők száma Ausztriában.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?