POLITIK

Elképesztő, ezzel az új módszerrel dolgoznak a csalók

Azon­nal fi­zetsz, vagy be­me­gyünk az ott­ho­nodba és el­visszük az ér­té­ke­i­det! – köz­lik a csa­lók az ál­do­za­ta­ik­kal, akik­től na­gyobb össze­ge­ket pró­bál­nak ki­szedni. A Ri­post utá­na­járt a leg­újabb csa­lási mód­szer­nek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

Újabb módszerrel próbálják meglopni az embereket – tudta meg a . Fokozott óvatosságra inti ismerőseit közösségi oldalán egy nő, aki állítja: telefonon hívta a csaló, és végrehajtással fenyegetőzött.

 

Azonnal cselekvésre késztetik az áldozatot

Nehéz figyelmen kívül hagyni egy olyan bejelentést, miszerint az ember lakásán aznap végrehajtás fog történni több tízezer forint értékben, melyhez szükség esetén lakatossal töretik fel az ajtót.

Márpedig erre épül a legújabb csalási módszer, melyről S. Erika számolt be a Facebookon.

„Egy ismeretlen szám hívott. Egy férfihang bemutatkozott, egyeztette velem a nevemet, majd bemondta a lakcímemet is a pontosítás kedvéért

– kezdte a nő.

„Megemlített egy hivatalt, s közölte, 16 órakor 80 ezer forint értékben végrehajtás fog történni a lakásomon. Hozzátette, jó, ha otthon vagyok, de ha nem, az se baj, lakatossal jönnek. Fölbecsülnek és visznek.” – írja Erika.

Gyors megoldást ajánlanak

Aggasztó és hihető helyzet, hiszen bárkivel előfordulhat egy elkevert közüzemi tartozás-felszólítás vagy egy be nem fizetett parkolási bírság, mely a kamatokkal és késedelmi díjakkal simán landolhat egy végrehajtónál. Erika is próbálta megtudni, mit vétett, de a telefonáló közölte: nem mondhat részleteket.

A csaló által okozott riadalomra, nem meglepő módon, maga az átverő kínált megoldást.

„Közölte a hívó, van mód rá, hogy elkerüljem a végrehajtást, ám ehhez internetes bankolással 16 óráig egyenlítenem kell a tartozást. Ehhez mondjam a telefonba érthetően a nevemet és nyilatkozzak erről, majd a megadott számlaszámra utaljam át az összeget, s közöljem a tranzakció azonosítóját.” – írja a nő, aki visszahívást kért.

 

Lépjünk távolabb a problémától!

Erika, jelezve, hogy nincs gépközelben, visszahívást kért. Ezzel időt nyert, végiggondolta a helyzetet. Csalást szimatolt.

„A hívónak eljátszottam, hogy a gépnél ülök, bejelentkezve a netbankomba. Majd azt hazudtam, elment az utalás hétfői teljesítéssel és benyögtem egy kitalált tranzakció azonosítót. A hívó fél erre közölte: látja, hogy úton van a pénz, ezért leveszi a nevemről a végrehajtást…”

A csaló végül önmagát leplezte le.

 

Vajon tényleg így működik egy hivatalos végrehajtás is? Ha kíváncsi vagy a folytatásra, keresd a szerdai napilapot az újságárusoknál!

címkék: