Létrehozva: 2020.03.10.

Elképesztő rémhírek a koronavírusról, gyógyítja a kokain?

Szinte már nincs olyan nap, hogy ne kezdene terjedni valamiféle új rémhír, faka news, téves információ a koronavírussal kapcsolatosan. A felfokozott izgalmi állapotban lévő világ mintha szükségszerűen termelné ki ezeket az álhíreket. Amiket aztán nem is olyan egyszerű megcáfolni.

Az sem kizárt, hogy kábítószer kereskedők terjeszteni például azt az információt miszerint a kokain megöli koronavírust. Amire persze a legcsekélyebb bizonyíték sincsen. Ugyanakkor nem kizárt, hogy ettől nyomban megugrott a kokainfogyasztás, ami akárcsak néhány százalék esetén is milliárdos plusz profitot jelenthet. Akár szervezett, tudatos akció is lehet egy-egy ilyen hamis hír elterjesztése.

Az 5G a bűnös?

Hasonló fake news, hogy az új 5G-s nethálózat okozta a koronavírus járványt. Ennek a kamunak már valóságos szakirodalma is van.

Az új összeesküvés-elmélet szerint az 5G „koronavírust okoz azáltal, hogy „oxigént von el az emberi tüdőből”.

A „Stop 5G” nevű Facebook csoportban azt terjesztik, hogy Wuhanban az 5G bevezetése okozta a járványt. Az új, ötödik generációs mobil internet technológia szerintük ”elszívja az oxigént és legyengíti az immunrendszert.„ A kamuhírek terjesztői elképesztő áltudományos magyarázatokkal is szolgálnak:

”Az oxigénmolekulákon a kis elektronok, az 5G-vel, oszcillálni kezdenek. Tehát az 5G felszívja az oxigént, és így a hemoglobin már nem képes azt felvenni.„

A hírből annyi igaz, hogy Wuhan, Kínában az elsők között máris 5G hálózattal büszkélkedhet, de egyáltalán nincs bizonyíték a hálózat és a vírus terjedése közötti bármiféle kapcsolatra.

Biológiai fegyver?

Tovább terjed az a hamis hír is, hogy a vírus valójában egy kiszabadult biológiai fegyver, amit valamelyik nagyhatalom szándékosan engedett szabadon. Egy másik verzió szerint egy titkos kínai laboratórium dolgozott egy biofegyveren, amelyik aztán véletlenül kiszabadult a laboratóriumból.

Az űrből érkezett?

Vannak kik még ennél is tovább mennek. Egy bizonyos Chris Wickramsinghe professzor a Buckingham Astrobiológiai Központból azt állította, hogy a járvány „űrkapcsolatot” mutat.

Azt mondta, lehetséges, hogy egy üstökös töredéke indította útjára a fertőzést. Szerinte egy üstökös, amelyik tavaly Kínában landolt, hordozhatta a COVID-19, azaz a koronavírus részecskéit, amelyek túlélték a becsapódást.

Más tudósok egyértelműen cáfolták ezt az állítást, mondván, hogy nem lehet igaz, ugyanis a koronavírus ”genetikája„ nagy hasonlóságot mutat más már ismert vírussal, például a SARS vírustörzzsel.

Figyelik a netet A koronavírussal kapcsolatos ál- és rémhírek terjesztése bűncselekmény, a rendőrség már több eljárást indított közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. „A Nemzeti Nyomozó Iroda internetfigyelése alapján négy büntetőeljárást indítottunk olyan személyekkel szemben, akik valótlan hírekkel próbáltak pánikot kelteni. Egy eljárásban már sikerült beazonosítani az elkövetőt” – közölte Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folyamatosan figyeli és elemzi az interneten megjelenő tartalmakat. Amennyiben ezek bűncselekmény gyanúját alapozzák meg, úgy büntetőeljárást indítanak.

Mi számít rémhírterjesztésnek?

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény foglalkozik a rémhírterjesztés és a közveszéllyel fenyegetés kérdésével. Előbbiről akkor beszélünk, mikor valaki nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére. A közveszéllyel fenyegetésről a jogi meghatározás szerint akkor beszélünk, ha valaki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget. Ezzel vádolják azt a weboldalt, ami ellen nyomozás indult, mert azt állította, hogy Magyarországon több ember is koronavírussal fertőződött meg, és fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a vírus miatt.
Ha olyan tartalmat észlelnek, ami valami miatt kifogásolható, ám nem valósít meg bűncselekményt, úgy az érintett internetszolgáltató felé élnek jelzéssel.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Közel 50 évesen levetkőzött a magyar énekesnő

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

metropol.hu

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

mandiner.hu

Lengyel védelmi miniszter: Elég dühítő látni a kávézókban ülő hadköteles korú férfiakat, míg mi Ukrajnát segítjük

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában