Létrehozva: 2020.08.07.

Elképesztő ütemben támad a koronavírus Indiában

A kontinensnyi méretű országban képtelenek megfékezni a járványt.

Kétmillió fölé emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Indiában péntekre. 24 óra alatt 62 538 új megbetegedést és 886 halálesetet regisztráltak.

Indiában mindössze három hét(!) alatt nőtt egymillióról kétmillióra a koronavírussal fertőzöttek száma.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a Covid-19-betegségbe vagy annak szövődményeibe eddig 41 585-en haltak bele. A legtöbb, 16 792 halálesetet Mahárástra államból jelentették, a déli Tamilnádu államban 4571-en, Delhiben 4059-en, Karnátaka államban 2897-en, Gudzsarátban pedig 2583-an haltak meg.

Az indiai megbetegedések napról-napra növekvő száma azt jelzi, hogy az országban egyre nagyobb ütemben terjed a betegség.

Szakértők hozzáteszik, hogy még ennél is sokkal több lehet a megbetegedések valódi száma, ugyanis jól kiépített, pontos közegészségügyi megfigyelőrendszer hiányában nincsenek megbízható egészségügyi statisztikák az óriási országban. Az indiaiak mintegy 80 százaléka családi közegben hal meg. Akkor is, ha fertőzött vagy ha tüdőgyulladása van.

A szakértők szerint a mobil-telefonokat lehetne bevetni annak kiderítésére, volt-e valahol koronavírus megbetegedés. 850 milliónál is több indiai használ mobilt, nyilván rá lehetne bírni őket, hogy egy ingyenes számon bejelentést tegyenek, ha falujukban, környezetükben szokatlan halálesetről szereznek tudomást. A hatóságok ezt követően fölkereshetnék a családokat, és kikérdezésükkel kideríthetnék a halál pontos előzményeit, menetét és így egyben valószínű okát is.

A megbetegedések növekvő száma sokak szerint összefügghet azzal, hogy a napokban enyhítettek az eddigi drákóian szigorú korlátozásokon, például a szinte teljes kijárási tilalmon.

Indiában korábban gyakorlatilag teljesen leállt az élet, az élelmiszerüzleteket kivéve minden boltnak, áruháznak, műhelynek, irodának be kellett zárnia, leállították az építkezéseket, felfüggesztették a tömegközlekedést, bezárták az imahelyeket.

Az országot a hatóságok a járvány súlyossága alapján most már három zónára – vörös, sárga és zöld jelzésű területekre – osztották fel. A járványgócnak számító vörös zónákban korlátozott mértékben engedélyezett a munkavégzés, ám továbbra is tilos az utazás, az éttermek és bevásárlóközpontok pedig zárva maradnak. A többi zónában fokozatos enyhítéseket vezettek be.

Újdelhiben 70 százalékos különadót vetettek ki az alkoholtartalmú italok kiskereskedelmi értékesítésére. A rendelet célja a boltok előtti sorok feltorlódásának megakadályozása volt. A városban hétfőn nyitottak ki először az elárusítóhelyek, és a rendőrség még aznap gumibotokkal oszlatott fel egy bolt előtt gyülekező tömeget. Arvind Kedzsrival delhi államminiszter leszögezte: amennyiben az emberek nem tartják be a társadalmi távolságtartás szabályait, visszavonják az enyhítéseket. Több más állam, köztük Uttar Prades, ahol hasonló jeleneteket tapasztaltak, hasonló rendeletet hozott.

Az alkoholtartalmú italokra kivetett adók India összes államának fontos bevételeit képezik, erre pedig elemzők szerint nagy szükségük van a korlátozások miatti gazdasági visszaesés miatt.

Egy hónapja elnézést kértek a dél-indiai Karnátaka állam vezető politikusai, miután kiszivárgott egy videó arról, ahogy szkafanderbe öltözött munkások egy mély gödörbe dobálják a koronavírus áldozatait, írja a BBC. Bellary kerület tisztviselői elismerték, hogy a közösségi médiában futótűzként terjedő felvétel valós, és egyúttal bocsánatot is kértek az érintett családoktól.

Összesen nyolc holttestet dobtak a gödörbe, mindannyian a koronavírus miatt hunytak el.

Egy hónapja tragédiával végződött egy több száz fős esküvő India Bihár nevű államában. A ceremónia vendégei közül 100-an elkapták a koronavírust, amit feltehetőleg a szuper-terjesztő vőlegény okozott. Ő a hírek szerint a menyegző után, másnap elhunyt.

A szertartás után a férfi több rokonánál is hasonló tünetek jelentkeztek, az azt követően elvégzett mintavétel pedig náluk is igazolta a koronavírust. A fertőzöttek száma eleinte mindössze 15 volt, ám a tesztek után további 86 betegre bukkantak.

Az indiai kormány az országban tomboló járvány miatt szigorú intézkedéseket hozott. Ezek egyike, hogy minden államban maximum 50 fő vehet részt egy lakodalmon. A szóban forgó esetnél viszont jóval többen, 350-en jelentek meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Végleg bezárulhat a válogatott kapuja a Puskás Akadémia tehetsége előtt

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert