Létrehozva: 2021.08.04.

Elképesztően gazdag Dobrev Klára – derül ki a vagyonnyilatkozatából

Közzétette vagyonnyilatkozatát Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, amelyből kiderül: luxusháza, luxusnyaralója és kimagasló fizetése mellett 200 millió forintot spórolt össze.

A vagyonnyilatkozatában feltüntetett adatok alapján Dobrev Klára az egyik leggazdagabb magyar politikus, ahogy arra a Blikk felhívta a figyelmet, arról nem is beszélve, hogy a politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatai nem nyilvánosak, ezért senki sem tudhatja, hogy milyen vagyontárgyak vannak a képviselők és kormánytagok házastársai vagy gyerekei nevén. A bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc feleségének bevallásában két ingatlan is szerepel: ő az egyedüli tulajdonosa az Apró-villaként elhíresült rózsadombi 400 négyzetméteres háznak, ahol Gyurcsánnyal együtt élnek, és közösen tulajdonolják a kötcsei, 267 négyzetméteres nyaralót. Dobrev továbbá egy hibrid Toyota RAV4-et lízingel, de megtakarításairól is írt. E szerint

199 millió 882 ezer forintja van az értékpapírszámláján, amivel a parlamenti képviselőknél is az élbolyban lenne, mivel csak öt honatyának van több spórolt pénze. Egyikük pont a férje, Gyurcsány Ferenc, aki listavezetőként 1 milliárd 51 millió forinttal rendelkezik.

Dobrev Klára saját fizetését is ismertette. Uniós képviselőként 8990 eurós fizetést és 4576 eurós költségtérítést kap, ami összesen közel 4,8 millió forintnak felel meg. Mint a Blikk megjegyzi,

ebből nem okozhat gondot az 59 millió forintos jelzáloghitel törlesztése sem, amit a férjével közösen vettek fel a kötcsei házukra.

A vagyonnyilatkozatból kiderül továbbá, hogy Gyurcsányék családi cégének, az Altus Zrt.-nek az utóbbi időben nem ment olyan jól, mint a korábbi években. Dobrev Klára vagyonnyilatkozata arról árulkodik, hogy a DK-s politikusfeleség dúsgazdag és luxuskörülmények között él, de nem ő az egyetlen baloldali politikus, akiről kiderült: van mit a tejbe aprítania és ezt nem is titkolja. Tüttő Katának, az MSZP-s főpolgármester-helyettesének a nyaralásán készült videója túlzás nélkül letarolta a netet.

A baloldali politikus egy görög luxusszigeten, Zákinthoszon nyaralt, ahol kipróbálta a tengeri lovaglást is.

Az ominózus videóban épp a tengerből emelkedik ki, nem is akárhogyan, hanem lóháton, előbb a ló felett úszva, majd a parthoz kiérve szőrén üli meg a lovat.

Az exminiszterelnök és felesége finoman szólva sem élnek nehéz körülmények között. Bár ez a vagyonnyilatkozatokban ugyan nem látszik, egyértelmű, hogy a majdnem 500 négyzetméteres Apró-villa a Rózsa-domb oldalában önmagában is szép summát képvisel. Ezenkívül sok egyéb szövetségesük révén a Gyurcsány házaspár mindig is komoly befolyással bírt. A 90-es évek krónikáiból könnyen a nyomára bukkanhatunk, hogyan zajlott a magyar alumínium ipar privatizációja:

az Apró Piroska vezette állami Magyar Hitel Bank 700 millió forintot adott Gyurcsány cégének, hogy megvegye az állami vagyont.

A 705 milliós vételárhoz neki csak ötmilliót kellett hozzátenni. Így kovácsoltak politikai tőkéből pénzügyi tőkét néhány hét alatt, és így lett például a Motim Zrt. a Gyurcsány család házi malacperselye.

A modell a következő volt:

eleinte személyesen, aztán már csak cégkapcsolatokon keresztül (bár Dobrev Klára a mai napig felügyelőbizottsági tag a Motimban) lehetett kiemelni a hasznot, és mindehhez az Altus Portfólió Kft. kiváló keretet is jelentett.

Az elmúlt évtizedekben szépen fialt is az üzlet, volt itt a kétezres évek idején olcsóbb áram és EU-támogatás is, azonban 2010 után kénytelenek voltak feltörni a zárat és hozzányúlni a családi készlethez. Ennek leginkább látható nyoma 2016-ban jött el, amikor is az Altus eladta a Motim Zrt.-beli érdekeltségeit és így gyorsan kétmilliárd forinthoz jutott.

Gyurcsány már 2016-ban kivett a cégből 1,2 milliárd forintot, majd évről évre újabb 2-300 milliót és így szépen lassan ki is ürítette az Altust, amiben az aranykorában több milliárd forint lapult,

mostanra mindent összevetve alig százmillió maradt, 2020-ban azonban egy újabb 55 milliós részlet került ki a cégből.

Ezzel együtt visszakérte az évek óta, egy magánszemélynek kölcsönadott 12 millió forintját is.

Az érdekesség azonban az utóbbi öt év vagyonnyilatkozataiban rejlik. Gyurcsány Ferenc ingatlanjai nem változtak, hosszú ideje tulajdonolja pápai lakását és kötcsei nyaralóját. Eladósodottsága is csupán az éves törlesztőrészlettel csökkent (2020-ban a kötcsei ház hitele nem csökkent, vélhetően a hitelfizetési moratórium miatt), bár ezalól kivétel 2019, itt vélhetően a gyerekeknek vásárolt lakások előlegének és foglalójának érdekében 150 millió forintnyi többlethitel jelent meg, ami 2020-ban újabb 65 millióval bővült. Különös ingatlanvásárlás, amelynek előlegét és foglalóját már 2019-ben letették, de még mindig nem történt meg a vásárlás.

Az egyedüli érdemi különbséget a saját néven nyilvántartott értékpapírokban, bankszámlákon és követelésekben látjuk, amely összesen már 2019-ben megközelítette az egymilliárd forintot, az idei évre pedig meg is haladta azt.

Ezek alapján a következő látszik: Gyurcsány az Altusból kivett több mint kétmilliárd forintot (nem osztalékként, hanem kivont vagyonként!), ellenben öt év alatt magánvagyona alig 198 millió forinttal gyarapodott. Míg 2016-ban a hiteleket levonva, az ingatlanokon felül összesen 580 millió forintot tulajdonolt, addigra ma ez „alig” karistolja a 800 millió forintot úgy, hogy közben kiürített egy többmilliárdos céget.

Adódik a kérdés, hova tűnt a maradék 1,9 milliárd forint? A Gyurcsány család vagy évi közel 400 millió forintból tengeti mindennapjait (a képviselői tiszteletdíjakon felül), vagy esetleg a DK háza táján sem volt olcsó az élet az elmúlt években, nem beszélve a kampányokról.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút