POLITIK

Elment az eszük? Miért ellenzik a kórházépítést?

Józan ésszel felfoghatatlan, hogy a fővárosi baloldal ellenzi a szuperkórház építését – hangoztatták az Országgyűlésben kormánypárti politikusok.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Simicskó István (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány számos intézkedést tett az egészségügy területén, 2026-ig megvalósítja az Egészséges Budapestért programot, mégis sok kritikát kap. Szerinte ennek fényében nehezen érthető, hogy az új Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, nem támogatja a dél-budai centrumkórház építését.

Az Emmi államtitkára a válaszában úgy fogalmazott: józan ésszel nem lehet felfogni, hogy az önkormányzati választás óta mi történhetett a fővárosi baloldali politikusokkal, amiért ellenzik a szuperkórház építését. – Érthetetlen, hogyan lehet egy százszázalékos kormányzati beruházással felépülő, teljesen új kórházra nemet mondani, ahol a mai modern egészségügyi ellátás legmagasabb színvonala valósulhat meg – fogalmazott Rétvári Bence.

Az elmúlt száz év legnagyobb zöldmezős egészségügyi beruházása lenne a dél-budai centrumkórház, amely 1,2 millió ember ellátását szolgálja majd.

Egy 1200 ágyas modern tömbkórházat terveznek létrehozni, ahol a tudomány jelenlegi állásának megfelelően lehet gyógyítani a legkülönbözőbb betegségeket – tette hozzá.

A fővárosban az elmúlt harminc évben nem építettek új kórházat, csak a meglevő épületeket újították fel, ezért is van szüksége Budapestnek egy új, modern intézményre – mondta el.
A projekt gyors és hatékony megvalósítása érdekében alakult egy száz százalékig állami tulajdonú projektcég, amely az Emmi fennhatósága alá tartozik.

A Dél-budai Centrum kiemelt kormányprojekt, amely minden támogatást megkaphat ahhoz, hogy a lehetőségekhez mérten a legrövidebb idő alatt megvalósuljon. A cél az, hogy a felépülő intézmény az ellátási területen élő mindegy 1,2 millió ember egészségügyi ellátásához 21. századi körülményeket nyújtson kompromisszumok nélkül. Ha minden a tervek szerint alakul, és az ellenzék meg nem akadályozza akkor négy és fél, öt éven belül a szuperkórház fogadhatja az első betegeket.

A Dél-budai Centrum nemcsak „betegközpontú”, de „dolgozóközpontú” intézmény is lesz.
A kórházon belül orvos- és nővérszálló létesül, sőt, egy 60 férőhelyes óvodát és egy 60 férőhelyes bölcsődét is kialakítanak az alkalmazottak gyermekei számára. Fitneszteremmel segítik az egészségügyi munkavállalók rekreációját, a „kiégés” megelőzését. Nagy hangsúlyt fektetnek majd a dolgozók képzésére is, auditórium és kisebb tantermek állnak majd rendelkezésre e célra.
Az új kórház humánerőforrás-ellátása is megoldott, hiszen a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház adja majd a szakmai bázis nagy részét, innen az aktív osztályok fognak átköltözni.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?