INSIDER

Enyhíteni vagy szigorítani? Megosztja Európát az idei karácsony

Franciaországban és Olaszországban enyhítésre készülnek, Németországban és Horvátországban viszont meghosszabbították a korlátozások határidejét. Magyarországon egyelőre nincs szó sem enyhítésről, sem szigorításról. Sok múlik a fegyelmezettségen, a szabályok betartásán, a távolságtartáson, a maszkviselésen és a kézmosáson, hiszen a járvány elleni védekezés emberéleteket menthet.
  • Szerző: Ripost

A szavazásra bocsátotta a kérdést az interneten: enyhítsenek a koronavírus miatti korlátozásokon, hogy könnyebben tudjunk ajándékot vásárolni a szeretteinknek és együtt lehessünk velük karácsonykor vagy a járványveszély miatt nem érdemes kockáztatni?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A válaszadók 78 százaléka szerint maradjanak vagy legyenek még szigorúbbak a korlátozások, míg 22 százalék enyhítést szeretne.

Sz. Anna: „Szerintem szigorítani kellene. Már csak azért is, mert majd megint fejvesztve megindul a tömeg, mint nyáron is, és soha nem lesz vége. Meg kellene érteni az embereknek, hogy ez a vírus igenis komoly, és nem kellene félvállról venniük.”

H. Erzsébet:

„Szigorítani!! Inkább olyan karácsony az idén, hogy senki sehova. Mint jövőre egy olyan karácsony, amikor nem lesz kihez menni!”

Fotó: shutterstock

Németország: januárig tarthatnak a korlátozások

Angela Merkel kancellár meghosszabbította a koronavírus miatt hozott, november végéig tartó korlátozásokat. Mint mondja, Németországban a lakosság több mint 25 százaléka a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartozik. – Mindent meg kell tenni védelmükért, az élet minden területén törekedni kell a közvetlen érintkezések csökkentésére. Így nemcsak a karácsony, hanem a szilveszter is másmilyen lesz, mint eddig, elmaradnak a tűzijátékok, utcai fesztiválok, tömegrendezvények.

Merkel szerint fel kell függeszteni a síturizmust is, ezért szeretnének megállapodásra jutni az európai uniós társországokkal a síterepek lezárásáról. „Az osztrák nyilatkozatok alapján, sajnos, nem úgy tűnik, hogy ez könnyen sikerülhet” – közölte a német kancellár.

Könnyítésre készülnek az olaszok, franciák

Miután a bevezetett korlátozások révén a járványgörbe lefele kezdett ívelni, sajtóhírek szerint már most hétvégén megkezdődhet a kereskedelem ünnepek előtti támogatása. Ugyanakkor az egészségügyi tárca vezetője figyelmeztetett, az enyhítések nem jelentik az intézkedések eltörlését, ha szükséges, azt is megszabják, hányan ülhetnek a karácsonyi asztalhoz.

Fotó: shutterstock

Franciaországban először december 1. körül, majd az év végi ünnepek előtt, végül 2021 januártól jöhetnek könnyítések. Az üzletek újranyithatnak a karácsonyra való tekintettel, ám a vendéglátóhelyek zárva maradnak és egyelőre a kijárási korlátozásokat sem vonják vissza.

Bulgária és Anglia a karácsonyi enyhítésért szigorít

December 21-éig tartó korlátozásokat vezettek be Bulgáriában: bezártak a kávézók, az éjszakai szórakozóhelyek, tilos a külföldi és belföldi utazás, az iskolák pedig digitális oktatásra állnak át. A cél az, hogy a karácsonyi ünnepeket már együtt tölthessék az emberek.

Az Angliában élők december 2-áig csak meghatározott indokkal hagyhatják el otthonukat, a nem egy háztartásban élők nem látogathatják egymást lakásban. Az összes vendéglátóhely és a legtöbb bolt bezárt. Ezt a korlátozást váltja fel egy, a korábbihoz képest megszigorított többfokozatú készenléti rendszer. A brit kormány így akarja olyan szintre szorítani a a járvány terjedését, hogy karácsonyra enyhíthessenek.

És ezeket olvastad már?